Συνεχίζεται η προσκυνηματική επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Θυατείρων στην Πάφο (ΦΩΤΟ)

Την Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου 2022, συνοδευόμενος από τον Επίσκοπο Μεσαορίας κ. Γρηγόριο, ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων κ. Νικήτας επισκέφθηκε τον ιστορικό Ναό της Αγίας Παρασκευής του 9ου αιώνα στη Γεροσκήπου και το παρακείμενο βυζαντινό μουσείο της Ιεράς Μητροπόλεως Πάφου.

Κατόπιν, στην Πάφο τον Άγιο Θυατείρων υποδέχθηκε ο Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Θεοδώρου του Στρατηλάτου. Ακολούθησε επίσκεψη στη βιβλιοθήκη και το Συνοδικό της Μητροπόλεως. Ο Άγιος Πάφου παρέθεσε γεύμα προς τιμήν του Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και της συνοδείας του, στο οποίο παρακάθησε και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος.

Το απόγευμα καθ’ οδόν για την Ιερά Μονή Αγίου Νεοφύτου, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Νικήτας στάθμευσε με τη συνοδεία του στο πατρικό του Αρχιεπισκόπου κ. Χρυσοστόμου στην Τάλα, όπου τον υποδέχθηκε η αδελφή του Αρχιεπισκόπου Κύπρου και τον ξενάγησε στο νέο Ναό του Σωτήρος Χριστού της κοινότητας.

Στη Μονή Αγίου Νεοφύτου, τον Άγιο Θυατείρων υποδέχθηκε ο καθηγούμενος, Επίσκοπος Χύτρων κ. Λεόντιος με τα μέλη της Αδελφότητας. Μετά από ένα μοναστηρικό κέρασμα, ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Νικήτας προέστη του Πανηγυρικού Εσπερινού, πλαισιωμένος από το Μητροπολίτη Πάφου κ. Γεώργιο, και τους Επισκόπους Κλαυδιουπόλεως κ. Ιάκωβο, Αρσινόης κ. Παγκράτιο, Χύτρων κ. Λεόντιο και Μεσαορίας κ. Γρηγόριο.

Στο τέλος του Εσπερινού, ο Θεοφιλέστατος καθηγούμενος κ. Λεόντιος προσφωνώντας καλωσόρισε τον Άγιο Θυατείρων στην ιστορική Μονή του Αγίου Νεοφύτου και του ευχήθηκε μαζί με τη συνοδεία του να έχουν ευχάριστη παραμονή και τις υπόλοιπες μέρες του προσκυνηματικού προγράμματός τους στην Κύπρο.

Ζήτησε από τον Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας να εύχεται για τη σωτηρία της Κύπρου και την απελευθέρωση των εδώ και σχεδόν μισό αιώνα κατεχόμενων από τα τουρκικά στρατεύματα 37% των εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στην αντιφώνησή του ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων ευχαρίστησε τον καθηγούμενο και την αδελφότητα της Μονής για την υποδοχή. Δεν παρέλειψε ακόμη μια φορά να ευχαριστήσει το Αρχιεπίσκοπο Κύπρου για την πρόσκληση και τη φιλοξενία για μια εβδομάδα μαζί με τη συνοδεία του στα αγιασμένα χώματα της μακαρίας Νήσου Κύπρου, όπου έζησαν όσιοι και μάρτυρες της Πίστεως, μεταξύ των οποίων ένας μεγάλος Όσιος και εκκλησιαστικός συγγραφέας, ο Άγιος Νεόφυτος ο Έγκλειστος.

Συνεχίζοντας, ο Άγιος Θυατείρων ανέφερε ότι ήρθε ως ευλαβής προσκυνητής, και κάθε μέρα και βιώνει περισσότερο την πίστη και την παράδοση των Κυπρίων αδελφών, την οποία μεταλαμπαδεύουν στα παιδιά και τα εγγόνια τους στην ξενιτιά, στη Μεγάλη Βρετανία, όπου ζουν, δημιουργούν και εργάζονται, διατηρώντας την πίστη στην Αγία Ορθόδοξο Εκκλησία, τις παραδόσεις και τον πολιτισμό.

Επισήμανε ο Άγιος Θυατείρων ότι ήρθε να διδαχθεί από την υπομονή, την ταπείνωση και την προσευχητική ζωή του Οσίου Νεοφύτου του Εγκλείστου. Ευχήθηκε στους Ιεράρχες, τους άλλους κληρικούς, τους πατέρες της Μονής και σε όλους τους προσκυνητές να έχουν υγεία και έτη πολλά.

Κατόπιν ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Χύτρων παρέθεσε δείπνο προς τιμήν του Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας. Μεταξύ άλλων, εκτός των Ιεραρχών και των άλλων κληρικών, παρακάθησαν στο δείπνο οι άρχοντες της Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας κ. Πανίκος Ηροδότου και Παντελής Δημοσθένους.

Την επομένη, Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου 2022, ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων προέστη της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας στην εορτάζουσα Ιερά Μονή του Αγίου Νεοφύτου, πλαισιωμένος από τον Μητροπολίτη Πάφου κ. Γεώργιο, τον Επίσκοπο Κλαυδιουπόλεως κ. Ιάκωβο, τον καθηγούμενο της πανηγυρίζουσας Ιεράς Μονής, Επίσκοπο Χύτρων κ. Λεόντιο και τον Επίσκοπο Μεσαορίας κ. Γρηγόριο, καθώς και από άλλους πατέρες της Μονής.