Ο τρόπος εορτασμού του Αγίου Σπυρίδωνος στην Κέρκυρα

Με ανακοίνωση της η Μητρόπολη Κερκύρας, ενημερώνει για το πρόγραμμα του τριημέρου εορτασμού του προστάτου του τόπου Αγίου Σπυρίδωνος, 11-13 Δεκεμβρίου 2020.

Όπως προκύπτει από την ανακοίνωση, την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020, στις 11 το πρωί θα τελεστεί Παράκληση και Βγάσματα του Αγίου, στις 6 το απόγευμα Αρχιερατικός Εσπερινός, στις 9.30 το βράδυ Παράκληση και Εγκώμια του Αγίου και στην συνέχεια Όρθρος και Θεία Λειτουργία

Το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2020, στις 7.45 το πρωί θα γίνει η Υποδοχή του Μητροπολίτη Κερκύρας, Καταβασίες και Θεία Λειτουργία, στις 6 το απόγευμα Αρχιερατικός Εσπερινός, στις 9.30 το βράδυ Παράκληση, Χαιρετισμοί στον Άγιο και στη συνέχεια Όρθρος και Θεία Λειτουργία

Την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020 στις 7.45 το πρωί θα γίνει η Υποδοχή του Μητροπολίτη Κερκύρας, Καταβασίες και Θεία Λειτουργία στις 4 μ.μ. Μπάσματα του Αγίου.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση όλες οι ιερές ακολουθίες θα τελεστούν κεκλεισμένων των θυρών και θα μεταδοθούν ραδιοφωνικά απ’ ευθείας από τον σταθμό της Ιεράς Μητρόπολης “Άγιος Σπυρίδων 91,1 FM” και διαδικτυακά από την διαδικτυακή τηλεόραση της Ιεράς Μητρόπολης στην ιστοσελίδα imcorfu.gr. Τα τηλεοπτικά κανάλια και οι ενημερωτικές ιστοσελίδες που ενδιαφέρονται να αναμεταδώσουν τις ακολουθίες μπορούν να πάρουν εικόνα δωρεάν από το streaming της Ιεράς Μητροπόλεως, ενώ σε όλους τους άλλους ναούς θα τελεστούν οι ιερές ακολουθίες κατά το πρόγραμμά τους.

Στα πλαίσια της ειρηνικής διαμαρτυρίας για τον αποκλεισμό του λαού του Θεού από το προσκύνημα του Αγίου οι σημαίες στους ναούς θα είναι μεσίστιες για το τριήμερο και οι καμπάνες όλων των ιερών ναών θα χτυπήσουν πένθιμα τρεις φορές στις 8 το πρωί, στις 12 το μεσημέρι και στις 5 το απόγευμα, στην πόλη το τριήμερο και στην επαρχία τουλάχιστον την ημέρα εορτής του Αγίου

Όλες οι άλλες κωδωνοκρουσίες, κατά την κερκυραϊκή μας παράδοση, θα γίνουν κανονικά, τις συνηθισμένες ώρες, με τον συνηθισμένο τρόπο (αλάρμα).

Τέλος, η Ιερά Μητρόπολη θα ήθελε και πρότεινε η ελληνική πολιτεία να δείξει κατανόηση στην γιορτή. «Η τάξη που τηρήθηκε το καλοκαίρι και το Πρωτοκύριακο, με απόλυτο σεβασμό στα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, θα μπορούσε και τώρα να διευκολύνει την απόδοση τιμών στον Άγιο Σπυρίδωνα. Στο κλίμα της χαρμολύπης που υπάρχει ας είναι ο Άγιος βοηθός μας» αναφέρει κλείνοντας η ανακοίνωση.