Μητροπολίτης Τρίκκης: Τελούμε την Θεία Λειτουργία γιατί θέλουμε να ζήσουμε

Τελέστηκε με κάθε εκκλησιαστική λαμπρότητα την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2020 η μνήμη του εν Αγίοις Πατρός Ημών Νικολάου Αρχιεπισκόπου Μύρων του Θαυματουργού.

Το πρωί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου Τρικάλων, κεκλεισμένων των θυρών και χωρίς την παρουσία πιστών, ο Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε στον όρθρο και στην συνέχεια τέλεσε την πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

“Σήμερα συναχθήκαμε ακόμα μια φορά, εδώ στο ιερό τέμενος του αγίου Νικολάου, του ιεράρχου της Εκκλησίας μας, για να τιμήσουμε τη μνήμη του. Για να τιμήσουμε την μνήμη ενός αγίου επισκόπου, ενός αληθινού χριστιανού” ανέφερε ο Μητροπολίτης Τρίκκης στο Κήρυγμα του.

Αναφερόμενος στον Άγιο Νικόλαο τόνισε: “Η αγιότητα του αγίου Νικολάου ξεκινάει από το άγιο Θυσιαστήριο, το ιερό Σύνθρονο, τον θαυματουργό τάφο του και εξακτινώνεται σε ολόκληρη την χριστιανική οικουμένη. Όχι μόνο εξαιτίας των θαυμάτων του, αλλά κυρίως λόγω της πλήρους ταύτισης της ζωής του με τη ζωή του ποιμνίου του. Αυτή είναι η όντως διακονία του επισκόπου και εν γένει του κλήρου μας”.

Ακόμα κι αν ήταν όμως καιρός διωγμών, δεν δίστασε ο άγιος Νικόλαος γιατί βίωνε την πίστη προς τον Θεό ως μια διαρκή κατάσταση και όχι ως ένα εθιμικό γεγονός το οποίο εκδηλώνεται δύο ή περισσότερες φορές ετησίως. Η παρουσία του Θεού στη ζωή και την διακονία του επισκόπου Νικολάου είναι πραγματική και αδιαπραγμάτευτη, δεν χωρά υποχωρήσεις, δεν χωρά συμβιβασμούς. Ορθώνει το ανάστημά του, όχι από εγωισμό και υπερηφάνεια ή γιατί επιδιώκει τον έπαινο των ανθρώπων, αλλά γιατί αγαπά τον Μέγα Αρχιερέα Ιησού Χριστό και θέλει το Ευαγγέλιό Του να διαδοθεί ελευθέρως. Ορθώνει το ανάστημά του γιατί αγαπά και τις ψυχές του ποιμνίου του και νοιάζεται μόνο για την σωτηρία τους. Δεν υπολογίζει διώκτες και κοσμικούς διοικητές, υπολογίζει μόνο ψυχές κοντά στο Ουράνιο Θυσιαστήριο να υμνούν τον Θεό.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Χρσόστομος επεσήμανε: “Συχνά με ρωτούν «Ποια είναι Σεβασμιώτατε η δουλειά των ιερέων, τί κάνουν οι ιερείς;» Ορίστε λοιπόν, ποια είναι η απάντηση, η διακονία μας και ο προορισμός μας είναι να αγρυπνούμε για τις ψυχές των ανθρώπων! Γιατί; Γιατί θα δώσουμε λόγο στον Θεό!!! Ιερέας που δεν έχει ξαγρυπνήσει από την αγωνία του για το ποίμνιό του, που δεν έχει προσευχηθεί νύχτα και ημέρα για τη σωτηρία των ανθρώπων, που δεν έχει δακρύσει για το βάρος της ευθύνης της διαποίμανσης των ψυχών των ανθρώπων με σκοπό τη σωτηρία, δεν είναι ιερέας!”.

Αναφερόμενος στη Θεία Λειτουργία είπε:”Δεν τελούμε την Θεία Λειτουργία επειδή είναι δικαίωμά μας, δεν τελούμε την Θεία Λειτουργία γιατί θέλουμε να περάσουμε την ώρα μας ευχάριστα! Τελούμε την Θεία Λειτουργία γιατί θέλουμε να ζήσουμε, θέλουμε να ζήσουμε την αληθινή ζωή, την όντως ζωή και να προγευθούμε της τρυφής του Παραδείσου! Χριστιανός χωρίς μετοχή στα Άχραντα Μυστήρια δεν μπορεί να υπάρξει. Είναι το γεγονός της Θείας Ευχαριστίας που μας κάνει να είμαστε χριστιανοί”.

“Η Χάρις, η Αγάπη και η Κοινωνία να είναι μαζί με όλους σας αδελφοί και παιδιά μου. Να ξανακοινωνήσουμε με τα πρόσωπα όλων με την χάρη και την αγάπη του Τριαδικού Θεού μας και τις πρεσβείες του αγίου Νικολάου, του καλού καπετάνιου στη φουρτούνα που τώρα περνάμε!”