Τα εγκαίνια της Έκθεσης με τίτλο «Παναγίες της Κύπρου», εναρκτήρια εκδήλωση των εορτασμών για τα 150 χρόνια από την ανέγερση του Ιερού Ναού Παναγίας Φανερωμένης Λευκωσίας στη σημερινή του μορφή, πραγματοποιήθηκαν την παραμονή της εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο ιστορικό κτίριο του Παρθεναγωγείου Φανερωμένης.
Στην τελετή παρέστη ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Γεώργιος, ενώ τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο εκπροσώπησε ο Επίσκοπος Ευδοκιάδος κ. Αμβρόσιος, Ιεράρχης του Οικουμενικού Θρόνου. Επίσης, το «παρών» έδωσαν, μετά από πρόσκληση της Επιτροπής του Ι.Ν. Παναγίας Φανερωμένης, ο Άρχων Μέγας Χαρτοφύλαξ της ΜτΧΕ, κ. Λάκης Βίγκας, και οι Νίκος Καλαμάρης και Μιχάλης Χανούτογλου, πρόεδρος και γραμματέας αντίστοιχα της Εφοροεπιτροπής του Ι.Ν. Παναγίας Κουμαριωτίσσης από το Νεοχώριο του Βοσπόρου.
Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Γεώργιος, κατά την ομιλία του έκανε ειδική μνεία στη Μητέρα Εκκλησία και στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο. Μεταξύ άλλων υπογράμμισε πως «η Εκκλησία της Κύπρου βρίσκεται πάντοτε αλληλέγγυος και ομόζυγος προς τη Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως».
Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του Αρχιεπισκόπου Κύπρου:
«Με πολλή χαρά και βαθύτατο σεβασμό προς το πρόσωπο της Θεοτόκου εγκαινιάζουμε σήμερα την Έκθεση, με τίτλο «Παναγίες της Κύπρου», που παρουσιάζεται με την ευκαιρία της συμπληρώσεως 150 χρόνων από την ανέγερση του Ιερού Ναού Παναγίας Φανερωμένης. Η έκθεση αποτελεί μία ακόμη συμβολική έκφραση της ευλάβειας, του σεβασμού και της αγάπης του λαού μας προς την Υπεραγία Θεοτόκο.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το όνομα της Παναγίας, ως «μητρός τοῦ Λυτρωτοῦ», είναι το σεβασμιότερο και το γλυκύτερο όνομα, ύστερα από το πανάγιο όνομα του Χριστού. Με όλως ιδιαίτερα αισθήματα θρησκευτικής πίστης, χριστιανικής αγάπης και βαθύτατης ευλάβειας περιβάλλει ο ευσεβής Κυπριακός Ελληνισμός το σεπτό πρόσωπο της Παναγίας. Τούτο φαίνεται και από το πλήθος των Ιερών μας Μονών και των άλλων Ιερών μας Ναών σε όλη τη νήσο μας, που είναι αφιερωμένοι στο πανάγιο Όνομά Της. Επιμαρτυρείται, ακόμη, και από το αναρίθμητο πλήθος των ιερών μας εικόνων, που ιστορούν την πανάμωμη μορφή της.
Στη μακρόχρονη ιστορική πορεία της ιδιαίτερης πατρίδας μας, και κάτω από αντίξοες καταστάσεις και συνθήκες ξένων κατοχών, η Παναγία υπήρξε για τον μαρτυρικό μας λαό «προστασία καὶ σκέπη» «τῶν θλιβομένων ἡ χαρά, «τῶν καταπονουμένων ὁ λιμὴν ὁ ἀχείμαστος»…
Με αφορμή τη σημερινή έκθεση θα ήθελα να αναφέρω ότι, μέσα από όλο αυτόν τον ανεκτίμητο πλούτο των εικόνων, η Παναγία και Μητέρα όλων των Χριστιανών φαίνεται να ομιλεί, να εμπνέει και να στηρίζει και σήμερα όλους μας, ούτως ώστε να αγωνιζόμαστε ενάντια στον Τούρκο εισβολέα για την απελευθέρωση της κατεχόμενης γης μας, όπως τον 7ον αιώνα βοήθησε τους πιστούς της Βασιλεύουσας για απόκρουση των Αβάρων. Βρίσκεται, ακόμη, κοντά μας και μοιράζεται σε κάθε στιγμή μαζί μας τον πόνο και τη χαρά μας, τη θλίψη και τις ταλαιπωρίες μας.
Εκφράζουμε τις θερμότατες ευχαριστίες μας προς τον εκπρόσωπο του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την τιμητική παρουσία του στις εκδηλώσεις του Ιερού Ναού Φανερωμένης. Συγχαίρουμε, επίσης, εγκαρδίως το Οικουμενικό Πατριαρχείο για την φιλοξενία της ίδιας αυτής παρούσης έκθεσης, τον Αύγουστο του 2022, στον Ιερό Ναό Παναγίας Κουμαριωτίσσης στην Κωνσταντινούπολη.
Δραττόμεθα της ευκαιρίας να εκφράσουμε και πάλιν τις θερμότατές μας ευχαριστίες προς την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο για την αβραμιαία φιλοξενία της οποίας ετύχαμε κατά την πρόσφατή μας επίσκεψη στη Βασιλίδα των Πόλεων και να δηλώσουμε ακόμη μία φορά ότι η Εκκλησία της Κύπρου βρίσκεται πάντοτε αλληλέγγυος και ομόζυγος προς τη Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως.
Με αυτές τις σκέψεις, και ευχαριστώντας και όλους εσάς για την εδώ τιμητική παρουσία σας, εγκαινιάζουμε την παρούσα Έκθεση και σας καλούμε να θαυμάσετε και να εκτιμήσετε τους μοναδικούς αυτούς θησαυρούς της χριστιανικής πολιτισμικής μας κληρονομιάς και μέσω των σεπτών εικόνων της Παναγίας μας να βιώσετε και πάλι το μεγαλείο του Προσώπου Της αφού έγινε «χώρα του αχωρήτου» και ανεδείχθη «η Κλίμαξ η επουράνιος δι ης κατέβη ο Θεός»».