Το Ιερό Λείψανο του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά μετέφερε στο Βουκουρέστι ο Μητροπολίτης Βεροίας

Στις 24 Οκτωβρίου ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, κατόπιν ευγενούς προσκλήσεως και παρακλήσεως του Πατριάρχου Ρουμανίας κ. Δανιήλ, μετέφερε στο Βουκουρέστι τεμάχιο του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά με την ευκαιρία της εορτής του πολιούχου του Βουκουρεστίου, Αγίου Δημητρίου του Νέου.

Το Ιερό Λείψανο του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά υποδέχτηκε προ του Καθεδρικού Ναού της πόλεως, μετά από σύντομη λιτανεία, ο Πατριάρχης Ρουμανίας κ. Δανιήλ, επικεφαλής του ιερού κλήρου και πλήθους πιστών που συνέρρευσαν στην πρωτεύουσα της Ρουμανίας προκειμένου να συμμετάσχουν στους εορτασμούς του πολιούχου της.

Ο Πατριάρχης Ρουμανίας κ. Δανιήλ υποδέχτηκε επίσης την Ιερά Εικόνα των Αγίων γονέων και αδελφών του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, οι οποίοι αγιοκατατάχθηκαν από το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο το έτος 2009 μετά από πρόταση του Μητροπολίτου.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Βουκουρέστι ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων θα συμμετάσχει στις λατρευτικές εκδηλώσεις προς τιμήν του Αγίου Δημητρίου και στο συνέδριο προς τιμήν του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, στον οποίο έχει αφιερώσει το τρέχον έτος το Πατριαρχείο της Ρουμανίας.

Τον Μητροπολίτη μας συνοδεύουν ο Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Νεκτάριος Λασκαρίδης, ο Αρχιερατικός Επίτροπος περιχώρων Βεροίας Αρχιμ. Σωσίπατρος Πιτούλιας, ο Αρχιμ. Γρηγόριος Μάζα, ως επίσημος μεταφραστής, ο Αρχιδιάκονος π. Παντελεήμων Παπαεμμανουήλ και ο Ιεροδιάκονος π. Κοσμάς Καραγιάννης εκ μέρους του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας.

Ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων μετά την προσφώνηση του Πατριάρχου Ρουμανίας κ. Δανιήλ, κατά την αντιφώνηση του ανέφερε μεταξύ άλλων:

Με ιδιαίτερη συγκίνηση και πολλή χαρά, αλλά και με νωπές ακόμη τις αναμνήσεις και τη συγκίνηση από τις περασμένες επισκέψεις μου στην ευλογημένη χώρα σας και το Πατριαρχείο της Ρουμανίας, με το οποίο με συνδέουν παλαιοί και ισχυροί δεσμοί φιλίας και εν Κυρίω αγάπης, ευρισκόμεθα σήμερα εδώ, στον περικαλλή αυτόν ναό του προστάτου και πολιούχου του Βουκουρεστίου αγίου Δημητρίου, κατόπιν της τιμητικής προσκλήσεώς σας, Μακαριώτατε, μεταφέροντας τμήμα του σεπτού και χαριτοβρύτου λειψάνου του αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης, του θαυματουργού, και την ιερή του εικόνα, καθώς και την ιερά εικόνα της αγίας οικογενείας του, του πατρός του αγίου Κωνσταντίου, της μητρός του αγίας Καλής, και των αδελφών του, οσίων Θεοδοσίου, Μακαρίου, Επιχάριτος και Θεοδότης, από την Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, εις την οποίαν έζησαν, αγιάσθηκαν και αγίασαν τόσο ο άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς, όσο και οι αδελφοί και οι αδελφές του.

Με ιδιαίτερη συγκίνηση όμως ενθυμούμαι και τις συγκλονιστικές εκδηλώσεις ευλαβείας του ευσεβούς και φιλαγίου λαού της Ρουμανίας, όταν προ ετών, το έτος 2009, κατά το οποίο ανεγράφησαν με Πατριαρχική και Συνοδική Πράξη του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, οι οικογενείς του αγίου Γρηγορίου του Παλαμά στις Αγιολογικές δέλτους της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας κατά τη μεταφορά του ιερού λειψάνου του αγίου Γρηγορίου. Τότε είχα μεταφέρει και πάλι το χαριτόβρυτο και μυρόβλυτο ιερό λείψανο του μεγάλου Πατρός της Εκκλησίας μας, αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, το οποίο αρρήτως ευωδίαζε, κατόπιν προσκλήσεως του Αρχιεπισκόπου Κάτω Δουνάβεως κ. Κασσιανού και εφιλοξενήθη με την ευλογίας σας, Μακαριώτατε, στο Γαλάτσι.

Γι᾽αυτό και με πολλή χαρά δέχθηκα την πρόσκλησή σας και ευρίσκομαι εδώ, φέροντας μαζί μου όχι έναν κοσμικό θησαυρό και ένα ιστορικό κειμήλιο, αλλά έναν ουράνιο θησαυρό, το απότμημα του ιερού λειψάνου του αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, η αξία του οποίου δεν έγκειται στο μέγεθος, αλλά στη χάρη του ενοικούντος εν αυτώ Αγίου Πνεύματος, του συγκροτούντος «τον θεσμόν της Εκκλησίας», του διανέμοντος τα χαρίσματα και του μεταβάλλοντος «οστέα ξηρά» εις ακένωτο πηγή αγιασμού και χάριτος και εις ιατρεία ψυχικών και σωματικών νοσημάτων.

Σας ευχαριστώ όμως, Μακαριώτατε, και για την ευκαιρία να συνεορτάσω μαζί σας τους τρεις μεγάλους μυστικούς θεολόγους της Εκκλησίας μας, στους οποίους θεία συνάρσει αφιερώσατε το τρέχον έτος, τον άγιο Συμεών τον Νέο Θεολόγο, τον άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά, αρχιεπίσκοπο Θεσσαλονίκης και τον όσιο Παίσιο Βελιτσόφκυ.

Εκφράζω την ολοκάρδιο ευχαριστία και ευγνωμοσύνη μου για την πρόσκληση και εύχομαι ταπεινώς η χάρη του ιερού και χαριτοβρύτου λειψάνου του αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, του κήρυκος του ακτίστου και θείου Φωτός και διδασκάλου της νοεράς προσευχής, να σας ενισχύει στο έργο σας και στην πολυεύθυνο πατριαρχεία σας, και να ευλογεί τον ευσεβή κλήρο και τον πιστό λαό του Βουκουρεστίου και της Ρουμανίας.