Πάνδημη υποδοχή του Αρχιεπισκόπου Αμερικής στην Χίο (UPD)

© Δημήτρης Τσάκος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 18:10

Πάνδημη και με πολλές εκπλήξεις ήταν η υποδοχή του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου στους ιστορικούς ναούς των Ταξιαρχών στα Μεστά, στην Κοίμηση της Θεοτόκου στην Μέσα Διδύμα και στην Ιερά Μονή του Αγίου Μηνά και στο οστεοφυλάκειο των μαρτύρων της Σφαγής της Χίου, όπως αναφέρει δημοσίευμα του anamniseis.net.

Οι διοργανωτές της ιδιωτικής επίσκεψης του κ. Ελπιδοφόρου στην Χίο κατάφεραν να προσδώσουν επίσημο χαρακτήρα στην ιστορική επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου στην Χίο και όλες οι επισκέψεις της Δευτέρας, 6 Σεπτεμβρίου 2021 ήταν άκρως συγκινητικές και συνάμα διδακτικές, καθώς σε λιγότερες από οκτώ ώρες κατάφεραν να προβάλλουν την λαμπρή και γεμάτη αγώνες ιστορία της μυροβόλου Χίου και τις επιτυχίες στην αξιοποίηση της μαστίχας και των φυσικών πόρων του νησιού.

Οι επιγραφές στους ναούς που επισκεφθήκαμε καταμαρτυρούσαν την προσφορά των ομογενών στο νησί.

Η επίσκεψη του κ. Ελπιδοφόρου ξεκίνησε το απόγευμα της Δευτέρας με την επίσκεψη στην ιστορική γυναικεία Ιερά Μονή του Αγίου Μηνά Χίου στην οποία υπάρχει το οστεοφυλάκειο των μαρτύρων της Σφαγής της Χίου.

Ο κ. Ελπιδοφόρος και ο Μητροπολίτης Χίου Ψαρών και Οινουσσών Μάρκος, οι ιερείς και οι ομογενείς που τους συνόδευαν εισήλθαν στον ιστορικό ναό και αμέσως μετά μετέβησαν στο οστεοφυλάκειο το οποίο θα μετατραπεί σε μουσείο και αναφώνησαν από κοινού «ποτέ πια Σφαγές».

Ακολούθησε η επίσκεψη στο Μουσείο της Μαστίχας της Χίου, ενώ η ξενάγηση από την κ. Ελένη Παϊδούση κατάφερε να κορέσει την δίψα των ομογενών για τα μυστικά της μαστίχας, την ιστορία της, τις παραδόσεις, την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου και την αξιοποίηση της μαστίχας όχι μόνο στην μαγειρική, αλλά στην ιατρική και στα καλλυντικά.

Η επίσκεψη στα Μεστά ήταν εντυπωσιακή και άκρως συγκινητική καθώς οι κάτοικοι είχαν βγει στους δρόμους, που είχαν στρωθεί με βάγια για να υποδεχτούν τον Αρχιεπίσκοπο και τους Ομογενείς της Αμερικής τον Μητροπολίτη Χίου κ. Μάρκο. Στην υποδοχή παρέστησαν ο εφημέριος του ναού π. Κωνσταντίνος Θυριανός, ο Αντιδήμαρχος Γιάννης Ξενάκης, ο πρόεδρος της κοινότητας Γιώργης Αργυρούδης, ο πρώην πρόεδρος της Χιακής Ομοσπονδίας Γιώργης Αλμυρούδης, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεστών Νικόλας Σχολιάδης, ο Αγάς των Μεστών Νικόλας Σαραντινούδης, που τον καλωσόρισε με παραδοσιακές ρήμες, μέλη της Εκκλησιαστικής Επιτροπής.

Ο ναός των Παμμεγίστων Ταρξιαρχών είναι ο μεγαλύτερος ναός της Χίου και εντυπωσιάζει με την αρχιτεκτονική του και με τις εικόνες των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ.

Η αντιφώνηση του κ. Ελπιδοφόρου ήταν άκρως συγκινητική διότι αναφέρθηκε στην αγάπη των Χιωτών για τον τόπο τους.

Οι Χιώτες Ομογενείς αναφέρονται στο νησί τους και κλαίνε, δεν την αγαπούν είπε, την λατρεύουν. Άλλωστε συμπλήρωσε με νόημα, οι Έλληνες όπου και αν βρίσκονται δεν ζουν απλώς, δημιουργούν.

Στην συνέχεια ο κ. Ελπιδοφόρος, έγραψε μια ευχή σε βιβλίο του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεστών και «χάθηκε» στην κυριολεξία μέσα στις αγκαλιές των Μεστούσων, μικρών και μεγάλων, που με ιδιαίτερο ενθουσιασμό δέχτηκαν την αγάπη και τις ευχές του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, όταν πέραν της ευλογίας του, τους ευχήθηκε πίνοντας στην υγειά τους μια παραδοσιακή … σούμα.

Αμέσως μετά μετέβησαν στην πλατεία της Μέσα Διδύμα, όπου οι κάτοικοι ανέμεναν με υπομονή να υποδεχτούν τον Αρχιεπίσκοπο και τους ομογενείς. Ο λιθόστρωτος δρόμος προς τον ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου είχε στρωθεί με βάγια και για πρώτη φορά μετά από τους 16 μήνες της πανδημίας άνοιξε και ο γυναικωνίτης για να μπορέσουν όσο περισσότεροι πιστοί να παρακολουθήσουν τον Αρχιερατικό Εσπερινό.

Τόσο ο Μητροπολίτης Χίου Μάρκος, όσο και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρορος αναφέρθηκαν στην προσφορά του Στυλιανού Ζερβούδη στην ομογένεια και στην Εκκλησία και στις δωρεές του για την ανακαίνιση του εν λόγω ναού.

Η πρώτη ημέρα της επίσκεψης του κ. Ελπιδοφόρου στην Χίο έληξε με το δείπνο που παρέθεσε προς τιμή του Αρχιεπισκόπου και των ομογενών ο υπουργός μετανάστευσης και συνάμα βουλευτής Χίου Νότης Μυταράκης στη Στρατιωτική Λέσχη.

Ο κ. Μηταράκης καλωσόρισε τον κ. Ελπιδοφόρο και έκανε ιδιαίτερη μνεία στο δύσκολο έργο που έχει αναλάβει και στα θυρανοίξια του ιστορικού ναού του Αγίου Νικολάου που θα τελεστούν στις 2 Νοεμβρίου 2021 από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, κ. Βαρθολομαίο,

Ο κ. Ελπιδοφόρος αναφέρθηκε στις προκλήσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει προ δύο ετών με την ενθρόνιση και την ανάληψη των καθηκόντων του και εστίασε την προσοχή του στην προσφορά των ομογενών στην Αμερική και στην Χίο και στην γενναιοδωρία τους.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής στην “Κιβωτό του κόσμου”

Εν συνεχεία ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος επισκέφτηκε την “Κιβωτό του κόσμου” όπου και τον υποδέχτηκαν με μεγάλη τιμή και χαρά ο πατήρ Αντώνιος με την πρεσβυτέρα του και τα παιδιά της Κιβωτού του Κόσμου.

Ο Αρχιεπίσκοπος, αφού άκουσε το τραγούδι της Κιβωτού, χαιρέτησε και ευλόγησε ένα ένα τα παιδιά, τα οποία προσέφεραν συμβολικά ένα λουλούδι ή βότανο από το παιδικό χωριό και είχε μαζί τους σύντομη συζήτηση.

Στην συνέχεια όλοι μαζί κατευθύνθηκαν στον χώρο της πλατείας, όπου τα παιδιά είχαν ετοιμάσει ένα μικρό καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Ο μικρός Νώε με την χορωδία άνοιξε το πρόγραμμα με το τραγούδι «Αλληλούια».

Στη συνέχεια ο πατέρας Αντώνιος, αφού καλωσόρισε τον Αρχιεπίσκοπο και τους παρευρισκόμενους, αναφέρθηκε στο έργο της Κιβωτού του Κόσμου και τους σταθμούς της Κιβωτού του Αιγαίου στο παιδικού χωριού στο Αίπος της Χίου τα 7 χρόνια της λειτουργίας του.

Στην συνέχεια την σκηνή κατέλαβε η θεατρική ομάδα της Κιβωτού του Κόσμου Αιγαίου, η οποία κατάφερε να συγκινήσει τον Αρχιεπίσκοπο και τους υπόλοιπους παρευρισκόμενους με το θεατρικό δρώμενο που παρουσίασε με θέμα το έργο της Κιβωτού του Κόσμου.

Το πρόγραμμα έκλεισε με επίλογο από τον διευθυντή της δομής ο οποίος έδωσε τον λόγο στον Αρχιεπίσκοπο.

Αφού έβγαλε ο Αρχιεπίσκοπος από πάνω του κάθε τι πολύτιμο, απευθύνθηκε προς τα παιδιά λέγοντας πως στην Κιβωτό πρέπει κάποιος να εισέρχεται «γυμνός»…

Κάλεσε έπειτα όλα τα παιδιά να καθίσουν κοντά του και συγκινημένος με πατρική στοργή τους μίλησε για το παρελθόν του και το πώς και ο ίδιος υπήρξε πρόσφυγας από την Κωνσταντινούπολη.

Παρομοίασε την Κιβωτό με αετοφωλιά μέσα από την οποία θα βγουν ηγέτες, όπως επίσης ότι όπως η παλαιά Κιβωτός του Νώε έκρυβε μέσα της ότι πιο πολύτιμο υπάρχει, έτσι και τα παιδιά της Κιβωτού είναι πολύτιμα και είναι αυτά πού θα καθορίσουν το μέλλον.

Ο εγκάρδιος και πατρικός του λόγος του πραγματικά άγγιξε και συγκίνησε τα παιδιά.

Μετά τον λόγο του Αρχιεπισκόπου, τα παιδιά προσέφεραν ένα χειροποίητο καραβάκι και έλαβαν το κάθε ένα, ένα σταυρό και την εικόνα της Παναγίας.

Ακολούθησε ένας μπουφές με κεράσματα υπό τα τραγούδια της καλλίφωνης χορωδίας της Κιβωτού. Παρότι ο προγραμματισμένος χρόνος είχε κατά πολύ ξεπεραστεί, ο Αρχιεπίσκοπος θέλησε μαζί με τα παιδιά να επισκεφτεί και το σπιτάκι του Ντορή, του μικρού γαϊδαράκου που συμμετείχε και εκείνος στο θεατρικό δρώμενο.

Έτσι, μαζί με τον πατέρα Αντώνιο το επισκέφτηκαν, μίλησε και γέλασε με τα παιδιά, γνωρίζοντας και τα υπόλοιπα ζωάκια, την αγελάδα, τα πρόβατα και την μαμά γαϊδούρα.

Στην συνέχεια όλα τα παιδιά συνόδευσαν τον Αρχιεπίσκοπο προς την έξοδο, όπου και τον αποχαιρέτησαν.

Με την αποχώρησή του τα παιδιά ένιωσαν πως αποχαιρετούν έναν δικό τους άνθρωπο και όπως είπε και η μικρή Μ. «Ο Αρχιεπίσκοπος είναι πολύ καλός άνθρωπος…»

© Δημήτρης Τσάκος
© Δημήτρης Τσάκος
© Δημήτρης Τσάκος
© Δημήτρης Τσάκος
© Δημήτρης Τσάκος
© Δημήτρης Τσάκος