Μητροπολίτης Σάμου: Η πολιτιστική Κληρονομιά της Σάμου, πτώχευσε!

Σε μία από τις ανταποκρίσεις των ημερών, η οποία δυστυχώς δεν είδε το φως της δημοσιότητος, ο Μητροπολίτης Σάμου μας κ. Ευσέβιος, φανερώς καταβεβλημμένος από την καταστροφή του μεγαλυτέρου μέρους των Ενοριακών μας Ναών, με έκδηλη την συγκίνηση δήλωσε: “Ο σπάνιος και μοναδικός εκκλησιαστικός και μνημειακός πολιτισμικός πλούτος της Σάμου βρίσκεται σε κίνδυνο”.

Ναοί και Μοναστήρια της Σάμου, συνέχισε ο Μητροπολίτης Σάμου σε ανακοίνωση του, που αριθμούν αιώνες ζωής και περικλείουν όλη την μεταβυζαντινή και νεότερη Ιστορία του Νησιού, πληγώθηκαν βαρύτατα.

Στον Δήμο Ανατολικής Σάμου 24 Ενοριακοί Ναοί, στο Δήμο Δυτικής Σάμου 30 Ενοριακοί Ναοί, οι Ιερές Μονές μας, όπως του Τιμίου Σταυρού, της Αγίας Τριάδος και του Προφήτου Ηλιού και πολλά Παρεκκλήσια.

Όλοι υπέστησαν τόσο μεγάλες φθορές, ώστε να κρίνεται επισφαλής η χρήση τους, υπό τον φόβο και ενός μεγάλου μετασεισμού, που ενδεχομένως να επιφέρει μεγαλύτερες ζημιές ή ακόμη την πλήρη κατάρρευση και τον αφανισμό τους.

Κλείνοντας ο κ. Ευσέβιος τονίζει; “Εναγωνίως αναμένουμε τους ειδικούς, ώστε όσο το δυνατόν γρηγορότερα να ξεκινήσει η άμεση αποκατάσταση και αναστύλωσή τους. Υπολογίζουμε πολύ στην αγάπη των εν Ελλάδι και απανταχού της γης διαβιούντων Σαμίων Αδελφών, αλλά και στην ανδρεία του ευγενούς και ευσεβούς ακριτικού μας Κλήρου και Λαού”