Μητροπολίτης Βεροίας: Οι εμφανίσεις του Αναστάντος Κυρίου (ΒΙΝΤΕΟ)

Την Πέμπτη 5 Μαΐου το απόγευμα ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων πραγματοποίησε διαδικτυακή ομιλία στη σειρά των εκπομπών «Επισκοπικός Λόγος» και ανέπτυξε το θέμα: «Οι εμφανίσεις του Αναστάντος Κυρίου».

Ο διαδικτυακός «Επισκοπικός Λόγος» αποτελεί μία ευκαιρία πνευματικής ωφέλειας και παρηγορίας στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε και μεταδίδεται κάθε Πέμπτη στις 7:00 μ.μ. στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως, στην αντίστοιχη σελίδα στο Facebook, στο κανάλι στο Youtube καθώς και στον ραδιοφωνικό σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως μας «Παύλειος Λόγος» στη συχνότητα των 90.2 FM.

Ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων στην ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων: Οι εμφανίσεις του Ιησού συνεχίστηκαν και συνεχίζονται και σήμερα, αλλά δεν τις βλέπουν όλα τα μάτια, διότι, όπως λέει ο Ωριγένης: «Εκφήναι ούν εβούλετο την δύναμιν εαυτού ο Ιησούς, θείαν ούσαν εκάστω των δυναμένων αυτήν ιδείν». «Ο Ιησούς», λέγει, «φανερώνει τη δύναμή του σ’ αυτόν που μπορεί να τη δει, δηλαδή στον καλοπροαίρετο, σε αυτόν που έχει καλή διάθεση, αλλά δυναμικά εμφανίζεται και στους «εκλεκτούς» που τους θέλει δικούς του ή τους προορίζει για μία μεγάλη αποστολή». Έτσι εμφανίστηκε στον Παύλο, τον διώκτη, στον δρόμο της Δαμασκού, για να τον κάνει «σκεύος εκλογής», «απόστολο των εθνών». Παρουσιάστηκε στον Μέγα Κωνσταντίνο στη Μουλβία γέφυρα, για να απαλλάξει την Εκκλησία από τους φοβερούς διωγμούς, αλλά και σ’ όλους τους αγίους γενικά.

Ρώτησαν κάποτε έναν στοχαστή Θεολόγο πόσες είναι οι εμφανίσεις του Χριστού. «Άπειρες», απάντησε. «Αλλά οι συγκεκριμένες δέκα απέμειναν, εννέα οι γραμμένες στα Ευαγγέλια, και μία αυτή, κατά την οποία εμφανίστηκε σε μένα και τον πίστεψα και τον αγάπησα και τον ακολούθησα».

Είναι πολύ σωστή η σκέψη. Ύστερα από τόσους αιώνες, έπειτα από μύριους εχθρούς μέσα στο πνεύμα της αμφιβολίας, της αμφισβητήσεως, πως επιζεί η πίστη στις καρδιές μας, πως κινητοποιεί τον καθένα και τον ωθεί σε μεγάλες αποφάσεις; Είναι τα ευαγγέλια, οι απόστολοι, οι πατέρες, οι άγιοι που οδηγούν τα πλήθη στην ορθή πίστη, αλλά πλέον τούτων είναι η παρουσία και η εμφάνιση του Χριστού στον κάθε άνθρωπο.

Η πίστη δεν κληρονομείται σαν τα κύτταρα, για να τη θεωρούμε κληρονομικό προσόν. Η πίστη φωτίζει την καρδιά και τη διάνοια του ανθρώπου, ύστερα από μία προσωπική εμπειρία.