Τελέστηκε ο Εσπερινός της εορτής των Θεοφανείων στην Ιερά Μητρόπολη Βεροίας (Βίντεο)

© Κοσμάς Καραγιάννης

Την παραμονή της εορτής των Θεοφανείων την Τρίτη 5 Ιανουαρίου το απόγευμα τελέστηκε, κεκλεισμένων των θυρών, στον υπό κατασκευή Ιερό Ναό του Αγίου Λουκά του Ιατρού στην Ιερά Μονή Παναγίας Δοβρά Βεροίας ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός της εορτής χοροστατούντος του Μητροπολίτου Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονος, ο οποίος κήρυξε και το θείο λόγο.

Ο Eσπερινός μεταδόθηκε μέσα από την ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως αλλά και τον ραδιοφωνικό σταθμό «Παύλειο Λόγο».

Ο Μητροπολίτης στην ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Βαπτίζεται Χριστός, και άνεισιν εκ του ύδατος· συναναφέρει γαρ εαυτώ τον κόσμον, και ορά σχι­ζο­μένους τους ουρανούς, ούς ο Αδάμ έκλεισεν εαυτώ και τοις μετ᾽ αυ­τον».

Πριν από λίγες ημέρες η Αγία μας Εκκλησία μας κάλεσε να εορτά­σου­με και να πανηγυρίσουμε την πρώτη πράξη του σχεδίου της θείας οικονομίας για τη σωτηρία των ανθρώπων. Πριν από λίγες ημέρες προσκυνήσαμε στο ταπεινό και απέ­ριττο σπήλαιο της Βηθλεέμ τον Θεό που κατήλθε στη γη και «εφα­νερώθη εν σαρκί». Προσκυνήσαμε τον Υιό και Λόγο του Θεού που «έκλινεν ουρανούς και κατέβη» στον κόσμο «γενόμενος άνθρω­πος», «ίνα θεόν τον Αδάμ απεργά­σηται».

Η θεία ενανθρώπηση άνοιξε τους ουρανούς όχι μόνο για να κατέλθει ο Θεός-Λόγος, αλλά και να κατέλ­θουν στη γη οι άγγελοι προκειμέ­νου να ευαγγελισθούν στους ποι­μένες την άφιξη του της μεγάλης βουλής αγ­γέλου, του Σωτήρος του κόσμου, και να ψάλλουν από τη γη το «Δόξα εν υψίστοις Θεώ και επί γης ειρήνη εν ανθρώποις ευδοκία».

Και αύριο η Εκκλησία μας εορ­τα­ζει τη δεύτερη πράξη του θείου σχεδίου. Εορτάζει και πανηγυρίζει τη δεύτερη Θεοφάνεια, όχι στη Βηθλεέμ, ενώπιον λίγων μόνο ποι­μένων, αλλά στα ρείθρα του Ιορ­δάνου, εκεί όπου έσπευδε το πλη­θος των Ιουδαίων για να ακούσει το κήρυγμα του Ιωάννου και να βαπτισθεί εξομολογούμενο τις αμαρ­τίες του.

«Βαπτίζεται Χριστός, και άνεισιν εκ του ύδατος», ψάλλει ο ιερώτα­τος Κοσμάς μοναχός.

Το θαύμα της σωτηρίας του αν­θρω­που έχει ήδη αρχίσει. Ο Σωτήρας και Λυτρωτής του κόσμου έχοντας κατεβεί στη γη προς χάριν των ανθρώπων, ανα­λαμ­βάνοντας την πεπτωκυία σαρ­κα του για να την κα­θαρίσει και να την αγιάσει, ανέρ­χεται τώρα ως αναμάρτητος Υιός και Λόγος του Θεού από τα ύδατα του Ιορδάνου, τα οποία αγιά­­ζει με την παρουσία του· ανέρχεται φέρο­ντας μαζί του και τον κόσμο, αγιά­ζοντας δηλαδή όλη την κτίση και υποδεικνύοντας το βάπτισμα ως το μέσον της ανό­δου και της επιστρο­φης του αν­θρω­που από την αμαρ­τία στον Θεό, «συναναφέρει γαρ εαυτώ τον κο­σμον».

Ποιος μπορεί να διερωτηθεί για την αλήθεια του πράγματος; Ποιος μπορεί να αμφιβάλλει για το γε­γο­νος;

Ποιος μπορεί να αμφισβη­τήσει το θαύμα;

Εάν κατά την προλαβούσα εορτή, την εορτή της πρώτης Θεοφανείας, την εορτή της θείας του Χριστού σαρκώσεως, άγγελος Κυρίου ευαγ­γε­λίζεται στους ποιμένες «χαράν με­γάλην» και «πλήθος στρατιάς ουρανίου» αναγγέλει την «επί γης ειρήνην», κατά την αυριανή δεύ­τε­ρη Θεοφάνεια δεν κατέρχονται απλώς άγγελοι, αλλά ανοίγουν οι ουρανοί και ο ίδιος ο Θεός-Πατήρ αναγγέλει στον κόσμο την παρου­σία του Υιού του του αγαπη­του. Ανοίγουν οι ουρανοί για να πι­στο­ποιήσουν ότι η ευδοκία του Πατρός, ο Κύριος ημών Ιησούς Χρι­στος, είναι ήδη μεταξύ των αν­θρω­πων. Ανοίγουν οι ουρανοί για να κα­τελ­θει το Πνεύμα το άγιο και να επι­βεβαιώσει «του λόγου το ασφα­λες» και συγχρόνως να δηλώσει τη συμ­πραξή του στο μέγα μυστήριο της θείας οικονομίας, στο μυστήριο της σωτηρίας του ανθρώπου.

«Βαπτίζεται Χριστός … και ορά σχιζομένους τους ουρανούς, ούς ο Αδάμ έκλεισεν εαυτώ και τοις μετ᾽ αυτόν».

Η βάπτιση του Χριστού, ο οποίος υπακούοντας στο θέλημα του Θεού-Πατρός καταδέχεται να κλι­νει την κεφαλή του ενώπιον του δούλου του, του Προδρόμου και Βαπτιστού του, ανοίγει τους ουρα­νούς που είχε κλείσει πριν από αιώνες ο Αδάμ με την παρακοή του.

Τους ανοίγει με τον πιο πανηγυ­ρι­κο τρο­πο, με την παρουσία της Πανα­γίας Τριάδος, και όχι μόνο για τον πεπτω­κότα Αδάμ αλλά για ολό­­κλη­ρο το ανθρώπινο γένος. Ανοί­γει τους ουρανούς για να δε­χθεί όλους όσους θα πιστεύσουν στο Σωτήρα Χριστό και θα βαπτι­σθούν στο όνομα του Τριαδικού Θεού. Ανοίγει τους ουρανούς για να προσφέρει στους ανθρώπους που θα δεχθούν το ευαγγέλιο της σω­­τηρίας «εξουσίαν τέκνα Θεού γενέ­σθαι» και θα τους καταστήσει κληρονόμους της βασιλείας του. Ανοίγει τους ουρα­νούς για να δ­ι­ξει την αγάπη του Θεού προς τους ανθρώπους, αγάπη που δεν περιο­ρι­ζε­ται μόνο στο να στείλει τον μονογενή του Υιό ως άνθρωπο στον κόσμο, αλλά που επιθυμεί και να αναβιβάσει τους ανθρώπους στον ουρανό, χαρίζοντάς τους άφε­ση αμαρτιών διά της πίστεως της εν Χριστώ Ιησού και του αγίου βα­πτίσματος.

Αδελφοί μου, η Εκκλησία μας εορ­τάζει αύριο αυτή τη δεύτερη πράξη του μυστηρίου της θείας οικο­νομίας, του μυστηρίου της σω­τηρίας του ανθρώπου. Εορτάζει τη δεύτερη Θεοφάνεια και μας καλεί να μην μείνουμε απλοί θεατές, να μην μείνουμε απαθείς παρατη­ρη­τες, να μην μείνουμε κοσμικοί εορ­τα­στες και πανηγυριστές ενός υπερ­κοσμίου γεγονότος, ενός υπε­ρόχου θαύματος της θείας αγάπης προς τους ανθρώπους και προς τον καθένα από εμάς ξεχωριστά.

Ας μην αφήσουμε τη δοκιμασία της πανδημίας και τα μέτρα που οφείλουμε να ακολουθήσουμε για την προστασία μας και την προστα­σία των αδελφών μας να μας επηρεάσουν και να μας εμποδίσουν να αισθανθούμε στην ψυχή μας αυτό το θαύμα. Είτε μέσα στους ιερούς μας ναούς, για όσους θα μπορέσουν να συμμετάσχουν στη θεία Λειτουργία, είτε παρακολου­θω­ντας την από τα μέσα μαζικής ενημερώσεως, για όσους δεν θα μπορέσουν, ας ανοίξουμε και εμείς την ψυχή μας για να δεχθούμε τη χάρη του εν Ιορδάνη δι᾽ ημάς βα­πτι­ζομένου Κυρίου μας, για να δε­χθούμε την ευλογία του Θεού-Πα­τρος και του Παναγίου Πνεύματος. Ας ανοίξουμε την ψυχή μας εν μετανοία, για να δεχθούμε την κα­θαρτική της υπερουσίου Τριάδος ενέργεια που διαχέεται στον κόσμο. Και ας ικετεύσουμε με ολοκάρδιο πίστη τον Χριστό να μας απαλλάξει με τη χάρη του «από παντός μολυ­σμού σαρκός και πνεύματος», να μας απαλλάξει από την πανδημία που μας ταλαιπωρεί και μας κρατά μακριά από τη λατρευτική και μυ­στηριακή ζωή της Εκκλησίας μας και να μας χαρίσει την κάθαρση και τη θέληση να πορευόμεθα κατά το νέο έτος, στο οποίο προ ημερών εισήλ­θαμε, την οδό των εντολών του για να έχουμε πάντοτε τη χάρη του και την ευλογία του Θεού στη ζωή μας.

© Κοσμάς Καραγιάννης
© Κοσμάς Καραγιάννης
© Κοσμάς Καραγιάννης
© Κοσμάς Καραγιάννης