Πατριαρχείο Ιεροσολύμων: Η κατάσταση στη Γάζα και διορισμοί κληρικών στο επίκεντρο της Ιεράς Συνόδου

Η Ιερά Σύνοδος συνήλθε χθες, Πέμπτη 11 Απριλίου, στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, υπό την προεδρία του Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλου Γ’ και με τη συμμετοχή μελών της Ιεράς Συνόδου.

Ο Πατριάρχης συζήτησε με τα μέλη της Συνόδου διάφορα θέματα που αφορούν εκκλησιαστικές και ποιμαντικές διοικητικές υποθέσεις που υπηρετούν το Πατριαρχείο, τα μοναστήρια, τις εκκλησίες, τον κλήρο και τις κοινότητες. Ο Πατριάρχης ενημέρωσε επίσης τα μέλη της Ιεράς Συνόδου για τις προετοιμασίες της Ιεράς Εορτής της Αναστάσεως, ευχόμενος σε όλα τα μέλη της Αγίας Εκκλησίας σε όλα τα μέρη του Ιερού Πατριαρχείου Ιεροσολύμων ευλογημένη συνέχιση της Αγίας Νηστείας και της πνευματικής προσπάθειας, ώστε να εισέλθουν με ευδαιμονία στη χαρά του Πάσχα.

Οι πατέρες της Ιεράς Συνόδου ανέπεμψαν επίσης προσευχές, ζητώντας την ανάπαυση της ψυχής του μακαριστού Αρχιμανδρίτη Θεοδώρητου, πνευματικού προϊσταμένου της Ιεράς Μονής Αγίου Συμεών στην Κατάμον. Συζήτησαν επίσης την τρέχουσα κατάσταση στη Γάζα και τη Μονή του Αγίου Πορφυρίου υπό το φως των οδυνηρών γεγονότων, καθώς ο Πατριάρχης μίλησε για το ρόλο που διαδραματίζει το Πατριαρχείο παρά τις δύσκολες συνθήκες. Ο Πατριάρχης και η Ιερά Σύνοδος εξέτασαν επίσης την έκθεση που υπέβαλε ο εκπρόσωπος του Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη, Αρχιεπίσκοπος Ανθηδώνος κ. Νεκτάριος, σχετικά με τις επισκευές και ανακαινίσεις που πραγματοποιήθηκαν σε ορισμένα μοναστήρια και προσκυνήματα που ανήκουν στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων στην Κωνσταντινούπολη. Ο Πατριάρχης και η Ιερά Σύνοδος εξέτασαν επίσης την οικονομική έκθεση που υπέβαλε ο Αρχιμανδρίτης κ. Ραφαήλ, Έξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Αθήνα. Εκτός από τη συνημμένη έκθεση σχετικά με τα αποτελέσματα του πρόσφατου συνεδρίου για τις αιρέσεις που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα.

Ο Πατριάρχης και οι Πατέρες της Ιεράς Συνόδου ενημερώθηκαν επίσης για τα όσα παρουσίασε ο Μητροπολίτης Βόστρων κ. Τιμόθεος, Έξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Κύπρο, ως αποτέλεσμα της συμμετοχής του εκ μέρους του Μακαριωτάτου και της Εκκλησίας των Ιεροσολύμων στην κηδεία του μακαριστού Πατριάρχη Σόφιας και πάσης Βουλγαρίας, μακαριστού Νεοφύτου.

Επιπλέον, ο Πατριάρχης προέβη στους ακόλουθους διορισμούς:

Πηγή: Πατριαρχείο Ιεροσολύμων / Μετάφραση: Ιωάννα Γεωργακοπούλου