Συνεδρίασε το Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο της Αρχιεπισκοπής Αμερικής – Τι συζητήθηκε για τον Καταστατικό Χάρτη

Συνεδρίασε για πρώτη φορά μετά την πανδημία το Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο, με τη συμμετοχή κληρικών και λαϊκών από διάφορες οργανώσεις και επιτροπές της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Με οικοδεσπότη τον Μητροπολίτη Ντιτρόιτ Νικόλαο, η συνεδρίαση του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου συγκλήθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο και έλαβε χώρα σε συνδυασμό με τις εαρινές συνεδριάσεις του συμβουλίου της Εθνικής Εταιρείας Ελληνορθοδόξων Κυρίων Φιλόπτωχου.

Όπως επισημαίνει σε σχετική της ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η Αρχιεπισκοπή Αμερικής, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ελπιδοφόρος απευθύνθηκε με αίσθημα αισιοδοξίας και ενότητας στους παρευρισκόμενους, αναγνωρίζοντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίστηκαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Η πανδημία έθεσε πρωτοφανή εμπόδια στη ζωτικότητα των ενοριών και των ιδρυμάτων της Αρχιεπισκοπής, απαιτώντας συνεχή προσαρμογή εν όψει των εξελισσόμενων συνθηκών υγείας. Αναγνωρίζοντας ότι ο κορονοϊός μπορεί να παραμείνει μέρος της ζωής μας επ’ αόριστον, ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος τόνισε την αξιοσημείωτη ευρηματικότητα και επινοητικότητα που επέδειξε η ελληνορθόδοξη κοινότητα.

Εξήρε την ανθεκτικότητα και τη δέσμευση των πιστών στο να προσαρμοστούν στο μεταβαλλόμενο τοπίο, δίνοντας έμφαση στη σημασία της συνεργασίας και της αλληλεγγύης.

Ο Αρχιεπίσκοπος επίσης τόνισε ότι η επιτυχία της Εκκλησίας εκτείνεται πέρα από μετρήσιμες δραστηριότητες και διακονίες.

Αναγνώρισε τη σημασία των άυλων στιγμών σύνδεσης, ευχαριστίας και πνευματικού πλούτου. Ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε τη σημασία της καλλιέργειες των σχέσεων μεταξύ των αδελφιών στον Αναστάντα Κύριο, προβάλλοντας τη συμπόνοια, το έλεος και την απεριόριστη αγάπη ως θεμέλια της εκκλησιαστικής ζωής.

Στη συνάντηση παρουσιάστηκαν εισηγήσεις από τον Αντιπρόεδρο Γιάννη Κατσιματίδη και τον πρόεδρο του Ελληνικού Κολλεγίου Τίμιου Σταυρού Γεώργιο Καντώνη.

Επιπλέον, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής με τον Αρχιμανδρίτη Βαρθολομαίο Μερκάδο, καθηγητή εκκλησιαστικού δικαίου στη σχολή του Τίμιου Σταυρού, πραγματοποίησαν μια εκτενή ανασκόπηση της διαδικασίας αναθεώρησης του Καταστατικού Χάρτη της Αρχιεπισκοπής, και ακολούθησαν ερωτήσεις.

Επίσης, υπήρξε και μια γενναιόδωρη δωρεά 110.000 δολαρίων από το Εθνικό Φιλόπτωχο Συμβούλιο Κυριών της Ελλάδος.

Η πρόεδρος Αρλέν Σιαβέλη Κελ, η πρώτη αντιπρόεδρος Αννίτα Καρταροπούλου και ο πνευματικός τους σύμβουλος Επίσκοπος Ναζιανζού κ. Αθηναγόρας, παρέδωσαν τη δωρεά στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής.