Ξεκίνησε το νέο επιμορφωτικό πρόγραμμα του Ι.Π.Ε. σε συνεργασία με την Ι.Μ. Γουμενίσσης

Με αισιόδοξα μηνύματα ξεκίνησε χθες Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου 2022, στην ιστορική περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, την Γουμένισσα, σύμφωνα με όλους τους κανόνες και τα προβλεπόμενα μέτρα για την προστασία από τον Covid-19, το πρώτο επιμορφωτικό πρόγραμμα που υλοποιείται από το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως (Ι.Π.Ε.) της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου με τίτλο: «ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΕ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ – ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΤΙΚΗ».

Το πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο της συγχρηματοδοτούμενης Πράξης: «Προγράμματα Διά Βίου Μάθησης του Ανθρώπινου Δυναμικού της Εκκλησίας – Ανάπτυξη Ανοιχτών Διαδικτυακών Μαθημάτων» (κωδικός ΟΠΣ 5073422) του επιχειρησιακού προγράμματος: «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020».

Κατά την εναρκτήρια συνάντηση του προγράμματος, που πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό Παναγίας “Άξιον Εστί” της οικείας Ι. Μητροπόλεως, τον αγιασμό τέλεσε ο Μητροπολίτης Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου κ. Δημήτριος, ο οποίος στην πατρική ομιλία του ανέφερε τα εξής:

“Αγαπητοί μου,

για άλλη μια φορά επιδοτώ και με τις δικές μου ευχές μια πολύ σπουδαία προσπάθεια, που ονομάζεται επιμόρφωση, επιπλέον μόρφωση, επίκαιρη μόρφωση για τους κληρικούς (και λαϊκούς συνεργάτες).

Στην εποχή που ζούμε, χρειάζεται αυτό το “εργαλείο” της επιμόρφωσης.

Όχι όπως να ‘ναι, με κάθε λογής πληροφορίες από το διαδίκτυο.

Αλλά με υπεύθυνη διδασκαλία ειδικών επιστημόνων, με υπεύθυνη παρακολούθηση και στο τέλος με πιστοποιητικό παρακολούθησης των μαθημάτων.

Τώρα, το φθινόπωρο και τον χειμώνα (που κλεινόμαστε πιο εύκολα), μπορούμε να παρακολουθήσουμε και να αποκτήσουμε σωστότερες γνώσεις σε ειδικά θέματα, στα οποία πρέπει ο κληρικός να είναι ενημερωμένος με σωστή θεολογική και ποιμαντική επιμόρφωση.

Αυτό το πρόγραμμα ενεργοποιείται στην Αρχιεπισκοπή και σταδιακά σε άλλες Μητροπόλεις.

Είναι μια πολύ σπουδαία ευκαιρία επιμόρφωσης σε ζητήματα ποιμαντικής κατάρτισης, με στόχο την καλύτερη ποιμαντική προσφορά. Αυτό είναι το πρώτο όφελος.

Το δεύτερο όφελος είναι η “βεβαίωση συμμετοχής”, η οποία αξιολογείται βαθμολογικά, παρέχει επιπλέον βαθμολογικά προσόντα. Είναι κι αυτό ένα πρακτικό υπολογήσιμο όφελος.

Αυτή η προσπάθεια ξεκίνησε από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών το 2020. Είναι μια σπουδαία πρωτοβουλία του Μακαριωτάτου και των συνεργατών του. Σήμερα διευθύνεται από τον π. Θεολόγο Αλεξανδράκη (χρόνια πολλά και για τη χθεσινή εορτή σας π. Θεολόγε).

Το “Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμόρφωσης” συνεργάζεται με τις Θεολογικές Σχολές και Κληρικούς Μητροπόλεων με ειδικές επιστημονικές γνώσεις, οι οποίοι θα διδάσκουν “τα διαδικτυακά μαθήματα”.

Ευχαριστούμε τον π. Θεολόγο για την όλη διεύθυνση, και για την εδώ έλευσή του, για το σημερινό πρώτο “ενημερωτικό μαθημα”.

Να μεταφέρετε και στον Μακαριωτατο τις ευχαριστίες μου και τις ευχαριστίες των κληρικών μου.”

Μετά το πέρας της ομιλίας του Μητροπολίτου τον λόγο έλαβε ο Διευθυντής του Ι.Π.Ε., Παν. Αρχιμ. Θεολόγος Αλεξανδράκης, ο οποίος, αφού μετέφερε τις ευχές του Αρχιεπισκόπου Αθηνών, ευχαρίστησε τον κ. Δημήτριο, για την ευγενική πρόσκληση και τη συνεργασία με το Ι.Π.Ε., δίνοντας με τον τρόπο αυτό στους κληρικούς τη δυνατότητα να επιμορφωθούν. Θερμές ευχαριστίες επεφύλαξε ο π. Θεολόγος σε όλους τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα και στους συντονιστές, Αιδεσ. Πρωτ. Δανιήλ Νικολάου Robu, και κα Στέλλα Κατηρτζίδου, για την άριστη συνεργασία και τη βοήθεια τους στην οργάνωση του προγράμματος.

Στη συνέχεια, ο π. Θεολόγος, μίλησε για την ουσία και το αντικείμενο του προγράμματος, έτσι όπως αυτό αποτυπώνεται στον τίτλο του: «ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΕ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ – ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΤΙΚΗ». Πρωταρχικός σκοπός του είναι η κατά το ανθρωπίνως δυνατόν πληρέστερη κατάρτιση των κληρικών στο Μυστήριο της Εξομολογήσεως· στους τρόπους που δύναται ο Ιερέας να γαληνεύει την ψυχή του εξομολογουμένου με έμφαση κυρίως στην Παράδοση της Εκκλησίας μας.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ως άνω επιμορφωτικού προγράμματος, οι επόμενες συναντήσεις θα έχουν ως εξής:

1) «Σύγχρονες “εναλλακτικές” μορφές οικογένειας», Τετάρτη 05.10.2022. Εισηγητής: κ. Πέτρος Παναγιωτόπουλος (Επίκ. Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.).

2) «Βιοηθικά διλήμματα της τεχνητής ή υποβοηθούμενης αναπαραγωγής», Τετάρτη 12.10.2022. Εισηγητής: Αιδ. Πρωτ. Βασίλειος Καλλιακμάνης (Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.).

3) «Πνευματικές, ψυχολογικές και ψυχοσωματικές επιπτώσεις των εκτρώσεων», Τετάρτη 19.10.2022. Εισηγητής: Αιδ. Πρωτ. Χριστοφόρος Χρόνης (Δρ. Θεολογίας – Διδάσκων στη Θεολογική Σχολή του Ε.Κ.Π.Α.).

4) «Σύγχρονη πραγματικότητα και προβληματισμοί στο ζήτημα των μεταμοσχεύσεων», Δευτέρα 24.10.2022. Εισηγητής: κ. Βασίλειος Φανάρας (Επ. Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α.).

5) «Το πρόβλημα της ευθανασίας», Τετάρτη 02.11.2022. Εισηγητής: Παν. Αρχιμ. Ιωαννίκιος Γιαννόπουλος (Ιεροκήρυκας Ι.Μ. Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως – Διευθυντής Γραφείου Νεότητας – Ιατρός).

6) «Προκλήσεις και προβληματισμοί γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη», Πέμπτη 10.11.2022. Εισηγητής: κ. Πέτρος Παναγιωτόπουλος (Επίκ. Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.).

7) «Ποιμαντική προσέγγιση στις διαφυλικές σχέσεις», Πέμπτη 17.11.2022. Εισηγητής: Αιδ. Πρωτ. Αθανάσιος Γκίκας (Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.).

8) «Η συμβολή της τρίτης ηλικίας στην αγωγή των παιδιών στην οικογένεια», Τρίτη 29.11.2022. Εισηγητής: Αιδ. Πρωτ. Θεμιστοκλής Μουρτζανός (Γεν. Αρχιερατικός Επίτροπος Ι.Μ. Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων, Δρ. Θεολογίας – Καθηγητής Β΄/θμιας Εκπαίδευσης).

9) «Η πνευματική υποστήριξη στην σύγχρονη κοινωνία», Πέμπτη 01.12.2022. Εισηγητής: Αρχιμ. Θεολόγος Αλεξανδράκης (Διευθυντής Ι.Π.Ε., Δρ. Θεολογίας, LLB-LLM Νομικής, Ιεροκήρυκας Ι.Α.Α.)

Εν κατακλείδι, μετά την ολοκλήρωση των επιμορφωτικών συναντήσεων, ο Διευθυντής του Ι.Π.Ε., θα πραγματοποιήσει τον απολογισμό του προγράμματος και την προβλεπόμενη διαδικασία αξιολόγησης, με αναφορά στον τρόπο αξιολόγησης των εκπαιδευομένων.