3η επέτειος εκλογής του Μητροπολίτη Σύμης

Σήμερα Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2021, ο κ. Χρυσόστομος εόρτασε την 3η επέτειο από την παμψηφεί εκλογή του ως Μητροπολίτου Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου, στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό Οσίου Λουκά του εν Στειρίω Σύμης, όπου χοροστάτησε του Όρθρου και τέλεσε την Θεία Λειτουργία.

Συλλειτουργοί του ήταν ο π. Αντώνιος Μανιάς, Εφημέριος του Ι. Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και ο Διάκονος π. Γεώργιος Κακακιός, ενώ το ιερόν αναλόγιον διακόνησε ο Ιεροψάλτης κ. Αγαπητός Μιχελλής.

Σύμφωνα με τον προβλεπόμενο αριθμό, λόγω της πανδημίας, προσήλθαν για να εκκλησιασθούν οι αγιόφιλοι πιστοί, προς τους οποίους ο Σεβασμιώτατος ανέπτυξε τα υψηλά θεολογικά μηνύματα της σημερινής ευαγγελικής παραβολής των Ταλάντων, στην οποία τονίζεται η επιτακτική ανάγκη της ετοιμότητος και εγρηγόρσεως των ανθρώπων εν όψει της μελλούσης κρίσεως που θα πραγματοποιηθεί εντελώς ξαφνικά και απροειδοποίητα. Ιδιαίτερα η παραβολή μας εφιστά την προσοχή στο γεγονός, ότι η συνεχής ετοιμότητα και η αναμονή του αδεκάστου Κριτού δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως παθητική και άπρακτη προσμονή, αλλά ως διαρκή πνευματική εργασία και αύξηση των ταλάντων που ο Θεός έχει εμπιστευθεί στον καθένα.

Ο Θεός δίδει σ’ όλους μας πολλά χαρίσματα και προσόντα, όπως ελευθερία, αγάπη, εμπιστοσύνη, ελπίδα κ.α. Παράλληλα όμως μοιράζει κι άλλα διαφορετικά χαρίσματα στον κάθε άνθρωπο. Άλλος έχει επιστημονικές ικανότητες, άλλος καλλιτεχνική φύση, άλλος είναι κατάλληλος για εμπορικές δραστηριότητες κ.ο.κ.

Όταν ο άνθρωπος εργάζεται και καλλιεργεί τα χαρίσματά του δείχνει εμπράκτως ότι αγαπά τον Θεό και τους συνανθρώπους του, αφού ζει για να προσφέρει πνευματικά και υλικά αγαθά. Υπάρχουν όμως και άνθρωποι, που μοιάζουν με τον τρίτο, τον πονηρό δούλο της ευαγγελικής διηγήσεως. Είναι οι εγωιστές, που εργάζονται μόνο για τα δικά τους συμφέροντα και παραβλέπουν τις ανάγκες των άλλων ανθρώπων. Ο Κύριος απορρίπτει οριστικά όποιον αρνείται το τάλαντο της αγάπης, αφού εκείνος, μόνος του αποστασιοποιείται και στερεί τον εαυτό του από την γλυκύτητα και το φως της αγάπης του Θεού.