Ο Σεβαστείας Θεοδόσιος Πατριαρχικός Επίτροπος στην Άκκρη

Η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων συνήλθε χθες, Δευτέρα 10 Ιουλίου 2023, στην έδρα της την Ιερά Πόλη των Ιεροσολύμων υπό την Προεδρία του Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεοφίλου του Γ’.

Κατ’ αρχάς ο Πατριάρχης αναφέρθηκε η προς Κύριον εκδημία του μακαριστού Αρχιμανδρίτη Φιλοθέου και στην πλήρως αφωσιωμένη διακονία του σε διάφορες υπηρεσίες του Πατριαρχείου από νεαρή γλικία και κυρίως στην επί πολλά έτη μετά ζήλου διακονία του ως Πατριαρχικού Επιτρόπου Πτολεμαΐδος – Άκκρης.

Εις ταύτην, είπεν ο Μακαριώτατος, ηνάλωσεν εαυτόν κατηχών Ορθοδόξως το ποίμνιον, διδάσκων Βυζαντινήν Μουσικήν και καλλιεργών ειρηνικάς σχέσεις συνυπάρξεως μετά των οπαδών και άλλων θρησκευμάτων. Διά τους λόγους τούτους ήτο αγαπητός και σεβαστός εις όλους, όπερ κατεδείχθη εκ της αθρόας συμμετοχής πλήθους εις την εν Άκκρη Νεκρώσιμον Ακολουθίαν αυτού και εζήτησε την τήρησιν ενός λεπτού σιγής προς τιμήν της μνήμης αυτού.

Εν συνεχεία ο Μακαριώτατος ενημέρωσε τα μέλη της Αγίας και Ιεράς Συνόδου ότι ο λόγος της συγκλήσεως της εκτάκτου Συνεδρίας ταύτης ήτο η πρόσφατος συνάντησις Αυτού μετά πολλών μελών του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και των Επιτροπών της πόλεως Άκκρης και των ομόρων περιοχών, ομιλών μετά συναισθήσεως ευθύνης περί των συμφερόντων των ενοριών και της στενής σχέσεως αυτών μετά της Εκκλησίας των Ιεροσολύμων καθώς και περί των προκλήσεων τας οποίας αντιμετωπίζουν οι Χριστιανοί εις την περιοχήν.

Ο Μακαριώτατος υπεγράμμισεν εις τα μέλη της Αγίας και Ιεράς Συνόδου τα αποτελέσματα των συζητήσεων αυτών και τας προτάσεις των προσκεκλημένων, προς λήψιν της συμφορωτέρας αποφάσεως διά τας ενορίας της περιφερείας της Άκκρης.

Ανταποκρινόμενος εις τας συστάσεις αυτάς και προκειμένου να διαφυλαχθή το Πνεύμα της αγάπης και της ενότητος, ο Μακαριώτατος διώρισε τον Σεβασμιώτατον Αρχιεπίσκοπον Σεβαστείας κ. Θεοδόσιον (Atallah Hanna) ως Πατριαρχικόν Επίτροπον της Ιεράς Μητροπόλεως Άκκρης – Πτολεμαΐδος, με πλήρεις Επισκοπικάς εξουσίας εις την Μητρόπολιν ταύτην καθώς επίσης και ως Πρόεδρον του Εκκλησιαστικού Δικαστηρίου Άκκρης.

Επί πλέον, ο Αρχιμανδρίτης π. Σιλουανός Χαννούνα μετετέθη εκ της Ιορδανίας και διωρίσθη εις τον Μητροπολιτικόν Ναόν του Αγίου Γεωργίου εις την Άκκρην ως βοηθός του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Θεοδοσίου, καθώς επίσης και ως Αντιπρόεδρος του Εκκλησιαστικού Δικαστηρίου εις την Άκκρην.

Ο Μακαριώτατος και οι Πατέρες ηυχήθησαν προς τον Σεβασμιώτατον καλήν επιτυχίαν εις την νέαν αποστολήν αυτού, την οποίαν αναλαμβάνει κατά την διάρκειαν της μνημειώδους περιόδου και εποχής ταύτης, ότε οι πιστοί αντιμετωπίζουν πλείστας προκλήσεις.

Η επίσημος ημερομηνία παραδόσεως εις τον Σεβασμιώτατον Θεοδόσιον των καθηκόντων της Ιεράς Μητροπόλεως Άκκρης δεν έχει ανακοινωθή ακόμη. Αύτη θα περιλαμβάνη πανηγυρικήν θείαν Λειτουργίαν, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Ιεροσολύμων, συλλειτουργούντων αυτώ Μητροπολιτών, Αρχιεπισκόπων και Ιερέων εις τον Μητροπολιτικόν Ναόν Αγίου Γεωργίου Άκκρης.

Περαιτέρω, η Αγία και Ιερά Σύνοδος προέβη εις τας κάτωθι αποφάσεις:

-Την μετάθεσιν του Αρχιμανδρίτου π. Αρτεμίου εις τον Ιερόν Ναόν Ευαγγελισμού της Θεοτόκου εις Ναζαρέτ, ως βοηθού του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ναζαρέτ κ. Κυριακού, και ως Αντιπροέδρου του Εκκλησιαστικού Δικαστηρίου εις Ναζαρέτ.

-Την έγκρισιν της αιτήσεως του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κυριακουπόλεως κ. Χριστοφόρου, Πατριαρχικού Επιτρόπου εν Αμμάν της Ιορδανίας, διά χειροτονίαν των μοναχών π. Χρυσάνθου Σανούμπαρ και π. Χαλήλ Φαουάντιλα εις διακόνους.

-Την μετάθεσιν και τον διορισμόν του π. Ησαΐου Χαντάντ ως αναπληρωτού ιερέως εις τον Ναόν της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος εις την πόλιν της Ραμάλλας.

-Την μετάθεσιν και τον διορισμόν του Ιερέως π. Λουκά Μπούσα ως αναπληρωτού ιερέως εις τον Ιερόν Ναόν του Αγίου Γεωργίου εις Ζαμπάπδε.

Προ της Απολύσεως της Συνεδρίας, ο Μακαριώτατος και τα μέλη αυτής ανέπεμψαν δέησιν υπέρ ειρήνης του κόσμου, ιδία δε της περιοχής των Αγίων Τόπων, παρακαλούντες τον πανοικτίρμονα Θεόν, όπως πέμψη το Πανάγιον Αυτού Πνεύμα εις τον κόσμον, όπως μη επιλάθηται των τέκνων της Εκκλησίας Ιεροσολύμων και όπως ρύση πάντας ημάς από πάσης συμφοράς και βλάβης, πρεσβείαις της Υπεραγίας Θεοτόκου, τη Χάριτι του Παναγίου και Ζωοδόχου Τάφου. Αμήν.

Πηγή: Πατριαρχείο Ιεροσολύμων