Οι άγιοι δεν πέθαναν ούτε από ένα ιδεολόγημα ούτε από μια φιλοσοφική θεωρία

Με αρχιερατική θεία λειτουργία εορτάστηκε η μνήμη του αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου στην Αθήνα, που τελέσθηκε σήμερα το πρωί στον ομώνυμο ιερό ναό χοροστατούντος του επισκόπου Ευρίπου Χρυσοστόμου.

“Η βασιλεία των ουρανών είναι ο πιο πολύτιμος θησαυρός αυτού του κόσμου”, τόνισε ο κ. Χρυσόστομος από το ιερό βήμα του πολιούχου των Αθηνών, “διότι είναι η είσοδος του ουρανού με τη γη. Η ένωση του άκτιστου Θεού και του κτιστού ανθρώπου”.

Θέλοντας να αναφερθεί στο πραγματικό νόημα αυτής της Βασιλείας, ο επίσκοπος Ευρίπου σημείωσε πως “δεν είναι ένα επίγειο πολίτευμα, ούτε ένα κοινωνικό-πολιτικό σύστημα” και συμπλήρωσε πως “είναι η αποκάλυψη του Θεού στον άνθρωπο που την αποκάλυψε ο Χριστός όταν έγινε άνθρωπος που την κοινώνησε και την κοινωνεί με όλους μας και μας καλεί σε αυτήν την κοινωνία της αγάπης, της πραότητας και της δικαιοσύνης”, ενώ ξεκαθάρισε πως “εκδηλώνεται και φανερώνεται σε κάθε ευχαριστιακή σύναξη και μας προσκαλεί να την κοινωνήσουμε και να την απολαύσουμε και εμείς, γιατί ο Θεός θέλει να σωθούν όλοι οι άνθρωποι και να έρθουν στην επίγνωση της αλήθειας”.

Επιδιώκοντας να σκιαγραφήσει την πραγματική αλήθεια που μας δείχνει ο Χριστός, ο κ. Χρυσόστομος διευκρίνισε πως “όχι την αλήθεια σαν μια φιλοσοφική έννοια, αλλά σαν μια υπόσταση σαν ένα πρόσωπο που συναντάτε και κοινωνάτε στο πρόσωπο το θεανθρώπινο του Ιησού”.

Με αφορμή την θρησκευτική πανήγυρη του πολιούχου των Αθηνών αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου, ο επίσκοπος Ευρίπου επεσήμανε πως “δεν αρκέστηκε μόνο σε κάποιους φιλοσοφικούς στοχασμούς, αλλά απέδειξε στην πράξη με τη ζωή του και το μαρτύριό του ότι αγάπησε πραγματικά το Χριστό”.

Αναφερόμενος στο μαρτύριο των αγίων της Εκκλησίας μας, ο κ. Χρυσόστομος υπογράμμισε πως “οι άγιοί μας δεν πέθαναν για μια ιδέα ή ένα ιδεολόγημα ή από μια φιλοσοφική άποψη, ούτε ήταν οπαδοί μιας θεωρίας” και σημείωσε πως “εν χριστόθηκαν και κοινώνησαν το πρόσωπο του Χριστού, το όποιο φώτισε την ύπαρξή τους και τους πληροφόρησε ότι δεν υπάρχει θάνατος”.

Κλείνοντας, ο επίσκοπος Ευρίπου αφού μετέφερε σε όλους τις πατρικές ευχές και ευλογίες του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου, έκλεισε λέγοντας “ο άγιος Διονύσιος να σκέπει την πόλη των Αθηνών, να φυλάει το έθνος μας και να χαρίζει σε όλους την υγεία της ψυχής και του σώματος”.

Tους ύμνους της εορτής απέδωσαν οι πολυμελείς βυζαντινοί χοροί του ναού, υπό τη διεύθυνση του κ. Γεώργιου Δεμελή και του κ. Αναστάσιου Μαυρογένη.

Λόγω των έκτακτων συνθηκών που επικρατούν φέτος εξαιτίας της πανδημίας δεν θα πραγματοποιηθεί η μεγαλοπρεπής λιτανεία του αγίου στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας.