Ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Καλλινίκου (Upd)

Τελευταία ενημέρωση 13:23

Η Ανακομίδη των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Καλλινίκου Επισκόπου Εδέσσης εορτάστηκε σήμερα Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2020, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Σκέπης Εδέσσης με την συμμετοχή πλειάδος αγίων Αρχιερέων.

Στον Όρθρο χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων. Μετά την Δοξολογία πραγματοποιήθηκε η τελετή της Ανακομιδής των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Καλλινίκου.

Τα ιερά λείψανα προσεκόμισε στην είσοδο του ναού ο Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως Εδέσσης Αρχιμ. Στέφανος Δέβρελης και κληρικοί της Ι. Μητροπόλεως τα οποία και υποδέχθηκαν ο Μητροπολίτης Εδέσσης κ. Ιωήλ και οι μετέχοντες στον εορτασμό ιεράρχες μεταφέροντάς τα στο κέντρο του ιερού ναού, όπου έγινε σύντομη δέησις.

Ο Μητροπολίτης Βρυούλων κ. Παντελήμων ανέγνωσε ειδική ευχή επί τη Ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων τέθηκαν σε προσκύνηση και αμέσως μετά τελέσθηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο.

Ο Μητροπολίτης Εδέσσης κ. Ιωήλ, στο λόγο του εξήρε τις αρετές του τιμωμένου Αγίου λέγοντας ότι ήταν προφήτης, αφού από λαϊκός ακόμη εξήγγειλε τις βουλές του Θεού και φιλακόλουθος, αφού αγαπούσε πολύ την θεία λειτουργία και λειτουργούσε πολύ συχνά. Επίσης είχε συνεχώς ενώπιόν του την μνήμη της Βασιλείας του Θεού και επικαλείτο το έλεός Του, ήταν ποιμήν άριστος που με μεγάλη επιμέλεια επέλεγε τους αξίους της ιερωσύνης κληρικούς και φρόντιζε για την μόρφωση των ιερέων.

Κατά τις ιερές ακολουθίες έψαλλε ο βυζαντινός χορός της Σχολής Βυζ. Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης και οι ιεροψάλτες του ναού με χοράρχη τον Διευθυντή της Σχολής, Πρωτοψάλτη Αριστοτέλη Βογιατζόγλου.

Παρέστησαν επίσης ο Δήμαρχος Εδέσσης κ. Δ. Γιάννου, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Ι. Τζαμτζής, οι βουλευτές Πέλλας κ. Γ. Καρασμάνης, Δ. Σταμενίτης, Β. Βασιλειάδης και Θ. Τζάκρη, ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ. Β. Γκίζας, συγγενής του Αγίου, ο Δήμαρχος Πέλλας κ. Γ. Στάμκος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Πέλλας κ. Π. Περδικάτσης και άλλοι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και φορέων.

Τα ιερά λείψανα του Αγίου Καλλινίκου θα παραμείνουν στον Καθεδρικό Ναό, όπου θα τελείται καθημερινά Θεία Λειτουργία μέχρι την ημέρα του επισήμου εορτασμού της Αγιοκατατάξεως, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου.

Πηγή: Μητρόπολη Εδέσσης