Έξαρχος Μητροπολίτης στην Μητρόπολη Περιστερίου ο Ιλίου Αθηναγόρας (upd)

© Χρήστος Μπόνης / Εκκλησία της Ελλάδας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 19:24

Για προσωρινή αδυναμία εκπλήρωσης των καθηκόντων του έκανε λόγο η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφασίζοντας για τον λόγο αυτό να ορίσει τον Μητροπολίτη Ιλίου Έξαρχο Μητροπολίτη στην Ιερά Μητρόπολη Περιστερίου για χρονικό διάστημα τριών μηνών.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη ότι η απόφαση έρχεται μετά από ιατρική βεβαίωση Πανεπιστημιακής κλινικής, για την -προσωρινή- αδυναμία του Μητροπολίτη Περιστερίου Κλήμεντος, να εκπληρώσει τα καθήκοντά του.

Η ανακοίνωση έρχεται ως επιβεβαίωση δημοσιεύματος του orthodoxtimes.gr, με το οποίο προαναγγελόταν ο ορισμός Εξάρχου Μητροπολίτη, ενός τοπορητή τρόπον τινά, για αρχιερείς που αδυνατούν να ασκήσουν τα καθήκοντά τους.

Νωρίτερα εξάλλου, το orthodoxtimes.gr ανέφερε ότι επρόκειτο να συνεδριάσει -εκτάκτως- η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, για το θέμα της Μητρόπολης Περιστερίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του orthodoxtimes.gr, γιατρός που επισκέφθηκε τον Μητροπολίτη Περιστερίου, έκρινε ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα υγείας που δεν του επιτρέπουν να ασκήσει διοίκηση.

Για τον λόγο αυτό, και όπως αποκάλυψε το orthodoxtimes.gr πρώτο, θα τοποθετηθεί επισήμως έξαρχος Μητροπολίτης, που πιθανότητα θα είναι ο Μητροπολίτης του όμορου δήμου, Ιλίου, με τον οποίο συνυπηρέτησαν στην Ιερά Μόνη Σαγματά.

Διαβάστε την ανακοίνωση της Ιεράς Διαρκούς Συνόδου:

Συνήλθε εκτάκτως σήμερα, Παρασκευή 23 Ιουλίου 2021, μέσω τηλεδιασκέψεως, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 164ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Η ΔΙΣ, λαβούσα υπ’ όψιν τον υπ’ αριθ. 263/2014 Κανονισμό, «Περί συγκροτήσεως, αρμοδιοτήτων και λειτουργίας των Μητροπολιτικών Συμβουλίων των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος», όπως συμπληρώθηκε με τον υπ’ αριθ. 328/2021 Κανονισμό, καθώς και την προσκομισθείσα ιατρική βεβαίωση Πανεπιστημιακής Κλινικής περί της προσωρινής αδυναμίας του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Περιστερίου κ. Κλήμεντος να εκπληρώσει τα καθήκοντά του, αποφάσισε τον ορισμό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρου ως Εξάρχου Μητροπολίτου Αυτής στην Ιερά Μητρόπολη Περιστερίου για χρονικό διάστημα τριών μηνών και επί υποθέσεων τρεχούσης φύσεως.

Εκ της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου
της Εκκλησίας της Ελλάδος