Παραπέμπονται οι Μητροπολίτες Κυθήρων, Αιτωλίας και Ακαρνανίας για απειθαρχία

Στη δημιουργία φακέλων για τους Μητροπολίτες Κυθήρων Σεραφείμ, και Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμά, προχώρησε η επιτροπή δογματικών και νομοκανονικών ζητημάτων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Σύμφωνα με την απόφαση της επιτροπής, την οποία αποκαλύπτει το ageliaforos.com, υπάρχει εισήγηση για παραπομπή των δύο Μητροπολιτών μεταξύ άλλων για τα εξής παραπτώματα:

Καταφρόνηση της προϊσταμένης εκκλησιαστικής αρχής
Απειθαρχία
Ηθική αυτουργία για απειθαρχία των πιστών σε σχέση προς τις υποδείξεις της Πολιτείας και της Εκκλησίας σε θέματα υγείας.

Η Ιερά Σύνοδος, με απόφασή της στις 12 Μαΐου, είχε ζητήσει από τη συνοδική επιτροπή δογματικών και νομοκανονικών ζητημάτων, να ανοίξει “φάκελο” για τις υποθέσεις των δύο ιεραρχών και να προτείνει προς τη Σύνοδο τα επόμενα βήματα που μπορεί να φτάσουν μέχρι και στην ποινή της αργίας από τα καθήκοντα τους.

Ο Αρχιεπίσκοπος και οι Συνοδικοί αρχιερείς εξέφρασαν “τη λύπη τους για την άρνηση των δυο Μητροπολιτών να συμμορφωθούν με τις αποφάσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος, μη αντιλαμβανόμενοι την κρισιμότητα των δύσκολων αποφάσεων της ΔΙΣ για τη δημόσια υγεία και την προστασία της ανθρώπινης ζωής”.

Να θυμίσουμε ότι οι δυο Μητροπολίτες είχαν αντιδράσει στην απόφαση της ΔΙΣ για την τέλεση του εορτασμού της Αναστάσεως στις 9 αντί στις 12.00, και γενικότερα για τη στάση τους σε ό,τι αφορά στον σεβασμό της ανθρώπινης ζωής εν μέσω της πανδημίας.