ΔΙΣ: Να αποτελέσουμε παράδειγμα προς μίμηση για όλους τους πολίτες (upd)

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 16:24

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος η οποία συνεδρίασε σήμερα με τηλεδιάσκεψη, και εξέτασε τις αποφάσεις της πολιτείας και τις επιπτώσεις αυτών στη λατρεία και τη ζωή των πιστών της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Ειδικότερα, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος προτρέπει “όλα τα μέλη της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, τους 9.000 Κληρικούς αυτής και τον πιστό Ορθόδοξο Ελληνικό Λαό να εφαρμόσουν όλα τα μέτρα που όρισε η Ελληνική Πολιτεία και απεφάσισε η Ιερά Σύνοδος ως προς την τέλεση της Θείας Λατρείας, αποτελώντας εν τέλει παράδειγμα προς μίμηση για όλους τους πολίτες του Κράτους μας”.

Αναγνωρίζει δε την υπεύθυνη στάση της ελληνικής κυβέρνησης για την αναχαίτιση της δι­α­σπο­ράς του κο­ρω­νο­ιού Covid-19, την διαφύλαξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας και την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

“Σε αυτήν την εθνική προσπάθεια η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος εξ αρχής μέσω της Ιεράς Συνόδου, παραμένει ηθικά και υλικά αλληλέγγυα προς την ελληνική κυβέρνηση και τις υγειονομικές αρχές. Η Ιερά Σύνοδος, έχοντας ως προτεραιότητα τη διαφύλαξη της ανθρώπινης υγείας και ζωής, προέτρεψε μέσω ανακοινώσεων και Εγκυκλίων όλες τις Μητροπόλεις, Ενορίες, Μονές και Ιδρύματα και άπαντες τους κληρικούς και λαϊκούς, να τηρούν επακριβώς τα νομοθετούμενα μέτρα, εντός αλλά και εκτός των Ιερών Ναών.

Διευκρινίζει δε ότι αντιλήφθηκε εξ αρχής το διακύβευμα της προστασίας της δημόσιας υγείας και γι᾿ αυτό υ­πέμεινε καρτερικά την α­πα­γόρευ­ση προ­σε­λεύ­σεως πι­στών στους Ι­ε­ρούς Να­ούς κατά την δι­άρ­κεια με­γά­λου χρο­νι­κού δι­α­στη­μα­τος τόσο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, της Μεγάλης Εβδομάδος και του Πάσχα, όσο και κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα ενός και πλέον μηνός από της 7ης Νοεμβρίου έως σήμερα.

Διαχειρίζεται, όπως και όλοι οι Ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος, με πνεύμα συ­νε­σεως τις μομφές και την δυσαρέσκεια αρκετών χριστιανών.

Αναγνωρίζει ακόμη ότι “πολλοί πιστοί θεώρησαν προσβλητική για τους ίδιους και την Εκκλησία την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων έμπροσθεν Ιερών Ναών (λ.χ. κατά τις εορτές του Αγίου Ανδρέα, της Αγίας Βαρβάρας, του Αγίου Νικολάου, του Αγίου Σπυρίδωνος) και άλλοι θεώρησαν ότι η Ιερά Σύνοδος στον βωμό της διατηρήσεως καλών σχέσεων με την Κυ­βέρνηση μειοδότησε σε ζητήματα, τα οποία αφορούν στην Λατρεία και την ζωή Της. Παράλληλα, η Εκκλησία υπομένει και τις εμμονικές επιθέσεις δημοσίων προσώπων και μέσων, τα οποία επιχειρούν να με­τα­τρέ­ψουν την μάχη κατά του κορωνοιού σε πόλεμο κατά του «ανορθολογισμού της θρησκείας», αν και δεν έχει επισημανθεί συρροή κρουσμάτων του κο­ρω­νο­ιού εν­τος των Ιερών Ναών’.

Η ΔΙΣ σε εγκύκλιο της η οποία αποστέλλεται σήμερα στις Μητροπόλεις, προβλέπει ότι οι ναοί θα παραμείνουν ανοικτοί το 12ημερο 21 Δεκεμβρίου μέχρι 6 Ιανουαρίου για τους πιστούς γα κατ’ ίδιαν προσευχή.

Θα παρευρίσκεται ένας πιστός ανά 15 τμ επιφάνειας με ελάχιστη απόσταση 2 μέτρων μεταξύ τους και με υποχρεωτική τη χρήση μάσκας σε όλη τη διάρκεια της λειτουργίας, με επιτρεπόμενο αριθμό πιστών σε μικρούς ναούς 25 και σε κεντρικούς ναούς 50 άτομα.

Οι Μητροπόλεις θα ρυθμίζουν την τέλεση περισσοτέρων Θείων Λειτουργιών εντός της ίδιας ημέρας, με λιτότητα και απλότητα, οι οποίες προσφέρουν και συντομία χρόνου.

Την Εορτή των Θεοφανείων δεν θα πραγματοποιηθούν Λιτανείες εκτός των Ιερών Ναών και ο Αγιασμός με τον καθαγιασμό των υδάτων θα τελεσθεί εντός αυτών, τηρουμένων ασφαλώς των ανωτέρω μέτρων υγειονομικής προστασίας.

Όπως εκτιμά, ο συγκεκριμένος τρόπος λειτουργίας συνιστά για την ώρα την κατάλληλη λύση και στηρίζεται στη λογική, στην προστασία της δημόσιας υγείας, και στη λαϊκή απαίτηση του ορθόδοξου πληρώματος, “το οποίο ζήτησε την παρέμβαση της Ιεράς Συνόδου ώστε να υπάρξει συνεννόηση για τον τρόπο εκκλησιασμού, όπως επιτρέπεται και σε άλλα Κράτη”.

Επίσης υπογραμμίζει ότι στα ΜΜΕ τη θέση της Ιεράς Συνόδου θα την εκφράζει μόνο ο εκπρόσωπος Τύπου αυτής, Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας.

Νωρίτερα, το orthodoxtimes.gr ανέφερε:

Μέχρι πενήντα άτομα στους ναούς και ατομική προσευχή σε όλη τη διάρκεια του δωδεκαημέρου των Χριστουγέννων.

Με αυτές τις «νίκες», οι οποίες στην εποχή του κορονοϊού φαντάζουν ως μεγάλες κατακτήσεις, ξεκινά σήμερα τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Είναι η πρώτη Ιερά Σύνοδος που γίνεται μετά την έξοδό του από το νοσοκομείο όπου νοσηλεύτηκε έχοντας και ο ίδιος πέσει θύμα της πανδημίας.

Μία συνεδρίαση της ΔΙΣ που θα είναι ολιγόωρη και θα γίνει για δεύτερη φορά – η πρώτη ήταν στο προηγούμενο lockdown – μέσω τηλεδιάσκεψης από τις εγκαταστάσεις της Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών (η οποία έχει τις υποδομές) στον 4ο όροφο του Συνοδικού Μεγάρου στην οδό Ιασίου.

Ο Αρχιεπίσκοπος χθες συνομίλησε με τον Πρωθυπουργό. Ο Κ. Μητσοτάκης, ούτε λίγο ούτε πολύ, χωρίς καμία διάθεση αντιπαράθεσης αλλά σε άριστο κλίμα απ’ ότι διαρρέει το Μέγαρο Μαξίμου, δεν εξέφρασε αντίρρηση λέγοντας στον Αρχιεπίσκοπο να εφαρμοστεί στην περίπτωση των Ναών «ό,τι συστήσουν οι λοιμωξιολόγοι».

Συμφωνούν οι λοιμωξιολόγοι

Η επιτροπή λοιμωξιολόγων, σύμφωνα με πληροφορίες του OrthodoxTimes.gr αποφάσισε (ομόφωνα) χθες το μεσημέρι πως το σχέδιο που προτείνει η Εκκλησία δεν απειλεί τη δημόσια υγεία. Αν τηρηθούν όλα τα μέτρα, φέρεται να είπαν στην επιτροπή που μετέχει και ο Σωτ. Τσιόδρας, δεν υπάρχει λόγος να υπάρξει περαιτέρω απαγόρευση.

Επί της ουσίας και ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα του Ναού η νέα υπουργική απόφαση θα προβλέπει την τέλεση της Θ. Λειτουργίας με την παρουσία από 25 έως 50 πιστών την ημέρα των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων. Μία λύση στην οποία προσανατολιζόταν από την αρχή η κυβέρνηση, όπως είχε αποκαλύψει αποκλειστικά το OrthodoxTimes από την προηγούμενη κιόλας εβδομάδα.

Τις υπόλοιπες ημέρες του Δωδεκαημέρου οι ιερείς θα τελούν με κλειστές τις πόρτες των Ναών τις Ιερές Ακολουθίες. Μετά το πέρας των ιερών ακολουθιών οι πιστοί θα μπορούν να παρευρίσκονται στους ναούς για ατομική προσευχή τηρώντας πάντοτε τα περιοριστικά μέτρα που προτείνει η Πολιτεία. Πολλοί Ναοί φυσικά θα επιλέξουν να κάνουν (όπως και τις προηγούμενες χρονιές) μέχρι και τρεις ιερές ακολουθίες ώστε να μετέχουν περισσότερα από 150 άτομα ανά ημέρα.

Με τα όσα κομίζει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σήμερα στα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου θεωρείται πολύ δύσκολο να υπάρξουν αντιδράσεις. Τα συνοδικά μέλη γνωρίζουν πως η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη και πως αν προσπαθήσουν να διεκδικήσουν κάτι περισσότερο, θα στρέψουν τον κόσμο κατά της Εκκλησίας και ίσως αποδοθεί στο άνοιγμα των Ναών τυχόν δυσμενέστερη εξέλιξη στην πανδημία μετά τις γιορτές.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δεν έχει λόγο να μην είναι ικανοποιημένος από την όλη κατάσταση αφού έχοντας την απόλυτη εξουσιοδότηση της ΔΙΣ διαπραγματεύτηκε και κέρδισε περισσότερα απ όσα φαντάζονταν και ο πιο αισιόδοξος Μητροπολίτης.

Τηρουμένων πάντοτε των αναλογιών ότι ζούμε σε μία πανδημία και πως αφορμή ψάχνουν πολλοί να ρίξουν στην Εκκλησία το «φταίξιμο» για την πανδημία.