Στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων η Διεθνής Επιτροπή Διαλόγου μεταξύ Ορθοδόξων και Αγγλικανών

Την πρωΐαν της Παρασκευής, 23ης Σεπτεμβρίου / 6ης Οκτωβρίου 2023, επισκέφθηκε το Πατριαρχείον η Διεθνής Επιτροπή Διαλόγου μεταξύ Αγγλικανικής Κοινωνίας και Ορθοδόξου Εκκλησίας, συνερχομένη εις Ιεροσόλυμα τη προσκλήσει του κ. Hosam Naoum Αγγλικανού Αρχιεπισκόπου εις τα Ιεροσόλυμα και εις την ‘St. Georges Cathedral Close’ εις Ιεροσόλυμα από 5ης έως και 12ης Οκτωβρίου 2023.

Συμπρόεδροι του Διαλόγου είναι από πλευράς Ορθοδόξων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου κ. Αθηναγόρας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, από πλευράς δε Αγγλικανών ο Σεβασμιώτατος Michael Lewis.

Την ολομέλειαν της Επιτροπής εδέχθη ενθέρμως ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεοφιλος προσφωνών αυτήν και τονίζων την συμβολήν του από ετών αρξαμένου διαλόγου τούτου εις την Θεολογικήν αλληλοκατανόησιν και προσέγγισιν μεταξύ των εν λόγω Εκκλησιών επί τη βάσει της Αγίας Γραφής και των Πατέρων της Εκκλησίας.

Εις τους λόγους Αυτού απήντησαν ευχαριστούντες οι Πρόεδροι της Ορθοδόξου και της Αγγλικανικής Επιτροπής διά την ένθερμον υποδοχήν και την εμπεριστατωμένην Θεολογικήν προσφώνησιν του Μακαριωτάτου, διδούσαν μίαν Χριστιανικήν μαρτυρίαν εις ένα κόσμον «της ακαταστασίας, των πολέμων, των εγκλημάτων βίας εις βάρος παιδιών και αδικιών εις βάρος αθώων.

Ο Συμπρόεδρος της Αγγλικανικής Εκκλησίας εξέφρασε την χαράν αυτού διά το ότι μαρτυρείται ότι αι Χριστιανικαί Εκκλησίαι δεν μάχονται αλλήλας ως εις το παρελθόν, αλλά συνεργάζονται αρμονικώς διά μίαν χριστιανικήν μαρτυρίαν υπό την σοφήν καθοδήγησιν του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ.κ. Θεοφίλου.

Ο Μακαριώτατος ανεφέρθη ιδιαιτέρως εις το δυσκατόρθωτον επιτελεσθέν έργον της ανακαινίσεως του Ιερού Κουβουκλίου, ότε και εφάνη η εξερχομένη εκ του Ζωοδόχου Τάφου του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού ενέργεια και η ενοποιός δύναμις αυτού όχι μόνον διά τους ηγέτας, αλλά και διά τα μέλη όλων των Χριστιανικών Εκκλησιών.

Μετά την ευλογίαν του Μακαριωτάτου οι Σύνεδροι ανεχώρησαν διά προσκύνησιν εις τον Πανάγιον Τάφον διά να ζητήσουν την φωτιστικήν δύναμιν του Σταυρωθέντος και Αναστάντος Χριστού διά το έργον αυτών κατά τας ημέρας ταύτας.

Εις τον διάλογον τούτον μετέχουν Αγγλικανικαί Εκκλησίαι εκ διαφόρων χωρών, Ορθόδοξα Πατριαρχεία και Ορθόδοξoι Εκκλησίαι ως εμφαίνεται από τον αναρτώμενον ενταύθα κατάλογον:

Orthodox members

Co-Chair:

Ecumenical Patriarchate Metropolitan Athenagoras of Belgium

Co-Secretary:

Rev. Dr. Christos B. Christakis

Greek Orthodox Church of the Annunciation

Greek Patriarchate of Alexandria and All Africa:

Metropolitan Serafim Kykkotis Archbishop of

Zimbabwe & Angola

Patriarchate of Antioch: Fr. Jonathan Hemmings

Patriarchate of Jerusalem: V. Rev. Dr. George Dragas

The Anglican members

Canada: The Revd Canon Philip Hobson OGS

England: The Rt Revd Graham Usher, The Revd Canon Dr Alison Joyce

Wales: The Very Revd Dr. Sarah Rowland Jones

USA: The Revd Dr. Christopher Beeley

Jerusalem & The Middle East: The Rt Revd Michael Lewis ,

The Most Revd Hosam E. Naoum

Brazil: The Rt Revd Dr. Humberto Maiztegui Gonçalves

Southern Africa: The Revd Gcebile Phumzile Gina

Australia: The Rt Revd Dr Phillip Aspinall

Sri Lanka: The Revd Marc Billimoria

Archbishop of Canterbury’s Representative