Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας ανέλαβε Πρόεδρος του Διαθρησκευτικού Συμβουλίου Αλβανίας

Στις 10 Φεβρουαρίου 2024 συγκλήθηκε στην Αρχιεπισκοπή Τιράνων η πρώτη συνεδρίαση του φετινού Διαθρησκευτικού Συμβουλίου Αλβανίας.

Πέρα από τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας κ. Αναστάσιο παρόντες ήταν ηγέτες των Ρωμαιοκαθολικών, των Μουσουλμάνων, των Μπεκτασί και των Ευαγγελικών.

Επίκεντρο της συνάντησης αποτέλεσε η ανάληψη του ρόλου προέδρου του Διαθρησκευτικού Συμβουλίου Αλβανίας για το έτος 2024 από τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο, σύμφωνα με το καταστατικό του συμβουλίου. Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, ένα από τα τέσσερα ιδρυτικά μέλη του συμβουλίου το 2007, υπηρέτησε ξανά ως πρόεδρός του το 2019. Εκείνη τη χρονιά, επανεξελέγη επίσης Επίτιμος Πρόεδρος από την Παγκόσμια Συνέλευση Θρησκειών για την Ειρήνη, αναγνωρίζοντας τη σημαντική συμβολή του στον διαθρησκευτικό διάλογο.

Στη συνέχεια, η συνέλευση προχώρησε στην παρουσίαση των εκθέσεων πεπραγμένων και οικονομικών καταστάσεων για το 2023. Εγκρίθηκε η σύσταση ομάδας εργασίας επιφορτισμένης με την κατάρτιση του στρατηγικού σχεδίου για την περίοδο 2024-2029 και η κα Sonila Dedja διορίστηκε επικεφαλής του Τμήματος Γυναικών για το 2024.

Επιπλέον, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου συζήτησαν διάφορα άλλα ζητήματα, όπως τις ανησυχίες που επικρατούν σχετικά με δηλώσεις ορισμένων ψευδοκληρικών αλλά και εξωτερικές παρεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις των εν λόγω θρησκευτικών κοινοτήτων. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, τόνισαν τη σημασία της περαιτέρω ενίσχυσης της διαθρησκειακής συνεργασίας προς όφελος της αλβανικής κοινωνίας.