Τα Ιεροσόλυμα γιόρτασαν τη Φανέρωση του Θαύματος των κολλύβων του Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος

Το Σάββατον της Α΄ Εβδομάδος των Νηστειών, 27ην Φεβρουαρίου /12ην Μαρτίου 2022, εωρτάσθη υπό του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων η εορτή του θαύματος των κολλύβων του αγίου μεγαλομάρτυρος Θεοδώρου του Τήρωνος.

Κατά την εορτήν ταύτην η Εκκλησία αναμιμνήσκεται ότι ο άγιος Θεόδωρος ο Τήρων ενεφανίσθη εν ονείρω εις τον Αρχιεπίσκοπον Κωνσταντινουπόλεως Ευδόξιον και υπέδειξεν εις τον λαόν πως να φάγουν οι πιστοί κατά την εορτήν των Νηστειών κόλλυβα, ήτοι σίτον εβρασμένον, ως εποίουν εις την πατρίδα αυτού Ευχάιτα, προκειμένου να μην μολυνθούν από τα ειδωλόθυτα, τα οποία είχε προμηθεύσει εις την αγοράν ο Ιουλιανός ο Παραβάτης ως πνέων μένεα κατά των Χριστιανών.

Διά την μνήμην των γεγονότων τούτων ετελέσθη εις την Μονήν των Αγίων Θεοδώρων, την κειμένην μεταξύ Πατριαρχείου και Νέας Πύλης, Εσπερινός αφ’ εσπέρας και θεία Λειτουργία την πρωΐαν, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Γεράσων κ. Θεοφάνους, συλλειτουργούντων αυτώ Αγιοταφιτών Ιερομονάχων και διακόνων και μετεχόντων πιστών των Ιεροσολύμων.

Προς τους πιστούς τούτους εκήρυξε τον θείον λόγον ο Σεβασμιώτατος διά το μαρτύριον του αγίου Θεοδώρου.

Διαρκούσης της θείας Λειτουργίας επεσκέφθη την Ιεράν Μονήν διά προσκύνησιν ο Μακαριώτατος Πατήρ ημών και Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος μετά Πατέρων Αγιοταφιτών.

Την Πατριαρχικήν και Αρχιερατικήν συνοδείαν και το εκκλησίασμα εδέχθη με νηστήσιμον κέρασμα ο καλώς επιμελούμενος των της Μονής Ηγούμενος και Τυπικάρης Αρχιμανδρίτης π. Αλέξιος.