Την Κυριακή, 12η Μαΐου 2024, εορτάστηκε η Κυριακή του Θωμά στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.
Κατά την εορτήν ταύτην εωρτάσθη το γεγονός της εμφανίσεως του Κυρίου, την 8ην από της Αναστάσεως ημέραν, ότε και Θωμάς ήτο μετ’ αυτών και εψηλάφησε τον Κύριον και ωμολόγησε τον Κύριον και είπεν: «Ο Κύριος μου και ο Θεός μου»,(Ιωάν. 20,28).
Η εορτή αύτη εωρτάσθη δι’ Εσπερινού αφ’ εσπέρας εις τΟ Καθολικόν του Πανιέρου Ναού της Αναστάσεως, εις τον οποίον προεξήρξεν ο Πατριαρχικός Επίτροπος Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καπιτωλιάδος κ. Ησύχιος.
Η λειτουργία ετελέσθη την πρωΐαν της Κυριακής εις τον Πανάγιον και Ζωοδόχον Τάφον, προεξάρχοντος πάλιν του Πατριαρχικού Επιτρόπου Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καπιτωλιάδος κ. Ησυχίου, συλλειτουργούντων και των Αρχιεπισκόπων Σεβαστείας κ. Θεοδοσίου και Λύδδης κ. Δημητρίου, Αγιοταφιτών Ιερομονάχων, ων πρώτος ο Γέρων Τελετάρχης, Αρχιμανδρίτης π. Βαρθολομαίος, του Ιεροδιακόνου π. Συμεών, ψάλλοντος του π. Ιωάννου Αντωνίου, παρουσία του Γενικού Προξένου της Ελλάδος εις τα Ιεροσόλυμα κ. Δημητρίου Αγγελοσοπούλου, μετά συμμετοχής μοναχών, μοναζουσών, προσκυνητών προσελθόντων εκ διαφόρων Ορθοδόξων χωρών και εντοπίων πιστών.
Απολυθείσης της θείας Λειτουργίας η Πατριαρχική Συνοδεία ανήλθεν εις τα Πατριαρχεία, ένθα ο Σεβασμιώτατος προσεφώνησε τους πιστούς διά της κάτωθι προσφωνήσεως αυτού:
«Ο Απόστολος Θωμάς απουσίαζε, όταν ο Χριστός, μετά την Ανάστασή Του, επισκέφθηκε τους Μαθητές Του στο υπερώον, όπου ήταν συνηγμένοι. Όταν πληροφορήθηκε τα σχετικά με την επίσκεψη του Χριστού, ζήτησε να Τον δη και να ψηλαφίση τις πληγές του Σταυρού στα χέρια και την πλευρά Του. Ο Χριστός, όταν επισκέφθηκε και πάλι τους Μαθητές Του μετά από οκτώ ημέρες, κάλεσε τον Απόστολο Θωμά να ψηλάφηση τα σημάδια των πληγών στο Σώμα Του. Τότε ο Απόστολος Θωμάς Τον ανεγνώρισε και Τον ομολόγησε Κύριο και Θεό του. Τον ανεγνώρισε από τις πληγές του Σταυρού, οι οποίες αποτελούν σημάδι της αγάπης Του, αλλά και της δυνάμεώς Του. Την ομολογία του Θωμά οι άγιοι Πατέρες την ονομάζουν σωτήριο. Και πραγματικά, οδηγεί στην σωτηρία όλους εκείνους που την απευθύνουν στον Χριστό εκζητώντας ταπεινά το έλεος Του.
Το γεγονός ότι ο Απόστολος Θωμάς αρχικά απουσίαζε κατά την εμφάνιση του Χριστού στους Μαθητές Του, φαίνεται ότι ήταν οικονομία Θεού, για να γίνη πιστευτό το θαύμα της Αναστάσεως και να διαλυθή κάθε είδους αμφιβολία.
Ο Απόστολος Θωμάς, μετά την Πεντηκοστή, κήρυξε το Ευαγγέλιο στους Πάρθους, τους Πέρσες, τους Μήδους και τους Ινδούς και είχε μαρτυρικό τέλος.
Υψώνω το ποτήριον υπέρ υγιείας και μακροημερεύσεως του Πατρός και Πατριάρχου ημών κ.κ. Θεοφίλου του Γ΄ και πάσης της Αγιοταφιτικής Αδελφότητος. Χριστός Ανέστη. Χρόνια πολλά».