Του Θεόδωρου Μποζονέλη*
Από την Κυριακή 26 Μαΐου έως την Τρίτη 28 Μαΐου 2024, Άρχοντες από την Αμερική, την Ελλάδα, τον Καναδά, την Αυστραλία και όλη την Ευρώπη θα συγκεντρωθούν στην Αθήνα για το Τέταρτο Διεθνές Συνέδριο Αρχόντων για τη Θρησκευτική Ελευθερία: Προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Αυτή η υψηλού επιπέδου διεθνής διάσκεψη είναι η τελευταία από τις αμέτρητες πρωτοβουλίες των Αρχόντων για την υπεράσπιση του Οικουμενικού Πατριαρχείου και την προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας παγκοσμίως.
Ταυτόχρονα, την Τετάρτη 29 Μαΐου 2024, μετά τη διεθνή διάσκεψη για τη θρησκευτική ελευθερία, θα συγκληθεί η πρώτη και ιστορική σύνοδος κορυφής όλων των Αρχόντων παγκοσμίως, με επίκεντρο τη δημιουργία ενός ενιαίου και οργανωμένου δικτύου για την προστασία του μέλλοντος της παγκόσμιας χριστιανικής Ορθοδοξίας και όλων των θρησκειών.
Αυτή η διεθνής διάσκεψη συνεχίζει τα πολύπλευρα σχέδια των Αρχόντων για την υπεράσπιση της θρησκευτικής ελευθερίας- ρχεται μετά από τρεις άλλες διεθνείς διασκέψεις για τη θρησκευτική ελευθερία τις οποίες έχουν διοργανώσει οι Αρχόντες τα τελευταία χρόνια: στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες το 2010, και στο Βερολίνο της Γερμανίας το 2013, και στην Ουάσιγκτον, το 2017.
Στο συνέδριο της Αθήνας θα μιλήσουν ο Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, ο Αρχιεπίσκοπος Γκίνταρας Γκρούσας, Ρωμαιοκαθολικός Αρχιεπίσκοπος του Βίλνιους της Λιθουανίας και Πρόεδρος του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Επισκοπικών Διασκέψεων (CCEE), η Δρ Δέσποινα Χατζηβασιλείου-Τσοβίλη, Γενική Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, καθώς και άλλοι αξιόλογοι και διακεκριμένοι υπερασπιστές της θρησκευτικής ελευθερίας.
Τα σημαντικότερα γεγονότα θα περιλαμβάνουν Ιεραρχική Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, τελετή έναρξης στη Στοά του Αττάλου, δεξίωση καλωσορίσματος στο Υπουργείο Εξωτερικών και εκδηλώσεις σε μερικά από τα πιο αξιόλογα ιστορικά και αρχιτεκτονικά ορόσημα της Αθήνας, όπως το Μουσείο της Ακρόπολης, το Παλαιό Κοινοβούλιο, το Ζάππειο Μέγαρο και την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών.
Αυτοί οι χώροι της Αθήνας είναι ιδιαίτερα κατάλληλοι για ένα συνέδριο στο οποίο συμμετέχουν Άρχοντες από όλον τον κόσμο. Το αρχαίο τάγμα των Αρχόντων είναι η αρχαιότερη και σημαντικότερη τιμή που μπορεί να απονεμηθεί σε έναν λαϊκό σε ολόκληρο τον χριστιανικό κόσμο.
Ο τίτλος του Άρχοντος χρονολογείται από τον 11ο αιώνα π.Χ. και τον έχουν κρατήσει μερικές από τις πιο επιφανείς προσωπικότητες στην ιστορία των Ελλήνων, όπως ο Περικλής, ο Σόλων, ο Θεμιστοκλής και ο Αριστείδης ο Δίκαιος, καθώς και ο Μέγας Κωνσταντίνος, ο πρώτος χριστιανός Ρωμαίος αυτοκράτορας.
Στη σύγχρονη εποχή, οι Άρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου έχουν επιστρατεύσει τη βοήθεια της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών, των πολιτειακών νομοθετικών οργάνων καθεμιάς από τις 50 πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), μεταξύ άλλων θεσμών, προκειμένου να μεταφέρουν το επείγον μήνυμα στην τουρκική και σε άλλες κρατικές κυβερνήσεις να σταματήσουν τις πολιτικές που περιορίζουν τη θρησκευτική ελευθερία, όχι μόνο για το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αλλά για όλες τις θρησκευτικές μειονότητες, συμπεριλαμβανομένων των εβραϊκών, ρωμαιοκαθολικών και προτεσταντικών κοινοτήτων στην Τουρκία και αλλού.
Οι προσπάθειες αυτές έρχονται σε μια περίοδο παγκόσμιας κρίσης της θρησκευτικής ελευθερίας, ιδιαίτερα για τους Χριστιανούς, αλλά και για τους ανθρώπους όλων των θρησκειών. Σύμφωνα με τις οργανώσεις Open Doors, World Watch List και Aid to the Church in Need, 360 εκατομμύρια χριστιανοί διώκονται παγκοσμίως – αριθμός μεγαλύτερος από τον σημερινό πληθυσμό των ΗΠΑ. Οι Χριστιανοί, και ιδιαίτερα οι Χριστιανές γυναίκες, αντιμετωπίζουν ακραία ή υψηλά επίπεδα διώξεων σε 73 χώρες. Σήμερα η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί σημαντικά και σε πολλές περιοχές έχει επιδεινωθεί.
Κατά μέσο όρο, έως και 25 εκκλησίες και άλλες χριστιανικές δομές δέχονται επιθέσεις σε όλο τον κόσμο κάθε ημέρα. Στη Μέση Ανατολή, το ποσοστό του πληθυσμού που είναι Χριστιανοί, έχει μειωθεί σε λιγότερο από 5%, από περισσότερο από 20% που ήταν στις αρχές του περασμένου αιώνα. Αυτή η μείωση μαρτυρεί έναν αιώνα ανελέητων διωγμών που ξεκίνησαν με τις γενοκτονίες των Ελλήνων, των Αρμενίων και των Ασσυρίων πριν από έναν αιώνα.
Εν μέσω αυτής της παγκόσμιας κρίσης, ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, ο αγαπημένος μας πνευματικός ηγέτης των 300 εκατομμυρίων Ορθοδόξων Χριστιανών παγκοσμίως, έχει εδώ και πολλά χρόνια δώσει τη βαθιά και προφητική φωνή του στην προσπάθεια προστασίας και προώθησης της θρησκευτικής ελευθερίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλες τις θρησκείες.
Έχει δηλώσει: ”Μια σύγχρονη και δημοκρατική πολιτική και κοινωνική δομή πρέπει να σέβεται τις θρησκευτικές επιθυμίες και τα θρησκευτικά συναισθήματα των πολιτών της. Οι θρησκευτικές ελευθερίες δεν μπορούν να περιοριστούν στο όνομα της κοσμικότητας”.
Ο Παναγιώτατος μας υπενθύμισε επίσης ότι “η Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης δίνει μια διαρκή μαρτυρία για την ανάγκη προστασίας και προώθησης της θρησκευτικής ελευθερίας και της ελεύθερης άσκησης της λατρείας, προασπίζοντας το ήθος της αλληλεγγύης προς τις άλλες θρησκευτικές κοινότητες”.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος δεν μίλησε απλώς για τη θρησκευτική ελευθερία, αλλά ανέλαβε αποφασιστική δράση, με τεράστιο προσωπικό κίνδυνο, για να την υπερασπιστεί. Τον Ιανουάριο του 2019, αντιστάθηκε στις ακραίες πιέσεις του Πατριαρχείου Μόσχας και των πληρεξουσίων του και χορήγησε ελευθερία στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας με τον Τόμο της Αυτοκεφαλίας του.
Η πίεση προς το πρόσωπό του δεν μειώθηκε μετά την παραχώρηση αυτής της Αυτοκεφαλίας και, στην πραγματικότητα, έχει αυξηθεί, με το Πατριαρχείο Μόσχας να παρεμβαίνει στα κανονικά εδάφη του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, καθώς και σε άλλα κανονικά εδάφη του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Ωστόσο, μπροστά σε αυτές τις προκλήσεις, ο Παναγιώτατος δεν μπορεί να απολαύσει την ίδια τη θρησκευτική ελευθερία που έχει παραχωρήσει σε άλλους. Οι περιορισμοί που έχει θέσει η τουρκική κυβέρνηση στο Οικουμενικό Πατριαρχείο αποτελούν διαρκή ανησυχία των Αρχόντων και ένα βασικό σημείο εστίασης των προσπαθειών των Αρχόντων υπέρ της θρησκευτικής ελευθερίας.
Οι Άρχοντες προσπαθούν σε όλο τον κόσμο να συνεργαστούν με κυβερνήσεις και ανθρώπους με επιρροή, προκειμένου να αποκατασταθεί η θρησκευτική ελευθερία της αγαπημένης και ιερότατης Μητέρας Εκκλησίας μας, ώστε να μπορέσει να ασκήσει την παγκόσμια ιερή αποστολή της στο διηνεκές και χωρίς κανένα εμπόδιο.
Με τον τρόπο αυτό, οι προσπάθειες αυτές έχουν πλέον επεκταθεί για την υπεράσπιση της θρησκευτικής ελευθερίας για όλες τις θρησκείες. Καλούμε όλους τους ανθρώπους που υποστηρίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη θρησκευτική ελευθερία να συμμετάσχουν μαζί μας σε αυτή την ευγενή πρωτοβουλία.
*Ο Αξ. κ. Θεόδωρος Μποζονέλης, είναι Άρχων Έκδικος, Υποδιοικητής του Τάγματος των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αμερική