Στον Πατριάρχη Ιεροσολύμων ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ και ο Νικόλαος Μπαλασόφ

Στα Ιεροσόλυμα βρέθηκε την Κυριακή ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας και ο αντιπρόεδρος του τμήματος εξωτερικών εκκλησιαστικών σχέσεων (ΤΕΕΣ) Νικόλαος Μπαλασόφ.

Στο Πατριαρχείο τους υποδέχθηκε ο Πατριάρχης Θεόφιλος. Ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας μετέφερε τις ευχές του Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλου για τα 70α γενέθλια του Θεόφιλου, καθώς και μια επιλογή από ιερά εγκόλπια.

Αξίζει να σημειωθεί πως η επίσκεψη των Ρώσων Ιεραρχών στον έρχεται λίγο πριν από τη Σύνοδο των Προκαθήμενων των Πρεσβυγενών Πατριαρχείων που πρόκειται να πραγματοποιηθεί το επόμενο διάστημα -και πριν από την Μεγάλη Εβδομάδα- στην Κωνσταντινούπολη.

Για τον λόγο αυτό μάλιστα, ο Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος αλλά και Ιεράρχες του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, έχουν ήδη επισκεφθεί τον Πατριάρχη Αντιοχείας, ο μεν πρώτος για να του μεταφέρει την πρόσκληση του Οικουμενικού Πατριάρχη προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο, και οι εκπρόσωποι του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, για να ενημερώσουν τον Πατριάρχη Ιωάννη για τις εξελίξεις αναφορικά με τη ρωσική εισπήδηση αλλά και για τη συνάντηση των τεσσάρων παλαίφατων Εκκλησιών.

Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι η είδηση της επίσκεψης των Ρώσων Ιεραρχών στα Ιεροσολύμα, έγινε γνωστή από την ιστοσελίδα του ΤΕΕΣ, ενώ η ιστοσελίδα του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων δεν έχει προχωρήσει σε κάποια σχετική ανάρτηση.

Όπως μας ενημερώνει η ιστοσελίδα του ΤΕΕΣ, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας του Πατριάρχη Θεόφιλου με τον Μητροπολίτη Ιλαρίωνα, “η οποία διεξήχθη σε θερμή και εμπιστευτική ατμόσφαιρα εθίγησαν διάφορα ζητήματα διμερούς ενδιαφέροντος. Ειδικότερα δε συζητήθηκε η κατάσταση των χριστιανών στους Αγίους Τόπους και στη Μέση Ανατολή γενικότερα”.

Στη συνέχεια ακολούθησε δείπνο στο οποίο παρακάθισαν ο Μητροπολίτης Καπιτωλιάδος Ησύχιος, ο Γέρων Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντίνης Αρίσταρχος, ο αντιπρόεδρος του ΤΕΕΣ πρωθιερέας Νικόλαος Μπαλασόφ, ο αναπληρωτής επικεφαλής της Ρωσικής Εκκλησιαστικής Αποστολής στην Ιερουσαλήμ ιερομόναχος Δομετιανός Μαρκαριάν, ο αρχιδιάκονος Μάρκος Χέντερσον.