Ατμόσφαιρα Πεντηκοστής, χθες, Κυριακή, 18η Φεβρουαρίου 2024 (ΙΖ΄ Ματθαίου – Χαναναίας), για την Εκκλησία της αγιοτόκου Θεσσαλονίκης με σημαντικά γεγονότα να συντελούνται, που επλήρωσαν τις ψυχές των πιστών με πνευματική αγαλλίαση.
Το πρωί, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος, χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Όρθρου και τέλεσε το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας στον Προσκυνηματικό Ιερό Ναό του αγίου Δημητρίου – Πολιούχου Θεσσαλονίκης.
Στις ευφρόσυνες στιγμές της ευχαριστιακής Συνάξεως, προσετέθη και η ευλογία του μυστηρίου της Ιερωσύνης διά της εις Πρεσβύτερον χειροτονίας του -εκ της νήσου Κώου προερχομένου- μέχρι σήμερα διακόνου του Ναού του αγίου Δημητρίου, π. Σάββα Μπίλλη, πτυχιούχου Θεολογίας, κατόχου Μεταπτυχιακού Διπλώματος Σπουδών στην Λειτουργική και υποψηφίου διδάκτορος της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ.
Με βαθιά συγκίνηση, ο χειροτονούμενος, έγγαμος και πατέρας τριών τέκνων, απηύθυνε προ της χειροτονίας του, αναλογιζόμενος το ύψος και την ευθύνη του υπουργήματος της ιερωσύνης, λόγους δοξολογητικούς προς τον άγιο Θεό, αλλά και ευχαριστιακούς προς τους παρισταμένους και συμπροσευχομένους Ιεράρχες, προς τους κληρικούς και λαϊκούς συνεργάτες της Ι. Μ. Θεσσαλονίκης, την πρεσβυτέρα του Ευαγγελία και την σύνολη κατά κόσμον οικογένειά του, όλους όσους με κάθε τρόπο συνήργησαν στην κατά Θεόν προκοπή του και βεβαίως προς τον σεπτό Ποιμενάρχη της αποστολικής Εκκλησίας των Θεσσαλονικέων.
Στην αντιφώνησή του, ο Μητροπολίτης, αποκαλύπτοντας ότι η επιλογή της σημερινής ημέρας για την τέλεση της πρώτης του χειροτονίας ως Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, δεν ήταν τυχαία, αλλά επελέγη καθώς και ο ίδιος χειροτονήθηκε διάκονος, καθ΄ ημέρα Κυριακή, όπου το ευαγγελικό ανάγνωσμα ήταν η περικοπή της Χαναναίας, απηύθυνε πατρικές νουθεσίες και πνευματικές προτροπές προς το νέο Πρεσβύτερο, τονίζοντας ότι η διακονία του κληρικού στον κόσμο, δεν είναι τίποτε άλλο παρά η φανέρωση του Μυστηρίου της παρουσίας του ζώντος Θεού στην ζωή των ανθρώπων, η διακονία της σχέσης των ανθρώπων με τον Θεό, μέσα από την τέλεση των Μυστηρίων, την άσκηση της ποιμαντικής και η αναφορά των προσώπων που η Εκκλησία του εμπιστεύεται διά του Επισκόπου, στην Πρόνοια και την αγάπη του Θεού.
Τόνισε, ότι η φανέρωση αυτή πραγματοποιείται διά της παραμονής μας στην κοινωνία της αγάπης του ζώντος Θεού και φανερώνεται μέσα από την ζωή και τα έργα μας, μια φανέρωση που μας θέλει να υπηρετούμε τον Θεό και το θέλημα Του, αποτασσόμενοι το ίδιον θέλημα που μας εγκλωβίζει στα στενά πλαίσια της ατομικότητάς μας.
Υπογράμμισε στον χειροτονούμενο την σημασία της προσωπικής του παραμονής στη ζωή του ζώντος Θεού, μέσα από τον αγώνα της άσκησης, την προσωπική του ζωή και την προσπάθεια, ώστε τα πάντα να είναι μία διαρκής υπηρεσία του ζώντος Θεού, χωρίς να μετέχει σε αυτά που ο σύγχρονος κόσμος απλόχερα προσφέρει, αλλά δυστυχώς, απομακρύνουν από τον Θεό, σύμφωνα και με όσα ανέφερε ο Απόστολος Παύλος στο σημερινό ανάγνωσμα.
Τέλος, προέτρεψε τον νέο Πρεσβύτερο της Εκκλησίας μας, να διακονήσει με τρόπο παραπεμπτικό, με την φανέρωση του Θεού στους ανθρώπους, να γίνει όργανο της χάριτος του Θεού και να ζήσει την ζωή όλων εκείνων των ευλαβεστάτων κληρικών που υπηρέτησαν τον Ζώντα Θεό, έζησαν την ζωντανή παρουσία Του και την μετέδωσαν στους ανθρώπους και να παραμείνει -και ως πρεσβύτερος- πάντοτε διάκονος των πνευματικών αναγκών των ανθρώπων.
Παριστάμενοι και συμπροσευχόμενοι εκ του Ιερού Βήματος στην όλη ακολουθία, ήταν ο Μητροπολίτης πρώην Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, ο Μητροπολίτης Βελεστίνου κ. Δαμασκηνός και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμορίου κ. Νικηφόρος, καθηγούμενος της Ιεράς Βασιλικής, Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής των Βλατάδων.
Προ της απολύσεως, ο Μητροπολίτης προχώρησε στην απονομή του οφφικίου του αρχιδιακόνου στον ιερολογιώτατο διάκονο Σπυρίδωνα Καραταΐδη και ανακοίνωσε τις γενόμενες ανακατατάξεις που προέκυψαν με την χειροτονία του π. Σάββα. Έτσι, νέος διάκονος του Προσκυνηματικού Ιερού Ναού του αγίου Δημητρίου – Πολιούχου, κατέστη ο ιερολογιώτατος διάκονος Χρυσόστομος Ζαφείρης, ο οποίος υπηρετούσε έως σήμερα ως διάκονος του Μητροπολιτικού Ναού του αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, ενώ στην κενωθείσα αυτή θέση του διακόνου του Μητροπολιτικού Ναού, μετετέθη ο -επίσης μέχρι σήμερα- διάκονος του Ιερού Ναού Παναγίας της Δεξιάς, π. Δημήτριος Ρουντκό.
Μετά το πέρας της θείας Λειτουργίας, ο νέος Πρεσβύτερος, ο οποίος από του νυν θα διακονεί ως εφημέριος στον ενοριακό Ιερό Ναό του αγίου Νικολάου περιοχής Χαριλάου, διένειμε -ως είθισται- το αντίδωρο στο πολυπληθές εκκλησίασμα, το οποίο ευχήθηκε καρδιακώς κάθε από Θεού ευλογία στην ιερατική του ζωή και καρποφόρο διακονία στον Αμπελώνα του Κυρίου.
Ακολούθως, ο Παναγιώτατος μετέβη στο Πνευματικό Κέντρο του Προσκυνηματικού Ναού του αγίου Δημητρίου – Πολιούχου, την «Χριστιανική Καταφυγή νέων – ο Άγιος Δημήτριος», όπου τέλεσε Αγιασμό και εγκαινίασε τους προσφάτως ανακαινισθέντες χώρους του πολυδύναμου αυτού κέντρου.
Η «Χριστιανική Καταφυγή Νέων» του Προσκυνηματικού Ιερού Ναού του αγίου Δημητρίου Πολιούχου Θεσσαλονίκη ιδρυθείσα από τον Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονα (Καλπακίδη), τότε πρωτοσύγκελλο της Ι. Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης και προϊστάμενο του Ι. Ναού του αγίου Δημητρίου, απετέλεσε και αποτελεί για δεκαετίες φυτώριο σποράς και καλλιέργειας της εκκλησιαστικής ζωής για την νεότητα, αλλά και κυψέλη δημιουργικής δραστηριοποίησης, ενισχυτικής επιμόρφωσης και πολιτιστικής καλλιέργειας για μικρούς και μεγάλους.
Περατωθέντων των πολύμηνων εργασιών, που πραγματοποιήθηκαν κάτω από την άγρυπνη επίβλεψη και άοκνη προσπάθεια του Προεδρεύοντος της Διοικούσης Επιτροπής του Προσκυνηματικού Ιερού Ναού του Αγίου Δημητρίου Πολιούχου, πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου π. Δαμασκηνού Πέτικα, του Διευθυντού της «Χριστιανικής Καταφυγής» και πρωτοψάλτου του Ιερού Ναού κ. Δημητρίου Χριστοδούλου και των συνεργατών τους, παραδόθηκαν οι πλήρως ανακαινισμένοι, άρτια εξοπλισμένοι χώροι, εναρμονισμένοι με τις σύγχρονες νεανικές αναζητήσεις και ανάγκες.
Την Εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους Κληρικοί, πολιτικοί, καθηγητές πανεπιστημίου και πλήθος κόσμου.
Ο Μητροπολίτης συνεχάρη θερμά τον πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Δαμασκηνό Πέτικα, τους συνεφημερίους του ιερείς, Πρωτοπρεσβυτέρους, π. Γεώργιο Θεοδωρή και π. Νικόλαο Χαμαμτζόγλου και όλους όσοι διακονούν στο πνευματικό εργαστήρι του Προσκυνήματος του αγίου Δημητρίου, για το πολύμορφο έργο που επιτελείται σε ποικίλλες κατευθύνσεις (λατρευτικής δραστηριότητας, εκπαιδευτικής υποστήριξης, καλλιτεχνικής δημιουργίας, πολιτιστικής προαγωγής και φυσικά πνευματικών ζυμώσεων και αναζητήσεων), αλλά και όλως ιδιαιτέρως τον Προϊστάμενο π. Δαμασκηνό, για το εξαιρετικό αισθητικά και λειτουργικά αποτέλεσμα των κόπων που κατέβαλε και ευχήθηκε, να αποτελέσει η «Χριστιανική Καταφυγή», τον χώρο εκείνο όπου η Εκκλησία θα ανοιχθεί προς τους ανθρώπους και τον κόσμο, πλησιάζοντας όλους τους ανθρώπους, χωρίς βέβαια να συσχηματίζεται με τον κόσμο, αλλά μεταποιούμενη και καινοποιώντας τον κόσμο και να αποτελέσει -το έργο αυτό- παράδειγμα προς μίμηση, για την πραγματοποίηση και άλλων αντιστοίχων έργων και δράσεων.