Τελέστηκε η Νεκρώσιμος Ακολουθία του μακαριστού μοναχού Παντελεήμονος Ανδρονίκου

Το πρωί της Τετάρτης, 16ης Αυγούστου 2023, πραγματοποιήθηκε η Νεκρώσιμος Ακολουθία του κοιμηθέντος την Πέμπτη, 10η Αυγούστου 2023, λόγω ανακοπής καρδίας Αγιοσαββίτου, Αγιοταφίτου και Κυθηριώτου μοναχού Παντελεήμονος Ανδρονίκου.

Η Νεκρώσιμος αύτη Ακολουθία εψάλη στον ιερό Ναό αγίου Θεοδώρου του εν Κυθήροις τη αδελφική φροντίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Κυθήρων και Αντικυθήρων σε συνεννόηση με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλο.

Την προηγούμενη νύκτα εψάλη στον εκλιπόντα η πλήρης Μοναχική Νεκρώσιμος Ακολουθία.

Της Νεκρωσίμου Ακολουθίας προεξήρξεν ο Μητροπολίτης Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ, τη συνιερουργία εξ ονόματος του Πατριαρχείου του Γέροντος Σκευοφύλακος του Πανιέρου Ναού της Αναστάσεως Αρχιεπισκόπου Ιεραπόλεως κ. Ισιδώρου, εις τον οποίον διηκόνει ο εκλιπών και του εν Αθήναις Εξάρχου του Παναγίου Τάφου Αρχιμανδρίτου π. Ραφαήλ και Ιερέων της Μητροπόλεως Κυθήρων, προσευχομένων πολλών πιστών, πατριωτών του εκλιπόντος, τιμώντων την μνήμην αυτού.

Τον επικήδειο εκφώνησε ο Γέρων Σκευοφύλαξ, ως έπεται:

«Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ,

Σεπτέ Ποιμενάρχα της Ιεράς ταύτης Μητροπόλεως,

Σεβαστοί πατέρες και αγαπητοί αδελφοί.

Ο σεπτός Προκαθήμενος της Σιωνίτιδος Εκκλησίας, Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος ο Γ΄, μας ανέθεσε να Τον εκπροσωπήσουμε μαζί με τον άγιο Ιεραπόλεως κατά την εξόδιο ακολουθία του μακαριστού μοναχού Παντελεήμονος και να καταθέσουμε προς το σεπτό πρόσωπό Σας, άγιε Κυθήρων, τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη Του, αλλά και συμπάσης της Αγιοταφιτικής Αδελφότητος διά τα όσα επράξατε διά τον μακαριστό, και εις όλους όσοι τιμούν με την παρουσία τους την μνήμη του εις την νεκρώσιμο αυτή ακολουθία. Επίσης μεταφέρουμε εις τους οικείους και συγγενείς την πραγματική συμμετοχή Του εις το πένθος τους και τις ολοκάρδιες Πατριαρχικές ευχές Του διά την ανάπαυση της ψυχής του μακαριστού, εν χώρα ζώντων και εν σκηναίς δικαίων.

Χρέος ιερό, αλλά και συνάμα θλιβερό, οδήγησε τα βήματά μας εις την ιερά αυτή Μονή του Οσίου Θεοδώρου του εν Κυθήροις, προκειμενου να προπέμψουμε εις την αιωνιότητα τον μακαριστό πλέον Αγιοταφίτη Μοναχό Παντελεήμονα, ο οποίος «διά του θανάτου μεταβέβηκεν εις την ζωήν» και μεταφυτεύθηκε από την επί γης στρατευομένη εις την εν ουρανοίς θριαμβεύουσα Εκκλησία, από τα επίγεια εις τα ουράνια, από τα φθαρτά εις τα άφθαρτα, από τα πρόσκαιρα εις τα αιώνια, εις τους κόλπους Αβραάμ, Ισαάκ και Ιακώβ, εκεί όπου «ουκ έστι πόνος, ου λύπη, ου στεναγμός, αλλά ζωή ατελεύτητος».

Και εν ω η ψυχή του αοιδίμου περιχορεύει εν ουρανίοις θαλάμοις, εμείς, άλλοι αισθητώς και άλλοι νοερώς, στεκόμαστε την ιερή αυτή στιγμή κύκλω του τιμίου αυτού σκηνώματος, για να τον ασπασθούμε για τελευταία φορά, να του αποδώσουμε τις ευχαριστίες μας διά την πολυχρόνια διακονία του εις τους Αγίους Τόπους και να τον προπέμψουμε με την πίστη και την προσδοκία της Αναστάσεως των Κεκοιμημένων και της «ζωής του μέλλοντος αιώνος».

Ανθρωπίνως θλιβόμαστε διά τον αποχωρισμό και την στέρηση της φυσικής του παρουσίας. Παρηγορούμαστε, όμως, από την προτροπή του Αποστόλου Παύλου προς τους Θεσσαλονικείς, «Αδελφοί, ου θέλω υμάς αγνοείν περί των κεκοιμημένων, ίνα μη λυπήσθε καθώς και οι λοιποί οι μη έχοντες ελπίδα. Ει γαρ πιστεύομεν ότι Ιησούς απέθανε και ανέστη, ούτω και ο Θεός τους κοιμηθέντας διά του Ιησού άξει συν αυτώ», (Θεσσαλ. 4, 13-14). Και ο αοίδιμος Παντελεήμων εν Χριστώ Ιησού έζησε και εν Χριστώ Ιησού εκοιμήθη.

Ο εκλιπών κατά κόσμον Παναγιώτης Ανδρόνικος του Νικολάου και της Μαρίας γεννήθηκε εις την Χώρα Κυθήρων την 24η Μαρτίου του 1944. Τα πρώτα εγκύκλια μαθήματα διδάχθηκε εις τα Κύθηρα. Εις την Αγία Πόλη Ιερουσαλήμ μετέβη την 21η Σεπτεμβρίου του 1979 και εγκαταβίωσε εις την ιερά Λαύρα του οσίου Σάββα του ηγιασμένου. Μοναχός εκάρη την 15η Αυγούστου του 1981 από τον Γέροντά του και Πνευματικό της Λαύρας Αρχιμανδρίτη Σεραφείμ, λαβών το όνομα Παντελεήμων. Από την 23η Ιουλίου του 1984 έως της τελευτής του υπηρέτησε μετ’ αφοσιώσεως και υπομονής ως διακονητής του Πανιέρου Ναού της Αναστάσεως και φύλακας άγρυπνος του Παναγίου και Ζωοδόχου Τάφου του Κυρίου. Όλα αυτά τα έτη της διακονίας του επέδειξε εργατικότητα, συνέπεια και επαινετή υπευθυνότητα. Εις το πρόσωπό του οι προσκυνητές είδαν μία θεοφιλή μορφή. Διότι ήταν φιλακόλουθος, ευπρόσδεκτος, εύχαρις, ευπροσήγορος, τραχύς και ταυτόχρονα γλυκύς, αεικίνητος και ειλικρινής. Όλους τους αγκάλιαζε με την αγάπη του και την απλότητά του μεταδίδοντάς τους τον Χριστό και εγγράφοντας στην ψυχή τους τα θεία μηνύματά Του.

Ιδιαιτέρως τους μεταλαμπάδευε τις εμπειρίες του από την διακονία του εις τον Πανάγιο Τάφο, τα άπειρα θαύματα που έζησε και τους αγώνες του διά την διαφύλαξη των Παναγίων Προσκυνημάτων. Σε όλους μοίραζε λαδάκι και βουλοκέρι από τον Πανάγιο Τάφο, να τα έχουν ως ευλογία εις τα σπίτια τους. Γι΄ αυτό και αγαπήθηκε και εξετιμήθηκε από όλους.

Και ιδού τώρα ο μακαριστός έφυγε για την ατέρμονη αιωνιότητα μέσα εις την καρδιά του καλοκαιριού, και

και κηδεύεται σήμερα, μία ημέρα μετά την Θεομητορική εορτή της Κοιμήσως της Παναγίας και «προς τάφον επείγεται, ουκ έτι φροντίζων, τα της ματαιότητος, και πολυμόχθου σαρκός».

Γι’ αυτό, όλοι εμείς, ας απευθύνουμε θερμή παράκληση προς τον Πανάγαθο και Πανοικτίρμονα Θεό, με την ικεσία του υμνωδού:

«Χριστός σε αναπαύσοι εν χώρα ζώντων, και πύλας Παραδείσου ανοίξοι σοι, και βασιλείας δείξοι πολίτην, και άφεσίν σοι δώη, ων ήμαρτες εν βίω, φιλόχριστε».

Ας είναι η μνήμη του αιωνία».

Ωμίλησε δε και ο οικείος Μητροπολίτης, επαινών τον μοναχικόν και Αγιοταφιτικόν ζήλον του εκλιπόντος και την προσφοράν αυτού εις τα Πανάγια Προσκυνήματα και την γενέτειραν αυτού.

Άμα τη απολύσει της Νεκρωσίμου Ακολουθίας, ο μεταστάς προς Κύριον ασκητικός και αγωνιστικός μοναχός Παντελεήμων ετάφη εις το Κοιμητήριον της Μονής Αγίου Θεοδώρου του εν Κυθήροις.

Αιωνία αυτού η μνήμη!

Πηγή: Πατριαρχείο Ιεροσολύμων