Ο επικεφαλής του Γραφείου Αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στη Δυτική Όχθη στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

Την Τρίτη 3η Οκτωβρίου 2023, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος δέχτηκε τον επικεφαλής του Γραφείου Αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στη Δυτική Όχθη και την Λωρίδα της Γάζας κ. Alexandre Stutzmann μετά των Αρχηγών των Εκκλησιών και τους εκπροσώπους αυτών.

Εις την συνάντησιν ταύτην, ο Πατριάρχης είπεν ότι αι Εκκλησίαι εις τους Αγίους Τόπους στοχεύουν εις την προώθησιν της συμφιλιώσεως και της ειρήνης, οι Άγιοι Τόποι πρέπει να είναι προσβάσιμοι διά πάντας και πρέπει να ενισχυθούν αι προσπάθειαι διά την προστασίαν των Χριστιανών εκ των επιθέσεων ριζοσπαστικών Ισραηλινών στοιχείων.

Ο Πατριάρχης ετόνισεν επίσης ότι αι Εκκλησίαι συνεργάζονται αποτελεσματικώς μεταξύ των και είναι σταθεραί εις τον αγώνα των να διατηρήσουν αναλλοίωτον το Status Quo της Παλαιάς Πόλεως των Ιεροσολύμων.

Ο Πατριάρχης ανεφέρθη επίσης εις την πρόσφατον επίσκεψιν Αυτού εις το Βατικανόν και εις τον Πάπαν Ρώμης Φραγκίσκον και εις την συμμετοχήν αυτού εις τας εκδηλώσεις προβιβασμού του Λατίνου Πατριάρχου Pierrrebatista Pizzaballa εις το Ιερόν Κονκλάβιον των Καρδιναλίων.

Ο κ. Stutzmann εξέφρασε την εκτίμησιν αυτού διά το έργον των Εκκλησιών και είπεν ότι «νοιώθει εις το Πατριαρχείον ημών ως να ήτο εις το σπίτι του».

Επίσης είπεν ότι συνέβη να είναι παρών εις επεισόδια, ότε ριζοσπαστικαί Ισραηλιναί ομάδες ενέπτυσαν Χριστιανούς. Επίσης είπεν ότι η Ευρωπαική Ένωσις δεν είναι θρησκευτικός θεσμός, αλλά διαθέτει χριστιανικάς ρίζας, διότι, ως είπεν, «οι Πατέρες ημών ήσαν Χριστιανοδημοκράται». Εξέφρασε την δέσμευσίν του προς συμπαράστασιν και στήριξιν των Χριστιανικών Κοινοτήτων και και της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομίας εις τους Αγίους Τόπους. «Ημείς ως πολιτικοί δεν πρέπει να λησμονώμεν τον ρόλον της θρησκείας εις την επίλυσιν δυσκόλων προβλημάτων».

Οι Προιστάμενοι και εκπρόσωποι των άλλων Χριστιανικών Εκκλησιών εις Ιερουσαλήμ ανεφέρθησαν επίσης εις θέματα και προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζουν αι Εκκλησίαι. Ο και Κουστωδός της Αγίας Γης π. Φραγκίσκος Πατόν ανεφέρθη εις το πρόσφατον πρόβλημα του ‘Stella Maris’ εις Χάιφαν και εις το γεγονός ότι αι Χριστιανικαί περιουσίαι αναγνωρίζονται ως ιδιοκτησίαι των Εκκλησιών, δίχως όμως το δικαίωμα αξιοποιήσεως. Επίσης, ο Κουστωδός ανεφέρθη εις την έλλειψιν ελευθέρας προσβάσεως των Χριστιανών εις τους Ναούς των και εις τας παραβιάσεις ελευθεριών εν τη λατρεία, ως εφάνη εις την εφετινήν εορτήν της Μεταμορφώσεως της Ορθοδόξου Εκκλησίας εις το Όρος Θαβώρ.

Ο Επίσκοπος Μαρκούτσο είπεν ότι «προσπαθούμεν να διατηρήσωμεν τας περιουσίας ημών, διότι αύται βοηθούν τας Εκκλησίας να στηρίξουν τα θρησκευτικά και εκπαιδευτικά των ιδρύματα. Οι Χριστιανοί μας, ιδιαιτέρως οι νέοι, αισθάνονται ευάλωτοι. Έχομεν ιδιωτικόν εκπαιδευτικόν σύστημα και προσπαθούμεν να διδάξωμεν εις τους νέους μας να συμβιούν και να συνυπάρχουν ειρηνικώς μετά μελών των διαφορετικών θρησκειών ».

Επί τη ευκαιρία της επισκέψεως ταύτης, ο Πατριάρχης πρόσφερεν εις τον κ. Stutzmann εικόνα-πίνακα της Παλαιάς Πόλεως των Ιεροσολύμων.