Πρόταση για βράβευση του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας ως “Ευρωπαίου Πολίτη” για το 2021

Πρόταση στο Ευρωκοινοβούλιο με την υποψηφιότητα του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας για το βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη 2021, κατέθεσε τη Μεγάλη Πέμπτη ο Ευρωβουλευτής του κόμματος Ελληνική Λύση και της ευρωομάδας του ECR, κ. Εμμανουήλ Φράγκος Φραγκούλης.

Κατόπιν πρόσκλησης από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Νταβίντ Σασόλι, ο Έλληνας Ευρωβουλευτής ανταποκρίθηκε με τη συγκεκριμένη υποψηφιότητα, στέλνοντας ένα ξεχωριστό μήνυμα ενότητας των Ορθοδόξων πληθυσμών των Βαλκανίων.

Κάθε έτος, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απονέμει το “Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη”. Το βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη θα απονεμηθεί σε πολίτες, ομάδες, ενώσεις ή οργανισμούς για έργα που έχουν πραγματοποιήσει και έχουν επιδείξει εξαιρετικά επιτεύγματα. Επίσης, τα υποψήφια πρόσωπα έχουν επιδείξει εξαιρετική δέσμευση σε τομείς όπως η στενότερη ένταξη μεταξύ πολιτών των κρατών μελών, η διασυνοριακή ή διεθνική πολιτιστική συνεργασία και η προώθηση των Ευρωπαϊκών αξιών, με βάση και τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση της Ελληνικής Λύσης, “ο Εμμανουήλ Φράγκος προτείνει την υποψηφιότητα του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας για το βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη, σε μια κρίσιμη φάση της ιστορίας για το Ευρωπαϊκό μέλλον των Βαλκανίων”. “Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος αποτελεί προσωπικότητα παγκοσμίου εμβέλειας”, επισημαίνεται, “με διακρίσεις και αδιάλειπτους αγώνες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ισότητα και την ειρήνη. Ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και Πάσης Αλβανίας Αναστάσιος, μέσα από τη συνολική δράση και τη στάση ζωής του, αποτελεί εξέχουσα τιμή στην πατρίδα μας και την Εκκλησία”.