Αρχιεπίσκοπος Αμερικής: Ο Οικ. Πατριάρχης άνοιξε το δρόμο για την επιστροφή των Ουκρανών στην αγκαλιά της Ορθοδοξίας

© goarch

“Η ετήσια εορτή του αγίου Φωτίου του Μεγάλου, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως, μας δίνει μία μοναδική ευκαιρία να θυμηθούμε τα μεγαλεία του αγίου, ο οποίος υπηρετώντας το πρωτείο της αγάπης και της διακονίας του πρώτου θρόνου της Ορθοδοξίας, ξεκίνησε την πιο φιλόδοξη και επιτυχημένη ιεραποστολική εκστρατεία στην ιστορία του Χριστιανισμού” σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, στην ποιμαντορική εγκύκλιο για την εορτή του Μεγάλου Φωτίου, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως.

Αναφερόμενος στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο τόνισε ότι “Μας υπενθυμίζει και μας διδάσκει την αναγκαιότητα της διαδόσεως του ευαγγελίου «εις πάντα τα έθνη”.

Ο κ. Ελπιδοφόρος σημείωσε επίσης για την αυτοκεφαλία της Ουκρανίας ότι: “Ο κ. Βαρθολομαίος άνοιξε το δρόμο για την επιστροφή εκατομμυρίων ευσεβών Ουκρανών στην αγκαλιά και την πληρότητα της Ορθοδοξίας, δίδοντας τον τόμο της αυτοκεφαλίας στην Ορθοδόξη Εκκλησία της Ουκρανίας”, ενώ επεσήμανε ότι ο ίδιος όπως και ο προκάτοχός του Μ. Φώτιος, “μας διδάσκει την αναγκαιότητα της διαδόσεως του ευαγγελίου «εις πάντα τα έθνη”.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής τόνισε επίσης ότι ολόκληρη η Αρχιεπισκοπή εορτάζει την ημέρα του Μεγάλου Φωτίου, υπενθυμίζοντας το ιεραποστολικό έργο του εθνικού προσκυνήματος του αγίου Φωτίου στο St. Augustine, FL, λέγοντας ότι “Το προσκύνημα μας υπενθυμίζει τις θυσίες και το θάρρος των «πρωτοπόρων», όλων αυτών των μεταναστών που έφτασαν από την Ελλάδα στην Αμερική πριν από εμάς, φέρνοντας μαζί τους την ορθόδοξη πίστη και τον ελληνικό πολιτισμό”.

Τέλος προέτρεψε όλους να υποστηρίξουν το έργο του Εθνικού Προσκυνήματος του Αγίου Φωτίου, “δοξάζοντας το Θεό, ο οποίος περιφρουρεί την Εκκλησία του δίδοντας «ορθοδοξίας θεοπαγείς προμαχώνες» με δύναμη και πάθος για τη διάδοση του Ευαγγελίου του Χριστού και των θησαυρών του Γένους μας”.