Αναστηλώνεται το καμάρι Θεσσαλίας και Ηπείρου

Εντός του 2021 ξεκινά η συντήρηση του ιστορικού μοναστηριού της Παναγίας Γαλακτοτροφούσας που θεμελιώθηκε το 1799.

Μεγάλη ικανοποίηση-όσο και δικαίωση πολύχρονων προσπαθειών της εκκλησιαστικής κοινότητας-αποτελεί σαφώς η ανακοίνωση εκ μέρους της Περιφέρειας Θεσσαλίας ότι δρομολογείται εντός του 2021 το έργο της συντήρησης και της αποκατάστασης του καθολικού και των λοιπών κτιρίων της Ι. Μ. Παναγίας Γαλακτοτροφούσας, η οποία βρίσκεται στην Ανθούσα του Δήμου Μετεώρων, στο νομό Τρικάλων.

Πιο συγκεκριμένα, ως προς το οικονομικό σκέλος της εν λόγω είδησης-και πριν ακόμη εκπνεύσει η προηγούμενη χρονιά- η οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας Θεσσαλίας ενέκρινε την δημοπράτηση του έργου, του οποίου ο προϋπολογισμός ανέρχεται στο ποσό των 150.000 ευρώ, με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Η Ιερά Μονή Παναγίας της Γαλακτοτροφούσας αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά μνημεία, τα οποία βρίσκονται εντός των ορίων της ελληνικής επικράτειας, και η οποία ακόμη και σήμερα αποτελεί το καμάρι όσο και το στήριγμα για τους κατοίκους της Θεσσαλίας αλλά και της Ηπείρου.

Η επίτευξη του έργου αυτού αναμένεται να τονώσει ακόμη περισσότερο το ενδιαφέρον των ανά την χώρα πιστών, έτσι ώστε να αποτελέσει τόσο η Ιερά Μονή όσο και γύρω περιοχή, πόλης έλξης για χιλιάδες προσκυνητές από όλη την Ελλάδα.

Όσον αφορά λοιπόν στις εργασίες οι οποίες πρόκειται να εκτελεστούν το επόμενο διάστημα, αναμένεται οι εργασίες να ξεκινήσουν πρωτίστως από την ολική επισκευή της στέγης. Εν συνεχεία θα γίνουν εργασίες για την ενίσχυση της τοιχοποιίας με την τοποθέτηση ενεμάτων, όπως και αρμολογημάτων πάνω στις επιφάνειες. Ιδιαίτερη δουλειά αναμένεται να γίνει και στις αναγκαίες καλύψεις τόσο στις οροφές όσο και στα δάπεδα, ενώ φυσικά έμφαση θα δοθεί και σε όλα όσα πρέπει να γίνουν για την αντικατάσταση των κουφωμάτων. Τέλος, στον όλο σχεδιασμό γίνεται λόγος για την τοποθέτηση ελκυστήρων όσο και των αναγκαίων κιγκλιδωμάτων.

Το καθολικό του μοναστηριού θεμελιώθηκε-σύμφωνα με τα σωζόμενα ιστορικά στοιχεία-στις 30 Μαίου του 1799 και οι εργασίες ανοικοδόμησής του ολοκληρώθηκαν στις 25 Αυγούστου της ίδιας χρονιάς. Εντυπωσιακό ασφαλώς για τα δεδομένα και τις δυσκολίες που ίσχυαν εκείνα τα χρόνια, είναι και το γεγονός ότι σε διάστημα μόλις τριών μηνών ανοικοδομήθηκε ο ναός! Κτήτορας της μονής υπήρξε ο ιερομόναχος Ιάκωβος, ο οποίος αναφέρεται και ως ηγούμενος του μοναστηριού από το 1810 έως και το 1829.

Το καθολικό είναι χτισμένο με την παραδοσιακή πέτρα της Ηπείρου και με βάση τα χαρακτηριστικά που ακόμη και σήμερα τηρούνται στα μοναστήρια του Αγίου Όρους. Έτσι, λοιπόν, οι ναοί που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία διακρίνονται ως προς την αρχιτεκτονική τους μορφή για το πλακοσκέπαστο σταυροειδές, το οποίο συμπληρώνεται από τον τρούλο και την τετράκλινη, σκεπασμένη με πέτρες στέγη και την ημικυλινδρική καμάρα στην οροφή.

Το μοναστήρι πήρε την ονομασία του από την εκεί ευρισκόμενη τότε εικόνα της Παναγίας της Γαλακτοτροφούσας, στην οποία εικονίζετο η Παναγία να θηλάζει τον Ιησού Χριστό σε μικρή ηλικία. Την εικόνα εκείνη είχε αφιερώσει το 1788 ο καταγόμενος από το χωριό Καλαρρύτες, κοντά στα Γιάννενα, Δημήτριος Τουρτούρης «εις μνημόσυνον αυτού και των αυτού αυταδέλφων και των εν αυτοίς διαδόχοις αυτών». Είχε δε φιλοτεχνηθεί η εικόνα της Παναγίας κατόπιν παραγγελίας του ιδίου σε φημισμένο εργαστήριο της Βενετίας το 1761.

Η εικόνα αυτή καταστράφηκε δυστυχώς το 1943, όταν τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής έκαψαν το μοναστήρι ως πράξη αντεκδίκησης απέναντι στους ντόπιους κατοίκους. Από την εγκληματική αυτή μανία των κατακτητών δεν γλύτωσε ούτε και το παρεκκλήσιο του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, του οποίου την αποτομή της τιμίας κάρας τους οι κάτοικοι της περιοχής τιμούσαν εκεί κάθε χρόνο στις 29 Αυγούστου.

Στο μαρμάρινο πλαίσιο το οποίο βρίσκεται πάνω από την πόρτα της βορινής πλευράς του καθολικού, διακρίνονται επιγραφές αλλά και περίτεχνα, ανάγλυφα σχέδια. Σε αυτά απεικονίζονται η Αγία Τριάδα, ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, δικέφαλοι αετοί, άγγελοι και ανθοδοχεία.

Στην εξωτερική, ανατολική κόγχη οι επισκέπτες μπορούν να διακρίνουν επίσης τον Κύριο Ημών Ιησού Χριστό, την Παναγία, δένδρα, περιστέρια, φίδια, άνθη κ.α. Στο εσωτερικό του καθολικού διατηρούνται κάποια δείγματα της αρχικής τοιχογραφίας του. Σήμερα εκτός του καθολικού της Ιεράς Μονής διασώζονται και δύο νεότερα κτίσματα, τα οποία βρίσκονται στην δυτική πλευρά του παλαιού μοναστηριού.

ΤΟ ΕΠΙΒΛΗΤΙΚΟ ΠΕΤΡΙΝΟ ΓΕΦΥΡΙ

Το εν λόγω μοναστήρι βρίσκεται κοντά στο χωριό Ανθούσα- στα σύνορα της Θεσσαλίας με την Ήπειρο-και μέσα σε ένα πανέμορφο περιβάλλον, όπου παντού κυριαρχεί το πράσινο των ελάτων. Σε κοντινή απόσταση από το μοναστήρι δεσπόζει ακόμη και σήμερα με την επιβλητική του μορφή το δίτοξο, πετρινό γεφύρι του Μίχου, το οποίο αποτελούσε στους παλαιότερους αιώνες το μοναδικό σημείο επικοινωνίας για τους κατοίκους των γύρω περιοχών.

Σύμφωνα με την παράδοση το γεφύρι αυτό κτίστηκε την ίδια χρονική περίοδο με την ανέγερση του μοναστηριού.