Μητροπολίτης Βεροίας: Μακάριοι οι καθαροί τη καρδία ότι αυτοί τον Θεόν όψονται (ΒΙΝΤΕΟ)

Την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου το απόγευμα ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων πραγματοποίησε διαδικτυακή ομιλία στη σειρά των εκπομπών «Επισκοπικός Λόγος» και ανέπτυξε το θέμα: «Μακάριοι οι καθαροί τη καρδία ότι αυτοί τον Θεόν όψονται».

Ο διαδικτυακός «Επισκοπικός Λόγος» μεταδίδεται κάθε Πέμπτη στις 7:00 μ.μ. στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως, στην αντίστοιχη σελίδα στο Facebook, στο κανάλι στο Youtube καθώς και στον ραδιοφωνικό σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως μας «Παύλειος Λόγος 90.2 FM».

Ο Μητροπολίτης στην διαδικτυακή ομιλία του ανέφερε μεταξύ πολλών άλλων: Από την αρχή αυτής της σειράς των ομιλιών για τους Μακαρισμούς είχαμε πεί ότι αποτελούν μία χρυσή αλυσίδα, κάθε κρίκος της οποίας είναι και μία αρετή, είναι και ένα χαρακτηριστικό που πρέπει να διακρίνει κάθε χριστιανό. Όπως όμως στις χρυσές αλυσίδες μεταξύ των κρίκων παρεμβάλλονται κάποιες φορές λίθοι πολύτιμοι, έτσι και στη χρυσή αλυσίδα των Μακαρισμών που προσεγγίζουμε με αυτές τις ομιλίες θελήσαμε να παρεμβάλλουμε την προηγούμενη εβδομάδα έναν πολύεδρο αδάμαντα, ένα διαμάντι αληθινό, που οι διάφορες πλευρές του αντανακλούν τη λάμψη πολλών από τις αρετές στις οποίες αναφέρεται ο Κύριος στους Μακαρισμούς του.

Και αυτός ο πολύεδρος αδάμαντας δεν ήταν άλλος από τον ένδοξο του Χριστού μεγαλομάρτυρα Δημήτριο, τον μυροβλύτη, τον αγνό και παρθένο, τον μιμητή του πάθους του Κυρίου μας, τον οποίο εόρταζε η Αγία μας Εκκλησία την προηγούμενη εβδομάδα. Όμως η αναφορά στον άγιο μεγαλομάρτυρα Δημήτριο σχετίζεται και με το περιεχόμενο του έκτου μακαρισμού, με τον οποίο συνεχίζεται η χρυσή αλυσίδα τους, με τον μακαρισμό των καθαρών τη καρδία, διότι ο άγιος μυροβλύτης Δημήτριος με τη ζωή, με το κήρυγμά του, με το μαρτύριό του, αλλά και το μύρο, το οποίο αναβλύζει αιώνες τώρα από τα ιερά λείψανά του επιβεβαιώνει την αλήθεια των λόγων του Κυρίου: «Μακάριοι οι καθαροί τη καρδία ότι αυτοί τον Θεόν όψονται». «Ευτυχισμένοι είναι οι καθαροί στην καρδιά, γιατί αυτοί θα δούν τον Θεό».

Οι λέξεις καθαρός, καθαρότης, καθαροί προκαλούν ευχαρίστηση και μόνο στο άκουσμά τους. Πράγματι, όταν βλέπουμε στα πρόσωπα και στα πράγματα να υπάρχει η καθαριότητα, εκτός του ότι χαιρόμεθα, θεωρούμε τους ανθρώπους αυτούς μορφωμένους, καλλιεργημένους, πολιτισμένους. Αλλά, αν για τη σωματική και για την εξωτερική γενικά καθαρότητα, χαιρόμεθα, τι θα λέγαμε γι’ αυτήν που προχωρεί βαθύτερα και εγγίζει τον έσω άνθρωπο;

Εννοώ την καθαρότητα της καρδιάς, αυτή που κάνει τον άνθρωπο συγγενικό με τα άυλα πνεύματα, τους αγγέλους, αυτή που κάνει τον άνθρωπο όμοιο με τον καθαρό Θεό.

Αυτός που έχει καθαρή καρδιά, επιθυμεί να απολαύσει το απολύτως καθαρό και να αποδειχθεί καθαρός καθρέπτης στον οποίον ο καθαρός Θεός ευαρεστείται να καθρεπτίζεται. Ποια μεγαλύτερη αμοιβή για τους καθαρούς και ηγιασμένους, παρά να βλέπουν τον απείρως αγνό και άγιο Θεό και, αφού έγιναν μέτοχοι της αγιότητός του, να είναι μέτοχοι και των αιωνίων αγαθών;

Είναι αδύνατον να καθορίσουμε ακριβώς τι ακριβώς θα απολαύσουν οι καθαροί τη καρδία στον κόσμο. Ο άγιος Ιωάννης ο Ευαγγελιστής λέγει:

«Αγαπητοί, ηξεύρωμεν καλά ως Χριστιανοί φωτισμένοι με την αλήθεια του Ευαγγελίου, ότι τώρα από την παρούσα ζωή είμεθα τέκνα του Θεού. Αλλά ακόμα δεν μας εφανερώθη τι θα γίνουμε, ποίαν αμοιβή θα λάβουμε, σε ποια κατάστασιν θα υψωθούμεν. Γνωρίζουμε επίσης καλά, ότι κατά την μεγάλη της κρίσεως και μισθαποδοσίας ημέραν, όπου και θα γίνει πλήρως φανερή η αμοιβή μας, θα γίνουμε όμοιοι προς τον Πατέρα. Καθαρός Θεός … καθαρή καρδία. Γι᾽ αυτό πρέπει ιδιαίτερα και επίμονα να αναπέμπουμε την ευχή «καρδίαν καθαράν κτίσον εν εμοί ο Θεός και πνεύμα ευθές εγκαίνισον εν τοις εγκάτοις μου».

Έτσι θα αξιωθούμε κατά την ημέρα της ανταμοιβής να ευρεθούμε μεταξύ εκείνων που θα ακούσουν το «Μακάριοι οι καθαροί τη καρδία ότι αυτοί τον Θεόν όψονται».