Στο στόχαστρο εξτρεμιστών το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

Στο στόχαστρο εξτρεμιστών βρέθηκε για άλλη μία φορά το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, καθώς το πρωί της Δευτέρας, ομάδα 50 περίπου Ισραηλινών εξτρεμιστών διέρρηξε την πύλη και το κιγκλίδωμα και μπήκε με τη βία στο παρεκκλήσι του Πατριαρχείου, στο λόφο της Αγίας Σιών.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, οι εξτρεμιστές βεβήλωσαν το εσωτερικό του ναού και μάλιστα απείλησαν τον διορισμένο από το Πατριαρχείο φύλακά του, με τις φράσεις «γνωρίζουμε που μένεις, θα σε εξουδετερώσουμε».

Ο φύλακας κατόρθωσε να διαφύγει και να καλέσει την αστυνομία η οποία και έφθασε στον χώρο για την αποκατάσταση της τάξης.

Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων διαμαρτύρεται εντόνως για την απαράδεκτη αυτή συμπεριφορά και τονίζει πως θα ελέγξει «όλες τις δυνατότητες για την απονομή δικαιοσύνης».

Σημειώνει δε ότι η καταγγελία στην αστυνομία κατατέθηκε από τον Μητροπολίτη Καπιτωλιάδος Ησύχιο και από τον αυτόπτη μάρτυρα του συμβάντος, Αρχιμανδρίτη π. Ματθαίο, ο οποίος και ζήτησε από την αστυνομία να κάνει ό,τι μπορεί για να βρεθούν οι βανδαλιστές και να απονεμηθεί δικαιοσύνη, εν όψει μάλιστα και του εορτασμού της Αγίας Πεντηκοστής και της Δευτέρας του Αγίου Πνεύματος.

Υπενθυμίζεται πως δεν πρόκειται για την πρώτη φορά που το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων γίνεται στόχος επίθεσης.

Ο ίδιος ο Πατριάρχης Θεόφιλος έχει αναφερθεί στο θέμα της κατάληψης του ξενοδοχείου Little Petra από τη ριζοσπαστική εξτρεμιστική οργάνωση Ateret Cohanim, η οποία αποτελεί απειλή για τη συνεχιζόμενη ύπαρξη μιας χριστιανικής συνοικίας στην Ιερουσαλήμ.

Παρατίθεται η ανακοίνωση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων

Το πρωί της Δευτέρας, 6 Ιουνίου 2022, ομάδα πενήντα περίπου Ισραηλινών εξτρεμιστών αγνώστου προελεύσεως, διέρρηξε την πύλη και το κιγκλίδωμα και εισήλθε βιαίως στο παρεκκλήσιο του Πατριαρχείου στον λόφο της Αγίας Σιών.

Οι εξτρεμιστές αυτοί εισήλθαν στο παρεκκλήσιο, βεβήλωσαν το εσωτερικό του και επίσης απείλησαν τον φύλακα αυτού και των γύρω εγκαταστάσεων, τον οποίο έχει διoρίσει το Πατριαρχείο, λέγοντας «γνωρίζουμε που μένεις και εμείς θα σε εξουδετερώσουμε», όπως διαπίστωσε με τα ίδια του τα μάτια ο Γέρων Δραγουμάνος Αρχιμανδρίτης Ματθαίος, ο οποίος μετέβη εκεί κατόπιν εντολής του Μακαριωτάτου.

Διαρρήξεις του είδους αυτού, εκφοβισμοί και απειλές έχουν λάβει χώρα επανειλημμένως στο παρεκκλήσιο αυτό εις βάρος της αγιότητάς του και της αδιακόπου μαρτυρίας της χριστιανικής παρουσίας εκεί από την εποχή του Μυστικού Δείπνου και την ημέρα της Πεντηκοστής.

Διαφεύγοντας τον σκληρό εκφοβισμό και την οργή των εξτρεμιστών ο φύλακας, κατόρθωσε να καλέσει την Αστυνομία, η οποία ήλθε και επενέβη, για να αποκατάσταση της τάξης.

Το Πατριαρχείο διαμαρτύρεται εντόνως για την απαράδεκτη αυτή συμπεριφορά και θα ελέγξει όλες τις δυνατότητες προς την απονομή της δικαιοσύνης για τα δικαιώματα και το προσωπικό αυτού.

Η καταγγελία στην Αστυνομία κατετέθη από τον Πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής και Πατριαρχικό Επίτροπο, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καπιτωλιάδος κ. Ησύχιο και από τον αυτόπτη μάρτυρα του επεισοδίου Αρχιμανδρίτου π. Ματθαίου, ο οποίος ζήτησε από την Αστυνομία να πράξει ό,τι δύναται προς εύρεση των βανδαλιστών και απονομή της δικαιοσύνης, χάριν της ειρήνης των Χριστιανών, εν όψει μάλιστα και του εορτασμού της Κυριακής της Αγίας Πεντηκοστής και της Δευτέρας του Αγίου Πνεύματος.

https://youtube.com/shorts/FBZguM1bX4w?feature=share