Συνεδρίασε η Επαρχιακή Σύνοδος στην Αμερική – Παραιτήθηκε ο Επίσκοπος Μωκησσού – Ποιες οι αποφάσεις

Φωτό © Αρχιεπισκοπή Αμερικής / Δημήτρης Πανάγος

Σύσσωμη στην Κωνσταντινούπολη θα μεταβεί η Επαρχιακή Σύνοδος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής στις 5 Απριλίου, μετά από την πρόσκληση του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος συγκλήθηκε χθες σε τακτική συνεδρίαση για να εξετάσει τα τρέχοντα ζητήματα.
Μεταξύ αυτών, εγκρίθηκε ομόφωνα η παραίτηση του Επισκόπου Μωκησσού κ. Δημητρίου, ο οποίος κατατάσσεται στους εφησυχάζοντες Αρχιερείς.

Ακόμη, συστήνει στις εκκλησιαστικές χορωδίες να μην ψάλλουν τις ιερές ακολουθίες σε ευρωπαϊκή μουσική, διότι προκαλούν σύγχυση στους πιστούς που έχουν συνηθίσει την κλασική βυζαντινή εκδοχή.

Διαβάστε την ανακοίνωση της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου

Ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος κ. Ελπιδοφόρος συνεκάλεσε την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο σε τακτική συνεδρίαση για να θεωρήσει τρέχοντα ζητήματα που αφορούν τη ζωή της Εκκλησίας.

Στην αρχή ο Αρχιεπίσκοπος ενημέρωσε συνοδικούς αρχιερείς για την δεύτερη συνάντηση της Μικτής Επιτροπής για το νέο Σύνταγμα της Ι. Αρχιεπισκοπής Αμερικής που έλαβε χώρα στο Φανάρι στις 8 Μαρτίου.

Στη συνέχεια, η Ι. Επαρχιακή Σύνοδος:

1. ενημερώθηκε για το επίσημο ανακοινωθέν του Οικουμενικού Πατριαρχείου και την πρόσκληση της Α. Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου να μεταβούν τα μέλη της Ι. Επαρχιακής Συνόδου στο Φανάρι στις 5 Απριλίου, ευγνωμόνως αποδέχθηκε την πρόσκληση και αποφάσισε να μεταβεί σύσσωμη στην Κωνσταντινούπολη για το σκοπό αυτό.

2. έκανε ομόφωνα δεκτή την οικειοθελή παραίτηση από την ενεργό υπηρεσία του Θεοφ. Επισκόπου Μωκησσού κ. Δημητρίου και αποφάσισε την κατάταξη αυτού στην χορεία των εφησυχαζόντων Αρχιερέων.

3. ενημερώθηκε από το Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο Πρεσβυτέρων (APC) για το πρόγραμμα σαββατισμού των κληρικών (Clergy Sabbatical Program).

4. αποφάσισε να κάνει θερμή σύσταση προς τις εκκλησιαστικές χορωδίες να μη ψάλλουν στις ιερές ακολουθίες και στις Θείες Λειτουργίες σε ευρωπαϊκή μουσική τα απολυτίκια, διότι τούτο επιφέρει σύγχυση στους πιστούς, οι οποίοι έχουν συνηθίσει να τα ψάλλουν στη βυζαντινή κλασσική τους εκδοχή και δεν μπορούν να τα ψάλλουν στις πολλαπλές ευρωπαϊκού μέλους εκδοχές τους.

5. ασχολήθηκε με την τρέχουσα αλληλογραφία σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη.

Τέλος αντηλλάγησαν μεταξύ του Αρχιεπισκόπου και των συνοδικών Αρχιερέων σε πνεύμα αδελφικής αγάπης ευχές για το υπόλοιπο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.