Μουσείο Μπενάκη: Έκθεση για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή

Την επέτειο των 100 ετών από τη Μικρασιατική καταστροφή θα τιμήσει το Μουσείο Μπενάκη, καθώς σε συνεργασία με το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών, θα διοργανώσει την έκθεση: “ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ: Λάμψη · Καταστροφή · Ξεριζωμός · Δημιουργία”.

Οι βασικές ενότητες της έκθεσης, τα εγκαίνια της οποίας έχουν προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο του 2022, είναι τρεις και μέσω αυτών επιχειρείται να παρουσιαστεί το χρονικό του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας.

Στην πρώτη ενότητα βρίσκονται στο επίκεντρο τέσσερις γεωγραφικές περιοχές και συγκεκριμένα η Ιωνία και τα δυτικά παράλια, ο Πόντος, η Καππαδοκία και τα νότια παράλια, όπως και η Ανατολική Θράκη.

Στην δεύτερη ενότητα επιχειρείται μία αναδρομή στην Μικρασιατική καταστροφή, στους διωγμούς και στην ανταλλαγή πληθυσμών.

Στην τρίτη ενότητα γίνεται αναφορά στους εκπατρισμένους στην Ελλάδα και στην ενσωμάτωσή τους στην πατρίδα.

Στα εκθέματα συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, έργα τέχνης, εικόνες, κινηματογραφικό υλικό, πολεμικά κειμήλια, φωτογραφίες, εφημερίδες και επιστολές.

Την έκθεση υποστηρίζουν πλήθος ιδιωτών, οργανισμοί και ιδρύματα, ενώνοντας τις δυνάμεις τους για να τιμηθούν με τον πλέον ιδανικό τρόπο τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή.

Πηγή: vema.com.au