Ο Αγιασμός των Υδάτων στον Ιορδάνη ποταμό παρά τον πόλεμο (ΦΩΤΟ)

Την Πέμπτη, 18 Ιανουαρίου 2024, αναγνώστηκαν οι Μεγάλες Ώρες των Θεοφανείων στον Μοναστηριακό και Πατριαρχικό Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης της Αγιοταφιτικής Αδελφότητας. Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος προέστη της θείας Λειτουργίας του Μεγάλου Βασιλείου, ενώ ταυτόχρονα τελέστηκε ο Αγιασμός της Παραμονής των Θεοφανείων. Μετά τη λειτουργία, ο Πατριάρχης ανέβηκε στα Πατριαρχεία, κι έψαλε το “εν Ιορδάνη βαπτιζομένου Σου, Κύριε…”, και επακολούθησε η Απόλυση. Στη συνέχεια, ο Πατριάρχης περίμενε την Αρχιερατική Συνοδεία υπό τον Αρχιεπίσκοπο Σεβαστείας κ. Θεοδόσιο για να φέρει τον αγιασμό από τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου.

Στις 9:00 π.μ., ο Πατριάρχης αναχώρησε για την Ιεριχώ, επισκεπτόμενη πρώτα την Ιερά Μονή του Προφήτη Ελισσαίου και της Συκομορέας του Ζακχαίου, όπου εδέχθη μικρά αναψυχή από τον Αρχιμανδρίτη π. Παρθένιο, καθώς και την Νομάρχη της Ιεριχούς κ. Γιούσρα Σουέτη. Στη συνέχεια, έφτασαν στην Ιερά Μονή του Τιμίου Προδρόμου, όπου διαβάστηκε η Θ’ Ώρα.

Στη συνέχεια, ξεκίνησε η λιτανεία και ψαλμωδία του “εν Ιορδάνη βαπτιζομένου Σου, Κύριε”, καταλήγοντας στη δυτική όχθη του Ιορδάνη ποταμού. Εκεί, τελέστηκαν ο Εσπερινός των Θεοφανείων και ο Αγιασμός της Παραμονής τους, με τον Πατριάρχη να κατεβαίνει στα ύδατα του ποταμού και να αγιάζει τα ύδατα. Ακολούθησε η ψαλμωδία του “εν Ιορδάνη βαπτιζομένου Σου, Κύριε”, με τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος κ. Δημήτριο Αγγελοσοπούλου και τον Πρέσβη της Γεωργίας κ. Λάσα να παρίστανται. Στη συνέχεια, διατέθηκε νηστήσιμο τραπέζι στη Μονή του Τιμίου Προδρόμου από τον Αρχιμανδρίτη π. Βαρθολομαίο. Μετά, η Πατριαρχική Συνοδεία επισκεπτομένη την Ιερά Μονήν του Αββά Γερασίμου του Ιορδανίτου επέστρεψε στα Ιεροσόλυμα για την προετοιμασία της Μεγάλης Δεσποτικής και παγκοσμίου ορθοδόξου εορτής των Θεοφανείων.