Μνήμη του Αγίου Ευσταθίου, Επισκόπου Αντιοχείας

Σήμερα Κυριακή 21 Φεβρουαρίου είναι η αρχή του Τριωδίου. Τιμάται από την Αγία Εκκλησία η μνήμη του Οσίου Τιμοθέου του εν Συμβόλοις, ο οποίος ασπάσθηκε το μοναχισμό από νεαρή ηλικία και με τη χάρη του Θεού αναδείχθηκε θαυματουργός, καθώς επίσης εορτάζουμε τη μνήμη των Αγίων Ευσταθίου Αρχιεπισκόπου Αντιοχείας του ομολογητού και Ζαχαρίου Αρχιεπισκόπου Ιεροσολύμων.

Ο Άγιος Ευστάθιος καταγόταν από την Παμφυλία και έζησε κατά τους χρόνους του Μ. Κωνσταντίνου. Υπήρξε επιφανής διδάσκαλος της Ορθοδοξίας και πήρε μέρος στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο, που καταδίκασε την αίρεση του αρειανισμού. Η σθεναρή του στάση στη σύνοδο προκάλεσε την έχθρα φιλοαρειανών επισκόπων, οι οποίοι, μέσω συκοφαντιών, μεθόδευσαν και πέτυχαν την εκθρόνιση και εξορία του στους Φιλίππους της Μακεδονίας. Κοιμήθηκε στην εξορία, αλλά ο Θεός, που δεν ευλογεί το ψέμα και την αδικία, μερίμνησε ώστε με θαυμαστό τρόπο να φανερωθεί η αλήθεια και να δικαιωθεί ο Άγιος.

Η μεταφορά του ιερού λειψάνου του Αγίου Ευσταθίου στην Αντιόχεια το έτος 477 μ.Χ., ένα ολόκληρο αιώνα μετά την κοίμησή του, έγινε αφορμή θερμών εκδηλώσεων σεβασμού και αγάπης προς το πρόσωπό του. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα το γεγονός ότι ο μεγάλος Ιεράρχης Ιωάννης ο Χρυσόστομος συνέταξε Εγκωμιαστικό Λόγο στη μνήμη του Αγίου Ευσταθίου.

Σήμερα, επίσης, είναι η Κυριακή του Τελώνου και του Φαρισαίου, σύμφωνα με την ευαγγελική περικοπή που ακούγεται στη θεία Λειτουργία. Εισερχόμαστε με την Κυριακή αυτή στην κατανυκτική περίοδο του Τριωδίου. Ένα μεγάλο πνευματικό κεφάλαιο 70 ημερών ταπείνωσης και άσκησης ανοίγει ενώπιόν μας, που θα ολοκληρωθεί το Μεγάλο Σάββατο με την Άκρα Ταπείνωση του Λυτρωτή του κόσμου.

Σήμερα ο Μέγας Διδάσκαλος Ιησούς Χριστός μάς διδάσκει το δρόμο της αγάπης, της ταπείνωσης και της συστολής και όχι της υψηλόφρονος γνώμης.

«Ὑψηγορίαν φύγωμεν, Φαρισαίου κακίστην, ταπείνωσιν δὲ μάθωμεν, τοῦ Τελώνου ἀρίστην, ἵν’ ὑψωθῶμεν βοῶντες, τῷ Θεῷ σὺν ἐκείνῳ· Ἱλάσθητι τοῖς δούλοις σου» (Εξαποστειλάριον).

Καλούνται οι πιστοί να αποφύγουν τη φαρισαϊκή αλαζονεία, κάνοντας εσωτερική πνευματική ενδοσκόπηση, μιμούμενοι την ταπείνωση του Τελώνη, για να αποκτήσουν το μόνιμο θησαυρό των αρετών.

Καλό Τριώδιο!

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου