Στήριξη Μόσχας στον Πατριάρχη Ιεροσολύμων, “Προκαθήμενο της Μητέρας όλων των Εκκλησιών”

της Έφης Ευθυμίου

Δια στόματος Νικολάι Μπαλασόφ, του στενού συμβούλου του Πατριάρχη κ. Κύριλλου, η Μόσχα έσπευσε να χαιρετίσει την πρωτοβουλία του Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλου για ειρήνευση στην Ουκρανία και για να θεραπευθούν οι πληγές στην Ορθοδοξία.

Όπως αναφέρει σε δήλωσή του ο πρωθιερέας Νικολάι Μπαλασόφ, “η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία χαιρετίζει οποιεσδήποτε μεσολαβητικές προσπάθειες, που έχουν ως στόχο την ανάπτυξη του διαλόγου και την τάχιστη εγκαθίδρυση μιας δίκαιης ειρήνης στην Ουκρανία”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη λογική των περισσότερων ανακοινώσεων Ιεραρχών της Ρωσικής Εκκλησίας από την έναρξη του πολέμου, ο π. Νικολάι Μπαλασόφ στη δήλωσή του κάνει λόγο για “πολεμική αντιπαράθεση στην Ουκρανία”, χωρίς να την καταδικάζει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι η Ρωσική Εκκλησία χαιρετίζει την πρωτοβουλία μιας άλλης Εκκλησίας για ειρήνευση στην Ουκρανία, ενώ η ίδια (σ.σ. ο Πατριάρχης Κύριλλος), συνεχίζει να ευλογεί τον πόλεμο και να “προσεύχεται” για τη νίκη των ρωσικών στρατευμάτων έναντι των Ορθοδόξων Ουκρανών, ως “ανιδιοτελές καθήκον τους”.

Χαρακτηριστικό είναι πως αναφέρεται στον Πατριάρχη Ιεροσολύμων ως τον “Πατριάρχη της Αγίας Πόλεως Ιερουσαλήμ, Προκαθήμενο της αρχαιότερης Εκκλησίας, η οποία είναι Μητέρα όλων των χριστιανικών Εκκλησιών”, αρνούμενος όπως και η ηγεσία της Ρωσικής Εκκλησίας, να αποδεχθεί τον ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου ως Μητέρα Εκκλησία.

Κάτι άλλωστε που έπραξε και ο ίδιος ο Πατριάρχης Θεόφιλος πριν δύο ημέρες με τη δική του ανακοίνωση ανάληψης της πρωτοβουλίας, “από τη Μητέρα πασών των Εκκλησιών”, εννοώντας το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

Ο ιερέας της Ρωσικής Εκκλησίας τονίζει πως στην προηγούμενη διαμεσολαβητική προσπάθεια του Πατριάρχη Ιεροσολύμων, στο Αμμάν της Ιορδανίας το 2020, για την οποία σχολιάζει χαρακτηριστικά ότι “αποτέλεσε σημαντικό βήμα στο πεδίο της διορθόδοξης κοινωνίας και αυτό το βήμα χρειάζεται να συνεχιστεί”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία του κ. Θεοφίλου είχε χαρακτηριστεί ως φιάσκο, καθώς παρά το ότι διαφημίστηκε ως “σύναξη Προκαθημένων”, τελικά στο Αμμάν εμφανίστηκαν μόνο ο Πατριάρχης Μόσχας, ο Πατριάρχης Σερβίας και ο Μητροπολίτης Τσεχίας, καθώς οι περισσότεροι Προκαθήμενοι των Εκκλησιών αρνήθηκαν να συμμετέχουν.

Σε μία νέα προσπάθεια -έμμεση αυτή τη φορά- αμφισβήτησης του ρόλου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο π. Νικολάι Μπαλασόφ αναφέρει στη δήλωσή του ότι “επανειλημμένως στην ιστορία κομβικός ρόλος στη διασφάλιση τέτοιου είδους συζητήσεως ανήκε στην Ιερουσαλήμ”, παραβλέποντας το γεγονός πως δικαίωμα και αρμοδιότητα σύγκλησης Πανορθόδοξης Συνόδου, ανήκει στον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Αναφέρει τέλος ότι η Ρωσική Εκκλησία θα στηρίζει “αυτές τις γενναίες προσπάθειες”, καθώς και ότι η σημασία του διαλόγου μεταξύ των Εκκλησιών έχει τεράστια αξία, “ακόμη και εάν η πραγματοποίησή του αντιμετωπίζει πολυάριθμες δυσκολίες, ενώ οι Προκαθήμενοι ορισμένων Εκκλησιών εκ των προτέρων δηλώνουν ότι αρνούνται από θέσεως αρχής να συζητήσουν τις αποφάσεις τους”.

Διαβάστε την ανακοίνωση του π. Νικολάι Μπαλασόφ

Ο σύμβουλος του Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών πρωθιερέας Νικόλαος Μπαλασόφ σχολίασε τις πρόσφατες πρωτοβουλίες του Μακαριωτάτου Πατριάρχη της Αγίας Πόλεως Ιερουσαλήμ και Πάσης Παλαιστίνης Θεοφίλου Β΄, ο οποίος εξέφρασε ετοιμότητα να συνδράμει στην επίτευξη ειρήνης στην Ουκρανία και τη συνοδική συζήτηση των προβλημάτων, που υφίστανται εντός της οικουμενικής Ορθοδοξίας.

Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος προανήγγειλε τις προάλλες στη Ρώμη την ετοιμότητα της Εκκλησίας Ιεροσολύμων να αναλάβει μεσολαβητική αποστολή, που αποβλέπει στην αντιμετώπιση της πολεμικής αντιπαραθέσεως στην Ουκρανία και την επίτευξη ειρήνης μέσω συνομιλιών, καθώς και στη συνέχιση του διαλόγου, ο οποίος πρέπει να αποτρέψει «την απειλή του σχίσματος εντός του σώματος της Ορθοδόξου Εκκλησίας». Ο Πατριάρχης ανέφερε ότι σκοπεύει να πράξει παν το δυνατό για τη «θεραπεία των σχέσεων εντός της ορθοδόξου οικογένειας».

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία χαιρετίζει οποιεσδήποτε μεσολαβητικές προσπάθειες, που έχουν ως στόχο την ανάπτυξη του διαλόγου και την τάχιστη εγκαθίδρυση μιας δίκαιης ειρήνης στην Ουκρανία. Με μεγαλύτερο σεβασμό αντιμετωπίζουμε παρόμοιες πρωτοβουλίες, που προέρχονται από τον Πατριάρχη της Αγίας Πόλεως Ιερουσαλήμ, Προκαθήμενο της αρχαιότερης Εκκλησίας, η οποία είναι Μητέρα όλων των χριστιανικών Εκκλησιών.

Το Πατριαρχείο Μόσχας επίσης υποστηρίζει την πρόθεση της Εκκλησίας Ιεροσολύμων να συνδράμει στη συνοδική συζήτηση των προβλημάτων, που υφίστανται στην παγκόσμια ορθόδοξη οικογένεια. Επανειλημμένως στην ιστορία κομβικός ρόλος στη διασφάλιση τέτοιου είδους συζητήσεως ανήκε στην Ιερουσαλήμ.

Ενθυμούμεθα και την συνάντηση των Προκαθημένων και αντιπροσώπων των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών στο Αμάν, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Πατριάρχη Θεοφίλου το 2020. Αποτέλεσε σημαντικό βήμα στο πεδίο της διορθοδόξου κοινωνίας και αυτό το βήμα χρειάζεται να συνεχιστεί.

Η σημασία του διαλόγου μεταξύ των Εκκλησιών έχει τεράστια αξία, ακόμη και εάν η πραγματοποίησή του αντιμετωπίζει πολυάριθμες δυσκολίες, ενώ οι Προκαθήμενοι ορισμένων Εκκλησιών εκ των προτέρων δηλώνουν ότι αρνούνται από θέσεως αρχής να συζητήσουν τις αποφάσεις τους.

Εξαίρουμε τους κόπους του Πατριάρχη Ιεροσολύμων στη διαφύλαξη, την προστασία και την εμπέδωση της χριστιανικής παρουσίας στους Αγίους Τόπους και στη Μέση Ανατολή γενικότερα.

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία και εφεξής θα στηρίζει με κάθε τρόπο αυτές τις γενναίες προσπάθειες, που βρίσκουν βαθιά ανταπόκριση στις καρδιές των συμπατριωτών μας, οι οποίοι με αγάπη και ευλάβεια τιμούν τον Πανάγιο Τάφο και άλλα πανχριστιανικά προσκυνήματα, φύλακας των οποίων τυγχάνει ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων.