Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων δέχθηκε Αντιπροσωπεία Ευρωπαίων αξιωματούχων

Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος Γ’ δέχθηκε την Δευτέρα 12 Ιουνίου 2023, στην έδρα του Ορθοδόξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων Αντιπροσωπεία κορυφής αποτελούμενη από Ευρωπαίους αξιωματούχους, με επί κεφαλής τον κ. Μαργαρίτη Σχινά, Αντιπρόεδρο της Ευρωπαικής Επιτροπής και τον κ. Sven M.G. Koopmans, Ειδικό Αντιπρόσωπο της Ευρωπαικής Ενώσεως για την Ειρηνευτική Διαδικασία στην Μέση Ανατολή, μετά διακεκριμένων μελών της Επιτροπής της Ευρωπαικής Ενώσεως και του Ευρωπαικού Διπλωματικού Σώματος στην Ιερουσαλήμ και Ραμάλλα.

Η Αντιπροσωπεία επισκέφθηκε τον Ναό της Αναστάσεως και την Χριστιανική Συνοικία της Παλαιάς Πόλεως Ιεροσολύμων, όπου της δόθηκε η ευκαιρία να γίνει αυτόπτης των επικειμένων απειλών ριζοσπαστικών Ισραηλινών ομάδων για την Χριστιανική παρουσία και την πλούσια κληρονομιά των Ιεροσολύμων. Το απόγευμα της ιδίας ημέρας, οι Αξιωματούχοι και οι Προκαθήμενοι των Χριστιανικών Εκκλησιών στην Ιερουσαλήμ, παρεκάθισαν σε δείπνο στο ξενοδοχείο Imperial, το οποίο αποτελεί εμβληματικό προπύργιο του Χριστιανικού αγώνα για την διαφύλαξη του μωσαικού χαρακτήρος της Ιερουσαλήμ.

Η συγκέντρωση αύτη στην συγκεκριμένη τοποθεσία είχε ως σκοπό να συμβολίσει την Χριστιανική ακλόνητη αποφασιστικότητα για την απόκρουση των ριζοσπαστικών ομάδων, οι οποίες επιδιώκουν να υπονομεύσουν την παρουσία Χριστιανών και Μουσουλμάνων στην Ιερά Πόλη, ως επίσης και για την διατήρηση τοιουτοτρόπως του ποικιλομόρφου χαρακτήρα της Ιεράς Πόλεως.

Στην προσφώνησή του ο Πατριάρχης κ. Θεόφιλος τόνισε τις προκλήσεις, τις οποίες αντιμετωπίζουν οι Χριστιανικές Κοινότητες στην Ιερουσαλήμ και στους Αγίους Τόπους. Εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την στήριξη, την οποία έλαβε από την Ευρωπαική Ένωση και τόνισε την ανάγκη συνεχούς προσοχής και παρεμβάσεως από την Διεθνή Κοινότητα. Επιπλέον, κατεδίκασε ριζοσπαστικές ομάδες, οι οποίες επιδιώκουν να αναγκάσουν την Χριστιανική Κοινότητα να εγκαταλείψει την ιστορική της εστία και ζήτησε να διατηρηθεί ο πολυθρησκευτικός χαρακτήρας της Ιερουσαλήμ και το Προσκυνηματικό Καθεστώς σε αυτή.

Οι προτεινόμενοι τρόποι βοηθείας, τους οποίους συνέστησε ο Πατριάρχης περιλαμβάνουν Διεθνείς Κυβερνητικές Αντιπροσωπείες και διπλωματικές επισκέψεις για την αύξηση της ευαισθητοποίησης, την υποστήριξη της Χασιμιτικής Κηδεμονίας των Ιερών Προσκυνημάτων της Ιερουσαλήμ και συλλογικές προσπάθειες για την διατήρηση της Χριστιανικής συνοικίας και του Προσκυνηματικού Καθεστώτος. Ο Πατριάρχης κ. Θεόφιλος επισφράγισε την ομιλία του, κάνοντας έκκληση προς τις Κυβερνήσεις της Ευρωπαικής Ένωσης, όπως επιμείνουν στην υποστήριξη των ενεργειών υπερασπίσεως της Χριστιανικής παρουσίας και κληρονομίας στην Αγία Πόλη Ιερουσαλήμ και τους λοιπούς Αγίους Τόπους.

Πηγή: Πατριαρχείο Ιεροσολύμων