Θερμή έκκληση της Ιερατικής Σύναξης Κυθήρων προς την Ιερά Σύνοδο

© OrthodoxTimes

“Ο Ιερός Κλήρος και ο Λαός της Θεοστηρίκτου Ιεράς Μητροπόλεως Κυθήρων και Αντικυθήρων, παρακαλούμεν θερμώς να εγείρετε την ενδεικνυομένην αξίωσιν να σεβασθή η Κυβέρνησις, καθ’ α έχει υποχρέωσιν εκ του Συντάγματος, την Συνταγματικήν επιταγήν και να μη παρέμβη εις τα της Θείας Λατρείας” αναφέρει μεταξύ άλλων η θερμή παράκληση της Ιερατικής Συνάξεως της Μητρόπολης Κυθήρων προς την Ιερά Σύνοδο όσον αφορά τα μέτρα της Κυβέρνησης για τις εκκλησίες.

Σε άλλο σημείο της αναφέρουν επίσης: “Έχομεν συναίσθησιν και συνείδησιν του επαπειλούντος κινδύνου εκ της επιδημίας του κορωνοιού και τηρούμεν τα προστατευτικά μέτρα δι’ ημάς και το ποίμνιόν μας. Δεν θέλομεν να βιώσωμεν εκ νέου τα τραγικά γεγονότα του αποκλεισμού του Λαού του Θεού, όπως συνέβη το προηγούμενον Πάσχα”

Προς
Την Ιεράν Σύνοδον
της Εκκλησίας της Ελλάδος
Ιωάννου Γενναδίου 14
115 21 Αθήνας

Θερμή Έκκλησις
Ιερατικής Συνάξεως Ι. Μ. Κυθήρων

Μακαριώτατε άγιε Πρόεδρε,
Σεβασμιώτατοι Συνοδικοί Πατέρες,

Ημείς οι Κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως Κυθήρων και Αντικυθήρων, συναχθέντες σήμερον την 14ην Δεκεμβρίου 2020, εν όψει των εορτών του Αγίου Δωδεκαημέρου, εις το Επισκοπείον Κυθήρων, κατόπιν προσκλήσεως του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ.Σεραφείμ, και κατόπιν επικαίρου εισηγήσεως διά το τρισμέγιστον γεγονός της Θείας Ενανθρωπήσεως και διά την άπειρον Θείαν φιλανθρωπίαν του σαρκωθέντος Κυρίου και Θεού ημών, απησχολήθημεν με τα εξαγγελθέντα μέτρα διά την Θείαν Λατρείαν εντός των Ιερών Ναών μας.

Φρονούμεν ότι ο περιορισμός του εκκλησιάσματός μας εις 9 ή 25 (εντός μόνον του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Κυθήρων), έπειτα από τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα του δευτέρου lockdown, καθ’ α απεκλείσθη παντελώς το ποίμνιόν μας επί 40νθήμερον περίπου από τον εκκλησιασμόν, συνιστά ένα από τα βαρύτερα μέτρα διά τους πιστούς Χριστιανούς μας. Ποίος θα προτιμηθή και ποίος θα αποπεμφθή; Και προσιδιάζει εις τους ποιμένας και πατέρας του Λαού του Θεού να κάμνουν τοιαύτας επιλογάς και διακρίσεις;

Δόξα τω Θεώ τα νησιά μας Κύθηρα και Αντικύθηρα, αν εξαιρέσωμεν κάποια θετικά περιστατικά ελαχίστων συγγενικών προσώπων εις τα Κύθηρα, τα οποία αποκατεστάθησαν με την βοήθειαν της Παναγίας μας της Μυρτιδιωτίσσης συντόμως, μένουν συν Θεώ αλώβητα. Ένας λόγος επί πλέον να τύχωμεν ευνοικωτερας μεταχειρίσεως. Όμως, ως μέλη της Ορθοδόξου Καθολικής Εκκλησίας και κατά Θείαν Οικονομίαν Λειτουργοί Αυτής, δεν γίνεται να μην ενδιαφερώμεθα δι’ ολόκληρον το Χριστεπώνυμον Πλήρωμα της Ορθοδόξου Καθολικής Εκκλησίας και των λοιπών Χριστιανών.

Έχομεν πληροφορίας ότι το Ανώτατον Δικαστήριον των ΗΠΑ (Supreme Court of the United States), αντίστοιχον του ημετέρου Συμβουλίου Επικρατείας, κατόπιν προσφυγής των Ρωμαιοκαθολικών του Μπρούκλιν, κατά της αποφάσεως του Κυβερνήτου της Ν. Υόρκης (25-11-2020) διεκήρυξε πανηγυρικώ τω τρόπω ότι : «ακόμα και σε μία πανδημία, το Σύνταγμα δεν μπορεί να τεθεί στην άκρη και να λησμονηθεί». Αυτό σημαίνει ότι έκρινε ως αντισυνταγματικήν την παραβίασιν του συνταγματικώς κατοχυρωμένου δικαιώματος ελευθερίας της Θείας Λατρείας με τον περιορισμόν εις την άσκησίν της (όριον 10 ή 25 πιστών εις τους Ι. Ναούς).

Ωσαύτως, το Γαλλικόν Συμβούλιον της Επικρατείας (Conseil d’ Etat) θεωρεί ως αντισυνταγματικόν περιορισμόν του δικαιώματος της Θείας Λατρείας το όριον των 30 πιστών διά την συμμετοχήν των εις την Θείαν Λατρείαν και διέταξε την Γαλλικήν Κυβέρνησιν να αναθεωρήση το σχετικόν διάταγμα, διότι το Δικαστήριον θεωρεί ότι κατ’ αυτόν τον τρόπον ένα μεγάλο μέρος των πιστών θα στερηθή του συνταγματικώς ανεγνωρισμένου δικαιώματος της Θείας Λατρείας. Η Σύνοδος, μάλιστα, των Ρωμαιοκαθολικών της Γαλλίας (CEF) εζήτησε από την Κυβέρνησιν «να αναθεωρηθεί το μη ρεαλιστικό και ανεφάρμοστο μέτρο των τριάντα πιστών, το οποίο είναι εντελώς ασεβές για την πραγματικότητα της θρησκευτικής πρακτικής των Καθολικών».

Ημείς οι Ορθόδοξοι Κληρικοί και Λαικοί, τα μέλη της Μιάς, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας, δεν έχομεν ίσα δικαιώματα ενώπιον του νόμου, του Θείου και του ανθρωπίνου, ή το Σύνταγμα της Ελλάδος δεν περιφρουρεί εξ ίσου το δικαίωμα της θρησκευτικής συνειδήσεως και της ελευθέρας Θείας Λατρείας; (αρθρ.13, παρ. 1 και 2). Διατί ημείς να τυγχάνομεν διαφορετικής ή κατωτέρας μεταχειρίσεως, τοσούτον μάλιστα, αφού το εν λόγω άρθρον του Συντάγματος δεν αναστέλλεται ούτε εν καιρώ πολιορκίας ή πολέμου;

Μακαριώτατε άγιε Πρόεδρε,

Ημείς, ο Ιερός Κλήρος και ο Λαός της Θεοστηρίκτου Ιεράς Μητροπόλεως Κυθήρων και Αντικυθήρων, παρακαλούμεν θερμώς να εγείρετε την ενδεικνυομένην αξίωσιν να σεβασθή η Κυβέρνησις, καθ’ α έχει υποχρέωσιν εκ του Συντάγματος, την Συνταγματικήν επιταγήν και να μη παρέμβη εις τα της Θείας Λατρείας. Έχομεν συναίσθησιν και συνείδησιν του επαπειλούντος κινδύνου εκ της επιδημίας του κορωνοιού και τηρούμεν τα προστατευτικά μέτρα δι’ ημάς και το ποίμνιόν μας. Δεν θέλομεν να βιώσωμεν εκ νέου τα τραγικά γεγονότα του αποκλεισμού του Λαού του Θεού, όπως συνέβη το προηγούμενον Πάσχα.

Και επί τούτοις διατελούμεν βαθυσεβάστως
ΟΙ ΚΛΗΡΙΚΟΙ-ΕΦΗΜΕΡΙΟΙ ΤΗΣ Ι.ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ