Συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής

© Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής /  Δημήτριος Σ. Πανάγος

Συνάντηση με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας είχε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος στη Νέα Υόρκη, παρουσία και του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος επισκέπτεται τις ΗΠΑ στο πλαίσιο της συνόδου του ΟΗΕ.

Όπως αναφέρει ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ελπιδοφόρος, «συγκεντρωθήκαμε με τους ηγέτες της ομογένειας σήμερα, και ζητήσαμε την ευλογία του Θεού για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, την κυβέρνησή του και για τους Έλληνες σε όλο τον κόσμο.

Προσευχηθήκαμε για τη διατήρηση της ελευθερίας και για την ειρήνη και τη σταθερότητα στον κόσμο. Ο Θεός να δώσει να είναι πάντα έτσι!».

Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια γεύματος προς τιμήν του με ομογενειακές οργανώσεις στη Νέα Υόρκη, είπε πως είναι πολύ χαρούμενος βλέποντας ότι η Ελληνοαμερικανική κοινότητα ασχολείται και πάλι με όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα.

«Και νομίζω πως ένας από τους λόγους που συμβαίνει αυτό, είναι επειδή η Ελλάδα όντως τα πάει πολύ καλά τα τελευταία χρόνια», σημείωσε, ενώ είπε πως βρίσκεται ξανά στις ΗΠΑ για να μιλήσει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ σε μια περίοδο που και πάλι η Ευρώπη βυθίζεται σε πόλεμο.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε πως η συμμαχία της Ελλάδας με τις ΗΠΑ βρίσκεται στο ιστορικά υψηλότερο σημείο, ώστε να μεταφέρει το μήνυμα αυτού που πραγματικά συμβαίνει σήμερα στην ανατολική Μεσόγειο και για να υπογραμμίσει ότι σε μια εποχή που η Δύση διεξάγει έναν πόλεμο στην Ουκρανία εναντίον μιας επιθετικής Ρωσίας, το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε είναι μια ακόμη πηγή γεωπολιτικής αστάθειας στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Στο ίδιο γεύμα ήταν ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Ιωάννης Κασουλίδης, τον οποίο καλωσόρισε ο πρωθυπουργός και είπε πως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η πληγή της Κύπρου είναι ακόμη ανοιχτή και ότι 48 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή το πρόβλημα της ενοποίησης του νησιού, δυστυχώς, δεν έχει ακόμη επιλυθεί.

«Είναι πολύ σημαντικό ο Πρόεδρος Πούτιν να ηττηθεί στην Ουκρανία, όχι μόνο για το καλό της Ουκρανίας, αλλά προκειμένου να σταλεί ένα μήνυμα σε όλους τους αυταρχικούς ηγέτες ότι τα σύνορα δεν μπορούν να επαναχαραχθούν με τη βία, ότι ο ιστορικός αναθεωρητισμός δεν θα επιβραβευθεί και ότι υπάρχει μόνο ένας τρόπος να λύνονται οι διαφορές στον σημερινό κόσμο και αυτός είναι η τήρηση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και η δυνατότητα των πολιτισμένων κρατών να καθίσουν στο τραπέζι, να συζητήσουν και να επιλύσουν τις διαφορές τους με ειρηνικό τρόπο», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επιπλέον, ανέφερε ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως όπλο, έχει δεκαπλασιάσει τις τιμές και έχει ασκήσει πολύ μεγάλη πίεση σε όλες τις ευρωπαϊκές οικονομίες, στην προσπάθειά της να κάμψει την ευρωπαϊκή αποφασιστικότητα στην υποστήριξή μας προς την Ουκρανία.

«Η Ρωσία δεν θα το πετύχει και δεν θα το πετύχει γιατί θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να διασφαλίσουμε ότι θα στηρίξουμε τους πολίτες και τις επιχειρήσεις μας κατά τη διάρκεια αυτού του δύσκολου χειμώνα. Θα τους στηρίξουμε οικονομικά. Θα θέσουμε σε εφαρμογή προγράμματα, μέσω των οποίων θα ανακυκλώνουμε τα απροσδόκητα κέρδη των μεγάλων παραγωγών ενέργειας, θα τα τοποθετούμε σε ειδικά ταμεία για να στηρίξουμε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, ώστε να μειώσουμε το υπέρογκο κόστος του ρεύματος και του φυσικού αερίου», διαβεβαίωσε ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος επανέλαβε ότι αυτό πρέπει να συμβεί και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να μην κινδυνεύσει η συνοχή των δημοκρατιών μας και των κοινωνιών μας.

Φωτογραφίες: © Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής /  Δημήτριος Σ. Πανάγος