Μητροπολίτης Βεροίας προς μαθητές: Αξιοποιείστε την κάθε ευκαιρία που σας προσφέρει το σχολείο

Τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου το πρωί ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων τέλεσε Αγιασμούς για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Βεροίας και στο Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Λαζοχωρίου.

Στο τέλος, ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων απηύθυνε εγκάρδιες πατρικές ευχές προς τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους γονείς τους.

Στην Ποιμαντορική Εγκύκλιο για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς ο Μητροπολίτης Βεροίας κ. Παντελεήμων είπε τα εξής:

“Αγαπητά μου παιδιά,

Πρώτη ημέρα του νέου σχολικού έτους και όλοι μαζί παρακαλέσαμε τον Θεό και την Παναγία Μητέρα μας να χαρίσουν τόσο στους μαθητές και τις μαθήτριες των σχολείων μας όσο και στους εκπαιδευτικούς μας μία καρποφόρα και ευλογημένη σχολική χρονιά.

Η επιστροφή στις σχολικές αίθουσες είμαι βέβαιος ότι σας γεμίζει όλους με χαρά και αισιοδοξία. Οι προσδοκίες σας είναι πολλές και οι ελπίδες σας ακόμη περισσότερες. Και αυτές θα σας βοηθήσουν στην προσπάθεια που θα κάνετε όλο τον χρόνο για να προχωρήσετε στη γνώση, για να επιτύχετε τους στόχους σας, για να ζήσετε και να απολαύσετε τις εμπειρίες της σχολικής ζωής και της συντροφικότητας που σας προσφέρει.

Αξιοποιείστε τες όμως και για να δημιουργήσετε με τη βοήθεια και των δασκάλων και των καθηγητών σας ένα ασφαλές περιβάλλον για όλους σας, με σεβασμό στον κάθε συμμαθητή και συμμαθήτριά σας, με σεβασμό στη διαφορετικότητα, μακριά από όλα εκείνα που μπορεί να θέσουν εσάς ή κάποιους συμμαθητές και συμμαθήτριές σας σε οποιοδήποτε κίνδυνο. Το σχολείο είναι ένας χώρος παιδείας και μορφώσεως όχι μόνο του νου αλλά και της προσωπικότητός σας, και η κάθε σχολική χρονιά είναι μία επένδυση που θα σας συνοδεύει στο μέλλον και στη ζωή σας.

Αξιοποιείστε την κάθε ευκαιρία που σας προσφέρει το σχολείο. Αξιοποιείστε τον κόπο και τη διάθεση των διδασκάλων και των καθηγητών σας να σας μεταδώσουν τη γνώση αλλά και τις αρχές και τις αξίες που θα διαμορφώσουν την προσωπικότητά σας. Μην ξεχνάτε ότι πολλά παιδιά στην ηλικία σας δεν έχουν τη δυνατότητα να φοιτούν στο σχολείο, αν και πολύ θα ήθελαν να την έχουν, και αισθανθείτε ευγνωμοσύνη γι’ αυτό που σας προσφέρει το σχολείο και η οικογένειά σας.

Το έτος που διανύουμε, το 2022, είναι έτος μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, ενός γεγονότος που αποτελεί για όλους μας, και για σας τους μαθητές και τις μαθήτριες των σχολείων, ευκαιρία να θυμηθούμε την ιστορία μας, να γνωρίσουμε τους τόπους, όπου έζησαν και μεγαλούργησαν οι πρόγονοί μας, να διδαχθούμε από τα ιστορικά γεγονότα, από τον πόνο της προσφυγιάς αλλά και από τον υπέροχο πολιτισμό που μετέφεραν στην Ελλάδα.

Στη νέα σχολική χρονιά που αρχίζει σήμερα εύχομαι πατρικά και με πολλή αγάπη να σας συνοδεύει η χάρη και η ευλογία του Θεού σε όλες τις δραστηριότητές σας. Και θα σας συνοδεύει, εάν προσεύχεσθε και την ζητάτε και εσείς καθημερινά από τον Θεό.

Οι ευχές και οι προσευχές του Επισκόπου σας, ο οποίος ευρίσκεται πάντοτε κοντά σας και σας παρακολουθεί με πολλή αγάπη και στοργή, θα σας συνοδεύουν και φέτος.

Καλή και ευλογημένη η νέα σχολική χρονιά!

Με πολλή πατρική αγάπη και ευχές

† Ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμων”