Πρωτοχρονιά στη Σύμη

Με ευχαριστία, δοξολογία και ευγνωμοσύνη προς τον εν Τριάδι Έναν Θεόν, ο οποίος μας αξίωσε να εισέλθουμε σε έναν ακόμη νέο χρόνο της Χρηστότητος και της Αγαθωσύνης Αυτού, εορτάστηκε στην Σύμη η Δεσποτική εορτή της Περιτομής του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και η μνήμη του εν αγίοις πατρός ημών Βασιλείου, Επισκόπου Καισαρείας Ουρανοφάντορος του Μεγάλου, με την έναρξη του νέου έτους 2021.

Το βράδυ τελέστηκε ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’ Αρτοκλασίας στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό του Τιμίου Προδρόμου, χοροστατούντος του Μητροπολίτη κ. Χρυσοστόμου, συμπαραστατουμένου και εκ του Ι. Κλήρου.

Μετά το πέρας, πραγματοποιήθηκε η τελετή κοπής της πρωτοχρονιάτικης Αγιοβασιλόπιτας της Μητρόπολης, όπου ο Μητροπολίτης μετέφερε προς τους παρισταμένους τις Πατρικές ευχές και Πατριαρχικές ευλογίες επί τη ενάρξει του νέου έτους 2021 του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, καθώς και τις προσωπικές του.

Την επομένη κυριώνυμο ημέρα, τελέστηκε στον Μητροπολιτικό Ναό ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου από τον Μητροπολίτη Σύμης, συλλειτουργούντων του Εφημερίου π. Στεφάνου Μακρή και του Διακόνου π. Γεωργίου Κακακιού, ενώ μετά το πέρας αυτής τελέστηκε η Δοξολογία επί τη ενάρξει του νέου έτους, παρουσία του Δημάρχου Σύμης κ. Ελευθερίου Παπακαλοδούκα και των λοιπών τοπικών Αρχών της Σύμης.

Τέλος ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε και έκοψε και την Αγιοβασιλόπιτα του Μητροπολιτικού Ναού, επιδίδων τιμητικώς το πρώτο κομμάτι στον κ. Δήμαρχο.

Η κατά σάρκα περιτομή και ονοματοδοσία του Κυρίου, κατά την ογδόη ημέρα από τη Γέννησή Του, αποτελεί την βεβαίωση της σαρκώσεως και της προσλήψεως από τον Θεό Λόγο της τελείας ανθρωπίνης φύσεως αναλλοιώτως και της εισόδου Του στην ανθρώπινη και εγκόσμια πραγματικότητα.

Σχετικά δε με την μορφή του Μεγάλου Βασιλείου, αυτός ο όντως Μέγας Πατήρ και Διδάσκαλος της Εκκλησίας, γεννήθηκε το 330 μ.Χ. στην Καισάρεια της Καππαδοκίας. Οι γονείς του, ο Βασίλειος και η Εμμέλεια, αν και ευγενείς και πλούσιοι, εν τούτοις είχαν ταπείνωση, ακμαιότατο χριστιανικό φρόνημα, και έθεσαν τις πρώτες πνευματικές βάσεις στο τέκνο τους.

Με εφόδιο τη χριστιανική ανατροφή, ο Βασίλειος ξεκίνησε μία θαυμάσια πνευματική πορεία.

Γνώρισε τις επιστήμες της εποχής του, το ευρύτερο φιλοσοφικό περιβάλλον και προπάντων κατέκτησε την κατά Θεόν σοφία, την οποία έθεσε σε εφαρμογή στην ασκητική πορεία της ζωής του. Σπούδασε στην Καισάρεια, την Κωνσταντινούπολη και την Αθήνα, φιλοσοφία, ρητορική, γραμματική, αστρονομία και ιατρική, έχοντας συμφοιτητές του τον Άγιο Γρηγόριο τον Θεολόγο και τον μετέπειτα αυτοκράτορα Ιουλιανό τον Παραβάτη.

Επιστρέφοντας από την Αθήνα στην Καισάρεια, αποφάσισε να ακολουθήσει την μοναστική ζωή και από τα σπουδαία μοναστικά κέντρα της εποχής, διδάχθηκε τον Μοναχισμό και εν συνεχεία απεσύρθη σε ασκητήριο πλησίον του Ίρη ποταμού στον Πόντο. Χειροτονήθηκε διάκονος, πρεσβύτερος και ανεδείχθη σε Επίσκοπο Καισαρείας, υπερασπιζόμενος σθεναρά την Ορθοδοξία από τις αιρέσεις του Αρειανισμού, των Ευνομιανών και των Πνευματομάχων.

Ο Μ. Βασίλειος οικοδόμησε την «Βασιλειάδα», ένα μεγαλειώδες φιλανθρωπικό κέντρο κοινωνικής προνοίας, που αποτελείτο από διάφορα συγκροτήματα με νοσοκομεία, ορφανοτροφεία, γηροκομεία και πτωχοκομεία. Με πλούσιο συγγραφικό έργο, δικαίως θεωρείται Μέγας Θεολόγος, διότι θεμελίωσε την Ορθοδοξία, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου, του 325 και προετοίμασε την σύγκληση της Β΄ Οικουμ. Συνόδου στην Κωνσταντινούπολη το 381. Εκοιμήθη σε ηλικία 48 ετών, μετά από πολλές δοκιμασίες και ασθένειες την 31η Δεκεμβρίου του 378 και εκηδεύθη πανδήμως στην Καισάρεια την 1η Ιανουαρίου του 379.