Συνεδρίασε η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων – Ποιες οι αποφάσεις

Η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων συνήλθε στα Ιεροσόλυμα, την Πέμπτη, 30 Δεκεμβρίου 2021, υπό την Προεδρία του Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεοφίλου του Γ’.

Ακολουθούν αι αποφάσεις:

Μετά την προσευχή και την επίκληση του Αγίου Πνεύματος, ο Μακαριώτατος και τα μέλη της Αγίας και Ιεράς Συνόδου εξέφρασαν τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη τους προς την Αυτού Χασιμική Μεγαλειότητα τον Βασιλέα Abdullah II bin Al-Hussein για την απονομή του παρασήμου του Τάγματος της Κρατικής Εκατονταετηρίδος στις 21 Δεκεμβρίου 2021 προς το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, εκπροσωπούμενο υπό του Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ. Θεοφίλου, ως αναγνώριση του σημαντικού ιστορικού και θρησκευτικού ρόλου του Πατριαρχείου στη φύλαξη των ιερών τόπων, την διατήρηση της συνυπάρξεως, την διακονία της Χριστιανικής παρουσίας και την ενσωμάτωση της Χασιμικής Κηδεμονίας στην Ιερουσαλήμ.

Επιπλέον, η Σύνοδος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη αυτής προς την Αυτού Μεγαλειότητα τον βασιλέα διά την απονομή του ιδίου παρασήμου από Αυτόν στο Συμβούλιο των Αρχηγών της Εκκλησίας στην Ιορδανία, ως εκτίμηση του σημαντικού πνευματικού και κοινωνικού ρόλου, τον οποίον διαδραματίζουν τα μέλη του Συμβουλίου με την ενσωμάτωση της ενότητας της θέσης των Εκκλησιών του Βασιλείου και με την εκπροσώπηση των συμφερόντων του Βασιλείου και των Κοινοτήτων του.

Επιπλέον, η ολομέλεια της Αγίας και Ιεράς Συνόδου ποίησε μνεία του Διατάγματος της Εκατονταετηρίδας του Κράτους το οποίο απονεμήθηκε στις 25 Μαΐου 2021 στον αείμνηστο Πατριάρχη της Αγίας Πόλεως Ιεροσολύμων Βενέδικτο Α’, για την θέσπιση των συγχρόνων διαδικασιών του Πατριαρχείου και των δικαστηρίων του, ούτως ώστε να ασκεί την νομική εξουσία σύμφωνα με τον Ιορδανικό νόμο του 1958 για όλες τας Ομολογίες και τις Εκκλησίες, το οποίο και ισχύει μέχρι σήμερα. Το παράσημο του Τάγματος της Εκατονταετηρίδας του Κράτους παρέλαβε ο Αρχιεπίσκοπος Κυριακουπόλεως κ. Χριστοφόρος, που εκπροσωπούσε τα μέλη του Συμβουλίου.

Επίσης ο Μακαριώτατος συζήτησε με τα μέλη της Συνόδου ορισμένες υποθέσεις που αφορούν την διοίκηση, τα εκκλησιαστικά και ενοριακά θέματα και έλαβε τις εξής αποφάσεις:

α. Τον διορισμό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Καπιτωλιάδος κ. Ησυχίου ως Γενικού Πατριαρχικού Επιτρόπου.

β. Έγκριση των παρακάτω χειροτονιών:

1- Στην Ιερουσαλήμ: Η χειροτονία του μοναχού Δοσίθεου, εις διάκονο.

2- Στην Ιορδανία:

Η χειροτονία του μοναχού Porphyrios Barham, εις διάκονο.

Η χειροτονία του πνευματικού τέκνου κ. Osama Salman Salim Marji, εις διάκονο.

Η χειροτονία του πνευματικού τέκνου κ. Tariq Freih Ilyas Swiess, εις διάκονο.

Περί το τέλος της συνεδρίας, ο Μακαριώτατος και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου ευχήθηκαν μία καλή και ευλογημένη περίοδο του Αγίου Δωδεκαημέρου, προς όλους τους κληρικούς, το ποίμνιο και τις ενορίες του Πατριαρχείου, και προς όλον τον κόσμο.

Αναπέμποντες τις προσευχές τους προς τον ενανθρωπήσαντα Κύριον, δεήθηκαν υπέρ της ειρήνης του σύμπαντος κόσμου και προστασίας έναντι των συγχρόνων προβλημάτων, ιδιαιτέρως δε υπέρ καταπαύσεως της μάστιγας της επιδημίας, πρεσβείαις της Υπεραγίας Θεοτόκου, τη Χάριτι του Παναγίου και Ζωοδόχου Τάφου και πάντων των Αγίων.

Πηγή: Πατριαρχείο Ιεροσολύμων