Πατριάρχης Αντιοχείας: Ο Μακαριστός κυρός Χρυσόστομος ήταν εκκλησιαστικός άνδρας μεγάλου βεληνεκούς

Συλλυπητήριο μήνυμα απέστειλε ο Πατριάρχης Αντιοχείας κ. Ιωάννης επί τη εκδημία του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου.

“Ο Μακαριστός κυρός Χρυσόστομος ήταν εκκλησιαστικός άνδρας μεγάλου βεληνεκούς. Μεστός θεολογικής παιδείας, διοικητικής ευθυκρισίας και ποιμαντικής ευαισθησίας, προσέφερε ανελλιπώς στην Εκκλησία και τον λαό της Κύπρου. Αγωνίστηκε σθεναρώς για μια ζωντανή και μαχόμενη Εκκλησία, η οποία θα ήταν πάντα κοντά στο ποίμνιό της και στην κοινωνία ευρύτερα. Ως Ιεράρχης και Προκαθήμενος συνεργάστηκε με τις άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες, πολλές από τις οποίες τις υποστήριζε με το φιλάδελφο και θυσιαστικό πνεύμα και τη σύνεση που τον διέκρινε. Η δε γενναία στάση του απέναντι στο καταλυτικό γεγονός της ασθενείας και του θανάτου μας συγκλόνισε, στέλνοντας στα πέρατα της γης το χριστιανικό μήνυμα της πίστεως, της επλίδος, της ειρήνης και της καταλλαγής” ανέφερε χαρακτηριστικά στο μήνυμά του ο Πατριάρχης Αντιοχείας κ. Ιωάννης.

Παρατίθεται το σχετικό μήνυμα

Πανιερώτατε Μητροπολίτα Πάφου, Τοποτηρητά της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, εν Χριστώ τω Θεώ αγαπητέ αδελφέ και συλλειτουργέ της ημών Μετριότητος κύριε Γεώργιε,

ο Χριστός εν τω μέσω ημών.

Επί τη εις Κύριον εκδημία του πολιού Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστιανιανής και πάσης Κύπρου κυρού Χρυσοστόμου Β΄, αδελφού και συλλειτουργού ημών γενομένου, εκφράζουμε την βαθύτατη θλίψη και οδύνη του παλαιφάτου Πατριαρχείου Αντιοχείας και της Ημετέρας Μετριότητος προσωπικώς, προς τους αδελφούς αγίους Αρχιερείς, τον ιερό κλήρο και το ευσεβές πλήρωμα της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Κύπρου.

Ο Μακαριστός κυρός Χρυσόστομος ήταν εκκλησιαστικός άνδρας μεγάλου βεληνεκούς. Μεστός θεολογικής παιδείας, διοικητικής ευθυκρισίας και ποιμαντικής ευαισθησίας, προσέφερε ανελλιπώς στην Εκκλησία και τον λαό της Κύπρου. Αγωνίστηκε σθεναρώς για μια ζωντανή και μαχόμενη Εκκλησία, η οποία θα ήταν πάντα κοντά στο ποίμνιό της και στην κοινωνία ευρύτερα. Ως Ιεράρχης και Προκαθήμενος συνεργάστηκε με τις άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες, πολλές από τις οποίες τις υποστήριζε με το φιλάδελφο και θυσιαστικό πνεύμα και τη σύνεση που τον διέκρινε. Η δε γενναία στάση του απέναντι στο καταλυτικό γεγονός της ασθενείας και του θανάτου μας συγκλόνισε, στέλνοντας στα πέρατα της γης το χριστιανικό μήνυμα της πίστεως, της επλίδος, της ειρήνης και της καταλλαγής.

Είχαμε την προσωπική ευλογία και τιμή να συνδεθούμε μετά του σεβαστού Αρχιεπισκόπου από ετών. Ο ετάζων καρδίας και νεφρούς Κύριος Μας χάρισε προσφάτως την ευκαρία να εκφράσουμε εκ του σύνεγγυς τα γνήσια και ειλικρινή αισθήματα αγάπης και τιμής και ευγνωμοσύνης της Ημετέρας Μετριότητος προς τον λίαν αγαπητό αδελφό Μας Χρυσόστομο κατά την πρόσφατη επίσκεψή Μας στην αγιοτόκο Κύπρο. Τώρα τον προπέμπουμε στην αιωνιότητα, ευχόμενοι διακαώς, ο Θεός των πνευμάτων και πάσης σαρκός να αναπαύσει την ψυχή του εν χώρα ζώντων και να του χαρίζει την δωρεά της ατελευτήτου μακαριότητος εν τη ημέρα της κρίσεως. Αιωνία η μνήμη.

Εν Balamand Τη 7η Νοεμβρίου 2022.

Ο Αντιοχείας ΙΩΑΝΝΗΣ Ι’

Πηγή: Πατριαρχείο Αντιοχείας