Μνήμη του μάρτυρος Ευψυχίου του εν Καισαρεία

Σήμερα, 9 Απριλίου, η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του μάρτυρος Ευψυχίου του εν Καισαρεία, του αγίου Αβδιού και των εν Περσία τελειωθέντων 300 αιχμαλώτων, των Οσιομαρτύρων Ραφαήλ αρχιμανδρίτου, Νικολάου διακόνου, Ειρήνης της νεάνιδος, των εν Λέσβω, και των συν αυτοίς αθλησάντων, των οποίων η εορτή μετατίθεται την Τρίτη του Πάσχα, εφέτος 4 Μαΐου.

O άγιος Ευψύχιος έζησε στα χρόνια του αυτοκράτορα Ιουλιανού του Παραβάτη, ο οποίος με κάθε μέσο κατεδίωξε τους Χριστιανούς και προσπάθησε να επαναφέρει την πίστη στα είδωλα. Ο Ευψύχιος ήταν άνθρωπος πού εμφορείτο από ζήλο για την πίστη του, γι` αυτό και δεν άντεχε να βλέπει να παραβιάζεται και να καταπατείται η ορθόδοξη διδασκαλία και να θριαμβεύει η λατρεία των άψυχων ειδώλων. Γι` αυτό όταν στην Καισάρεια της Καππαδοκίας ο Ιουλιανός έκτισε ναό της θεάς Τύχης, στον οποίο προκλητικά προσκυνούσαν οι ειδωλολάτρες, ο Ευψύχιος πήρε μαζί του μερικούς άλλους θαρραλέους νέους και γκρέμισαν το μικρό είδωλο της θεάς.

Συνελήφθη και οδηγήθηκε στον αξιωματούχο της πόλης, τον οποίο με πολλή παρρησία έψεξε για τις πράξεις του, κατηγορώντας τον Ιουλιανό ότι δεν έχει κανένα δικαίωμα να αλλάζει τη χριστιανική πίστη, για την οποία τόσο αίμα χύθηκε μαρτύρων και ομολογητών της πίστεως κατά τα χρόνια των ρωμαϊκών διωγμών.

Γνώριζε βέβαια ο Άγιος Ευψύχιος ότι η πράξη του θα ετιμωρείτο. Πραγματικά, οι συνεργάτες του καταδικάστηκαν σε βασανιστήρια και εξορίες, ενώ ο ίδιος ως αρχηγός του όλου εγχειρήματος καταδικάστηκε σε θάνατο με αποκεφαλισμό. Έτσι κέρδισε, με την παρρησία του, στο θρόνο της Παναγίας Τριάδας αντί της φθαρτής ζωής τον άφθαρτο στέφανο του μαρτυρίου και τις αιώνιες αξίες της Βασιλείας του Θεού.

Ναός του Αγίου Ευψυχίου ευρίσκεται στον Πωμό της επαρχίας Πάφου.

Σήμερα επίσης, Παρασκευή της Δ΄ Εβδομάδας των Νηστειών, τελείται το πρωί η Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων, το δε απόγευμα, τελείται μαζί με το Μικρό Απόδειπνο η ακολουθία της Δ΄ Στάσης των Χαιρετισμών στη Θεοτόκο, την Υπέρμαχο Στρατηγό της πατρίδας μας και της οικουμένης ολόκληρης.

«Ὧ πανύμνητε Μῆτερ, ἡ τεκοῦσα τὸν πάντων Ἁγίων ἁγιώτατον Λόγον, δεξαμένη τὴν νῦν προσφοράν, ἀπὸ πάσης ῥῦσαι συμφορᾶς ἅπαντας, καὶ τῆς μελλούσης λύτρωσαι κολάσεως τοὺς σοὶ βοῶντας, Ἀλληλούϊα».

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου