Σκληρή ανακοίνωση της ΔΙΣ για θάνατο Μητροπολίτη Λαγκαδά και Θεία Κοινωνία

© Χρήστος Μπόνης / Εκκλησία της Ελλάδας

“Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος με θλίψη διαπιστώνει ότι ορισμένα ΜΜΕ δεν παύουν ποτέ να στοχοποιούν τους ορθόδοξους χριστιανούς, κληρικούς και λαϊκούς, ως ιδεολογικό αντίπαλό τους” αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση που εξέδωσε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος με αφορμή τα ειρωνικά σχόλια ορισμένων δημοσιογράφων για την εκδημία του μακαριστού Μητροπολίτου Λαγκαδά κυρού Ιωάννου και την μαρτυρία της πίστεώς του στην Θεία Κοινωνία, ως να είχαν στοιχεία για την αιτία μεταδόσεως της νόσου.

Με την ανακοίνωσή της η ΔΙΣ, απέναντι στις διαστρεβλώσεις του λόγου της Εκκλησίας, υπενθυμίζει ότι η Εκκλησία της Ελλάδος με τις Εγκυκλίους και τις Ανακοινώσεις Της συνιστά πειθαρχία στα υγειονομικά μέτρα μέσα και έξω από τους Ιερούς Ναούς, ουδέποτε υποστήριξε τους αρνητές της πανδημίας και ουδέποτε διέδωσε παιδαριώδεις και ειδωλολατρικές απόψεις ότι οι ορθόδοξοι ιερείς ή γενικώς οι χριστιανοί δεν πρόκειται να νοσήσουν λόγω της ιδιότητάς τους.

Από την αρχή της υγειονομικής κρίσης, συνεχίζει στην ανακοίνωση της η ΔΙΣ, υπάρχει συνεργασία με την Πολιτεία, και τα μέλη της ΔΙΣ τηρούν τις υγειονομικές προβλέψεις, προτρέποντας τους κληρικούς και τον πιστό Λαό να τηρούν όσους περιορισμούς θεσμοθετούνται από το Κράτος και εισηγούνται οι επιστημονικοί σύμβουλοί του.

Όσον αφορά στο αν αποδέχεται την την σημασία και αποστολή της ιατρικής επιστήμης επισημαίνει αυτό που υπαγορεύει η Αγία Γραφή: «Τίμα τον ιατρό όπως του αρμόζει, έχοντας υπ’ όψιν σου τις υπηρεσίες του στις ανάγκες σου, γιατί ο Κύριος τον έκτισε» (Σοφ. Σειράχ 38,1), τονίζοντας την καίρια παρουσία της πίστεως στον Θεό για την θεραπεία του πιστεύοντος ανθρώπου: «Συγχρόνως όμως παρακάλεσε και τον Κύριο· και αυτός θα σε θεραπεύσει» (Σοφ. Σειράχ 38,1).

Αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση η επιμονή ορισμένων επίδοξων καθοδηγητών την κοινής γνώμης ασχολούνται αποκλειστικά με την Θεία Κοινωνία και να επιβάλουν αντιεπιστημονικούς συσχετισμούς με τη διασπορά του κορωνοϊού και στο “δογματισμό” των πιστών δίχως καμία θεολογική γνώση και αρμοδιότητα.

Επισημαίνει δε ότι από τη στιγμή που η δημοκρατική Πολιτεία εγγυάται την θρησκευτική ελευθερία, δεν έχουν κανένα δικαίωμα να να ζητούν την κρατική απαγόρευσή της Θείας Κοινωνίας, χαρακτηρίζοντας την «ανθυγιεινή» και βεβαίως δεν έχουν το δικαίωμα να χλευάζουν την κοίμηση ενός συνανθρώπου τους, επειδή ήταν κληρικός της Εκκλησίας, την οποία θεωρούν ως παράταξη και μάλιστα αντίθετη τους.

Κλείνοντας την ανακοίνωσή της η ΔΙΣ απευθύνει έκκληση σε όλους να μην ενδώσουν στην καλλιέργεια κοινωνικού ρατσισμού, στην στοχοποίηση και ενοχοποίηση των αρρώστων και των νεκρών της πανδημίας του κορωνοϊού για οποιονδήποτε λόγο, αναφέροντας: “Παρακαλούμε όλοι να παραμείνουν συγκρατημένοι, να σεβασθούν τους ασθενείς, τους ιατρούς, τους νοσηλευτές και όσους αγωνίζονται για την θεραπεία των ασθενών, ενώ ταυτόχρονα παρακαλούμε να δείξουν όλοι τον πρέποντα σεβασμό στον μακαριστό Μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κυρό Ιωάννη, ο οποίος στα δέκα χρόνια της ποιμαντορίας του προσέφερε τα μέγιστα σε όλους τους τομείς της διακονίας του”.