Ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου στο Εκκλησιαστικό Λύκειο Πατρών

Με λαμπρότητα εορτάστηκε η 25η Μαρτίου, από τους μαθητές και τις μαθήτριες του Εκκλησιαστικού Λυκείου Πατρών, την Παρασκευή, 22 Μαρτίου, ένεκα του Σαββατοκύριακου που προηγείται εφέτος της εθνικοθρησκευτικής εορτής του Ευαγγελισμού.

Το πρωί της Παρασκευής, ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσοστόμου τέλεσε τη Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων στο Παρεκκλήσιο του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, του Εκκλησιαστικού Λυκείου.

Συμμετείχαν όλες οι μαθητές και οι μαθήτριες που έψαλαν τους Ύμνους υπό την διεύθυνση του πρ. Διευθυντού του Εκκλησιαστικού Λυκείου κ. Ιωάννη Κοττόρου και του Καθηγητή της Μουσικής του Σχολείου, του κ. Παύλου Μάλλιαρη. Όλα τα παιδιά ήταν ντυμένα με τις εθνικές ενδυμασίες και τις παραδοσιακές στολές.

Ο Μητροπολίτης, στο κήρυγμά του, μίλησε στα για τους πνευματικούς αγώνες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και, με αφορμή τις φορεσιές τους, που δημιούργησαν κλίμα βαθιάς συγκίνησης, τους μίλησε για τους αγώνες των Ελλήνων με μπροστάρηδες, τους Κληρικούς, Πατριάρχες, Αρχιερείς και άλλους, για να αποτινάξουν τον βαρύ και φρικτό Τουρκικό ζυγό τετρακοσίων και για κάποιες περιοχές, πεντακοσίων ετών.

Αναφέρθηκε στα ζώπυρα του Γένους, στην πίστη στο Θεό και την αγάπη προς την Πατρίδα και προέτρεψε τα παιδιά να διατηρήσουν την αγνότητα και καθαρότητα της ψυχής τους, ώστε όταν θα έλθει η ώρα να φορέσουν το αγιασμένο ράσο, να είναι δοχεία πεντακάθαρα, ώστε να δεχθούν την χάρη του Θεού. Τους παρουσίασε τις ηρωικές μορφές των Ελλήνων, Κληρικών, όπως του Παλαιών Πατρών Γερμανού και τους μίλησε για όσα ο Κολοκοτρώνης ανέφερε, στην ομιλία του στους μαθητές και τις μαθήτριες του Γυμνασίου των Αθηνών στην Πνύκα, για την πίστη δηλαδή, στο Θεό, για την ενότητα, και την ομοψυχία, ώστε να αποκτήσει ο ελληνικός λαός την ελευθερία του. Ακόμη ο Μητροπολίτης τόνισε στα παιδιά, ότι στους δικούς τους ώμους θα κρατήσουν πλέον, ό,τι παρέλαβαν από τους αγιασμένους προγόνους.

Μετά την Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων, ακολούθησε συγκινητική εορτή για την 25η Μαρτίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εκκλησιαστικού Λυκείου, παρουσία του Μητροπολίτη, όπου τα παιδιά μέσα από δρώμενα, κείμενα και ποιήματα, τίμησαν τους Ήρωες και Μάρτυρες για την ελευθερία της Πατρίδας από τον Τουρκικό ζυγό.