Σαφείς αναφορές στη Ρωσία από Ελπιδοφόρο και Θεόδωρο στη βράβευση του Πατριαρχή Αλεξανδρείας (upd)

His Beatitude Pope & Patriarch of Alexandria and All Africa Theodoros II was Honored with the Athenagoras Human Rights Award at The NY Hilton tonight October 8th, 2022. Photos: © GOA/Dimitrios Panagos

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 14:19

το «Αθηναγόρειο Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» ΈΛΑΒΕ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, κ. Θεόδωρος.

Πρόκειται για το ανώτατο βραβείο του Τάγματος των Αρχόντων του Αποστόλου Ανδρέου του Οικουμενικού Πατριαρχείου το οποίο θεσπίστηκε το 1986 και απονέμεται κατά την διάρκεια του επισήμου ετησίου δείπνου του οργανισμού που τις δύο τελευταίες τουλάχιστον δεκαετίες λαμβάνει χώρα στο Ξενοδοχείο Χίλτον στο Μανχάταν.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα anamniseis.net, το δείπνο παρατέθηκε το βράδυ του Σαββάτου, 8 Οκτωβρίου 2022 και παρέστησαν 600 περίπου ομογενείς – Άρχοντες με τις οικογένειές τους, καθώς επίσης και εκπρόσωποι της ομογένειας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, η πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, ο πρώην Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Δημήτριος και άλλοι αρχιερείς της Αμερικής και του Πατριαρχείου Αλεξάνδρειας, οι γενικοί Πρόξενοι της Ελλάδας και της Κύπρου στη Νέα Υόρκη, Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου και Μιχάλης Φυρίλλας, αντίστοιχα, ο Έλληνας πρόξενος Δημήτριος Παπαγεωργίου, οι ομοσπονδιακοί βουλευτές Γκας Μπιλιράκης και Νικόλ Μαλλιωτάκη, η μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, πρέσβης Μαρία Θεοφίλη, ο γενική Πρόξενος του Παναμά, Γεωργία Αθανασοπούλου, η πρόβοστ του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης Κάθριν Φλέμινγκ, ο ύπατος πρόεδρος της ΑΗΕΠΑ, Δημήτριος Κόκοτας και άλλοι εκπρόσωποι.

Στο έργο και στην ζωή του τιμώμενου αναφέρθηκαν ο υποδιοικητής και ο διοικητής του Τάγματος των Αρχόντων, Θεόδωρος Μποζανέλης και Δρ. Άντονι Λυμπεράκης, αντίστοιχα, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος και ο Οικουμενικός Πατριάρχης, κ. Βαρθολομαίος, μέσω του μαγνητοσκοπημένου μηνύματος.

Αν και οι προσφωνήσεις τους διέφεραν ως προς το περιεχόμενο, εντούτοις είχαν πολλά κοινά χαρακτηριστικά καθώς μεταξύ άλλων εξήραν το ιεραποστολικό έργο του τιμωμένου και τον αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Αφρικανών, καθώς επίσης και την σθεναρή στάση του στην αναγνώριση της Αυτοκεφαλίας της Ουκρανίας, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση του Πατριαρχείου της Μόσχας και το οποίο προχώρησε σε αντίποινα, παραβιάζοντας την εκκλησιαστική δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Αφρική.

Στις δηλώσεις του μεταξύ άλλων, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας αναφέρθηκε και στην ρωσική εισπήδηση στην Αφρική, τονίζοντας ότι «έρχονται να με διώξουν από πού; Από το σπίτι μας; Έρχονται σαν λύκοι να αρπάξουν ποιους; Τους πάμπτωχους ανθρώπους».

Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, αναφερόμενος στον Πατριάρχη Θεόδωρο, ανέφερε ότι γνωρίζει από διώξεις, οι οποίες υπήρξαν αδυσώπητες, λόγω της στάσης του υπέρ της κανονικής τάξης της Εκκλησίας –υποστηρίζοντας την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να χορηγήσει Αυτοκεφαλία στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας και έτσι να αποκαταστήσει εκατομμύρια Ουκρανούς στην κανονική Εκκλησία.

«Νομίζω πως είναι ασφαλές να πούμε ότι ο Μακαριώτατος είναι θαυμαστής της σλαβικής παράδοσης, διότι έχει μεγάλη εμπειρία από τη θητεία του ως Πατριαρχικός Έξαρχος στην Οδησσό. Είχε θερμές σχέσεις και με την Ουκρανική και τη Ρωσική Εκκλησία.

Αλλά εξαιτίας της δίκαιης στάσης του, το Πατριαρχείο Μόσχας –το οποίο υποστηρίζει πλήρως την επιθετικότητα και τη βία κατά του ουκρανικού λαού, καθώς και την παράνομη κατάληψη ουκρανικών εδαφών με ψευδείς εκλογές υπό την απειλή όπλου –έχει διεισδύσει μη κανονικά στην ήπειρο της Αφρικής, η οποία είναι πλήρως η εκκλησιαστική επικράτεια του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας», ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε στο ακροατήριο η αναφορά τιμώμενου στις προκλήσεις που αντιμετώπιζε και συνεχίσει να αντιμετωπίζει το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, στην στέρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στο γεγονός ότι κατά την διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης στην Μαδαγασκάρη κανένα παιδί δεν φορούσε παπούτσια.

Ο κ. Θεόδωρος αφιέρωσε το Αθηναγόρειο Βραβείο «σε όλους εκείνους που νύχτα – μέρα αγωνίζονται κοντά του» και κάλεσε τους ομογενείς να προσεύχονται για το ποίμνιό του και να αγωνίζονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο διοικητής του Τάγματος, Δρ. Άντωνι Λυμπεράκης παρέδωσε στον κ. Θεόδωρο επιταγή αξίας $100.000, ενώ ο αντιπρόεδρος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, κ. Τζον Κατσιματίδης προσέφερε άλλες $100.000, τα οποία όπως επεσήμανε ο κ. Θεόδωρος θα διατεθούν για τις ανάγκες του κλήρου και των σχολείων.

Ο κ. Θεόδωρος ανταπέδωσε απονέμοντας το παράσημο του Ταξιάρχη στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρο και το παράσημο του Αγίου Σάββα στον Δρ. Άντονι Λυμπεράκη. Στη συνέχεια απένειμε μια γόνδολα στον π. Αλέξανδρο Καρλούτσο και έναν αετό στον Τζον Κατσιματίδη σε ένδειξη αναγνώρισης για την υποστήριξη που παρέχουν στο Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Φώτο: anamniseis.net, Δημήτριος Πανάγος – Αρχιεπισκοπή Αμερικής

© GOA/Dimitrios Panagos
© GOA/Dimitrios Panagos
© GOA/Dimitrios Panagos
© GOA/Dimitrios Panagos
© GOA/Dimitrios Panagos
© GOA/Dimitrios Panagos
© GOA/Dimitrios Panagos