Πανηγύρισε ο περικαλλής Ιερός Ναός των Αγίων Αναργύρων Βεροίας

Την Τρίτη 1 Νοεμβρίου ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων λειτούργησε και κήρυξε τον θείο λόγο στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό των Αγίων Αναργύρων Βεροίας.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων, τέλεσε Αρτοκλασία για το Λύκειο Ελληνίδων Βεροίας και προχείρησε πνευματικό τον εφημέριο του Ιερού Ναού Αρχιμ. Καλλίνικο Λιμνιώτη.

Ο Μητροπολίτης στην ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων: «Και προσκαλεσάμενος τους δω­δεκα μαθητάς αυτού έδωκεν αυ­τοις εξουσίαν κατά πνευμάτων ακα­­θαρ­των ώστε εκβάλλειν αυτά και θε­ραπεύειν πάσαν νόσον».

Βλέποντας τον Χριστό οι μαθητές του να θαυματουργεί στην αρχή της δημόσιας ζωής του τον πλη­σία­σαν και τον ρώτησαν αν θα μπο­ρού­­σαν και εκείνοι να κάνουν θαύ­ματα. Και τότε ο Κύριος τους έδωσε μια αφο­πλιστική αλλά από­λυτα αληθινή και ουσιαστική απά­ντηση.

Τους είπε ότι όποιος πιστεύει σε Εκείνον όχι μόνο είναι σε θέση να επι­τελεί τα θαύματα που ο ίδιος επι­τελεί αλλά και ακόμη μεγαλύ­τε­ρα από αυτά. «Ο πιστεύων εις εμέ τα έργα α εγώ ποιώ κακείνος ποιή­σει και μείζονα τούτων ποιή­σει».

Συνέδεσε, δηλαδή, τη δύναμη των θαυμάτων με τη δύναμη της πι­στε­ως και δίδαξε τους μαθητές του ότι τη δύναμη που έχει ο ίδιος χάρη στη θεία του φύση, χάρη στην εξου­­σία που ως έχει ως Θεός και συν­δημιουργός των πάντων, την παρα­χω­ρεί ευχαρίστως σε όλους όσους πιστεύουν σ᾽ Αυτόν και τον πιστεύουν ως τον αληθινό Θεό.

Αν, λοιπόν, ο Χριστός έδωσε, ο­πως γράφει ο ευαγγελιστής Ιωάν­νης στους ανθρώπους που τον δε­χθηκαν ως Θεό τη δύναμη να γι­νουν «τέκνα Θεού», τους έδωσε ταυ­τόχρονα και τη δύναμη να θε­ραπεύουν τις ασθένειες των αν­θρω­­πων και να εκβάλλουν τα πονηρά και ακάθαρτα πνεύματα που ταλαι­πωρούν τα πλάσματα του Θεού.

Ο Χριστός προσφέρει στον αν­θρω­πο την υιοθεσία. Και ως από­δειξη και απόρροια της υιοθεσίας του του προσφέρει και τη δύναμη να επιβάλλεται όχι μόνο στη φύση αλλά και στα υπέρ φύσιν πνεύματα που αντιμάχονται την πορεία του προς το αγαθό.

Γι᾽ αυτό και ακούσαμε στο σημερι­νο ευαγγελικό ανάγνωσμα τον από­στολο και ευαγγελιστή Μα­τθαίο να λέγει ότι ο Χριστός έδωσε στους μαθητές του εξουσία όχι μόνο να εκβάλλουν τα πονηρά πνεύματα αλλά και να θεραπεύουν κάθε ασθένεια.

Όμως ο Χριστός δεν έδωσε αυτή την εξουσία μόνο στους μαθητές του, αλλά, κατά την υπόσχεσή του, την έδωσε και σε όσους πιστεύουν. Την έδωσε και στους εορταζομέ­νους σήμερα αγί­ους Αναργύρους Κο­σμα και Δαμιανό, τους οποίους τιμούμε και πανηγυ­ρίζουμε κάθε χρόνο στον περικαλλή αυτό ναό.

Και ας μην νομίσουμε ότι η πίστη στον Χριστό είναι μία εύκολη υπόθεση, όπως είναι στις ημέρες μας, στις οποίες ο καθένας μπορεί να δηλώνει ότι πιστεύει ο,τι θέλει χωρίς κανείς να ενδιαφέρεται γι᾽ αυτό και τις περισσότερες φορές χωρίς να έχει και απολύτως καμία επίπτωση η πίστη του και η δήλω­ση της.

Οι άγιοι Ανάργυροι Κοσμάς και Δαμιανός έζησαν στα δύσκολα χρο­νια των διωγμών, σε μία εποχή κατά την οποία η πίστη στον Χρι­στο ήταν απαγορευμένη. Εκείνοι όμως δεν δίσταζαν να πιστεύουν στον Θεό, παρότι γνώριζαν ότι η πι­στη τους αυτή θα μπορούσε να έχει τραγικές συνέπειες για τη ζωή τους. Και όχι μόνο πίστευαν, αλλά διακήρυτταν θαρραλέα και έμπρα­κτα την πίστη τους θεραπεύ­οντας τους ασθενείς στο όνομα του Χρι­στού και θεραπεύοντάς τους χω­ρις αμοιβή.

Και δεν θα μπορούσαν να κάνουν διαφορετικά, διότι ήξεραν πως η δυ­ναμη των θαυμάτων που τους έδωσε ο Θεός δεν ήταν δική τους, δεν τους ανήκε, και γι᾽ αυτό είχαν την υποχρέωση να την προσφέ­ρουν με αγάπη προς τους πάσχο­ντες αδελ­φούς τους.

Αυτή τη δύναμη των θαυμάτων που έχουν οι άγιοι συνεχίζουν να τη μεταδίδουν και σε μας είτε ανα­κουφίζοντάς μας και απαλλάσσο­ντας μας από τον πόνο της ασθε­νείας, εάν είμαστε ασθενείς, είτε ενισ­χύοντας στη διακονία των ασθε­­νων αδελφών μας όσους είναι ιατροί και ασχολούνται με τον άνθρωπο.

Εάν όμως η πίστη στον Χριστό ήταν αυτή που χάρισε στους αγίους Αναργύρους τη χάρη των θαυμά­των, η πίστη είναι αυτή που χρειά­ζεται και σε μας για να γι­νουμε αποδέκτες της χάριτός τους, απο­δέκτες της θεραπείας και της ια­σεως και των σωματικών αλλά και των πνευματικών και ψυχικών ασθε­νειών που μας ταλαιπωρούν και μας κατατρύχουν.

Το θαρραλέο παράδειγμα της πι­στεως των αγίων Αναργύρων ας μας ενισχύσει στην προ­σπάθειά μας να αποκτήσουμε πε­ρισσότερη πίστη και περισσότερη εμπιστο­συ­νη στον Θεό, για να μπο­ρούμε να αντιμετωπίζουμε όχι μόνο τις ασθέ­νειες αλλά και όλες τις δυ­σκολίες και τα προβλήματα της ζωής και ακόμη για να ζούμε την εμπει­ρία της χάριτος του Θεού κα­θημερινά. Γιατί δεν πρέπει να περι­με­νουμε μο­νο μεγάλα θαύματα στη ζωή μας. Η ζωή μας αποτελείται από καθημερινά μικρά θαύματα, τα οποία μπορούμε να διακρίνουμε μόνο εάν έχουμε πίστη.

Ας προσπαθήσουμε, λοιπόν, να την αποκτήσουμε και να την αυξή­σουμε, μιμούμενοι τους αγίους Αναρ­γύρους τους οποίους τιμούμε σήμερα, και τότε θα δούμε, κατά την υπό­σχε­ση του Κυρίου μας, και ακόμη μεγαλύτερα θαύματα στη ζωή μας, διά πρεσβειών των εορταζο­με­νων αγίων.